Τουλάχιστον 28 νεκρούς και δεκάδες σοβαρά τραυματίες, επιβεβαίωσε το κέντρο διαχείρισης κρίσεων του Βελγίου, μέχρι στιγμής, μετά τις δύο ισχυρές εκρήξεις που έγιναν νωρίς το πρωί στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, και στο σταθμό του μετρό Μάελμπεκ της βελγικής πρωτεύουσας, σε απόσταση μίας στάσης από τα γραφεία της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Για επίθεση αυτοκτονίας μίλησε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Βελγίου αναφερόμενος στις εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών.
Η Εισαγγελία της Γερμανίας επιβεβαίωσε στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ότι ανατινάχτηκαν δύο καμικάζι αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, ενώ το ZDF μεταδίδει ότι μετά από επικοινωνία με τον διευθυντή του μετρό στις Βρυξέλλες, επιβεβαιώθηκε ότι είναι 15 οι νεκροί από την έκρηξη στο σταθμό.
Αυτόπτες μάρτυρες λένε στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ότι η μία ισχυρή έκρηξη στο αεροδρόμιο έγινε κοντά στον έλεγχο εισιτηρίων των American Airlines, κατέρρευσε η ψευδοροφή και έσπασαν τζαμαρίες τραυματίζοντας δεκάδες ανθρώπους.
Το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων Belga μεταδίδει ότι υπήρξαν πυροβολισμοί, ενώ ακούστηκε κάποιος να φωνάζει στα αραβικά πριν τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο.
Πληροφορίες λένε ότι μέσα στο χώρο του αεροδρομίου οι αρχές εντόπισαν βόμβες που δεν έχουν εκραγεί, μεταξύ αυτών τρία γιλέκα αυτοκτονίας.
Το συγκεκριμένο αεροδρόμιο εξυπηρετεί περισσότερα από 23 εκατομμύρια επιβάτες το χρόνο.
Οι βελγικές αρχές μιλούν για περίπου 10 νεκρούς, από την έκρηξη στο σταθμό του μετρό Μαελμεπκ, ενώ όπως μετέδωσε ο Παντ. Βαλασόπουλος το ARD μεταδίδει ότι τα γραφεία του ανταποκριτών του τηλεοπτικού δικτύου βρίσκονται κοντά στο σταθμό Μαελμεπκ, δημοσιογράφος πήγε στο σημείο και είδε τουλάχιστον τρεις διαμελισμένους ανθρώπους και μεταδίδει ότι η έκρηξη πιθανότατα έγινε την ώρα που σταμάτησε ο συρμός στο σταθμό και άνοιγαν οι πόρτες.
Λίγο μετά τις εκρήξεις επιβλήθηκε από τις αρχές απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλα τα μέσα μεταφορά των Βρυξελλών, λεωφορεία, τραμ και μετρό. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι αυξήθηκε το επίπεδο του συναγερμού για την ασφάλεια στην ύψιστη βαθμίδα 4, σε όλη τη χώρα.
Οι πρώτες φωτογραφίες και βίντεο που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο έδειχναν ανθρώπους να τρέχουν σε πανικό, εκτός του κτιρίου, κάποιοι να κουβαλούν τραυματίες και τζαμαρίες σπασμένες.
Λίγη ώρα μετά τις εκρήξεις το αεροδρόμιο ανακοίνωσε ότι ματαιώθηκαν όλες οι πτήσεις, και εκκενώνουν την περιοχή του αεροδρομίου, ενώ βελγικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν πως σταμάτησε η σιδηροδρομική σύνδεση με το αεροδρόμιο.
Οι αρχές κάλεσαν τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, ενώ σειρήνες περιπολικών ακούγονταν έξω από το Ευρωκοινοβούλιο, όπως είπε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κούλογλου.
Οι εκρήξεις έρχονται τέσσερις ημέρες μετά τη σύλληψη στη βελγική πρωτεύουσα υπόπτου για συμμετοχή στις τρομοκρατικές επιθέσεις του περασμένου Νοεμβρίου στο Παρίσι, όπου είχαν χάσει τη ζωή τους 130 άνθρωποι.
Ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας των Βρυξελλών, Δημ. Αργυρόπουλος, είπε στο MEGA ότι η πόλη έχει παραλύσει και ανέφερε ότι δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες εάν ανάμεσα στους τραυματίες βρίσκονται Έλληνες.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε στο προσωπικό της να αποφεύγει τις μετακινήσεις και να παραμείνει στο γραφείο ή στο σπίτι.

Συναγερμός σε ολόκληρη την Ευρώπη

Για συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις κάνουν λόγο γαλλικά και γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Όπως μετέδωσε ο Παντ. Βαλασόπουλος από το Βερολίνο οι αρχές βρίσκονται σε συναγερμό καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι μετακινούνται σήμερα με μέσα μεταφοράς, λόγω των πασχαλινών διακοπών.
Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών συνέστησε ομάδα έκτακτης ανάγκης για η διαχείριση κρίσεων, ενώ οι αρχές εκτιμούν ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος για τρομοκρατικές επιθέσεις στη χώρα.
Η Μαρία Δεναξά από το Παρίσι μετέδωσε ότι αυξήθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στη χώρα, αμέσως μετά τις εκρήξεις στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και σε σταθμό του μετρό κοντά στο Ευρωκοινοβούλιο. Πηγές του γαλλικού αεροδρομίου, ενισχύθηκαν τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο Ρουασί του Παρισιού.
Η Eurostar ματαίωσε τα δρομολόγια των τραίνων από και προς τις Βρυξέλλες και σε μήνυμά της στο twitter συστήνει "στους πελάτες της Eurostar στις Βρυξέλλες να ματαιώσουν το ταξίδι τους και να μην προσέλθουν στον σταθμό".
Την ίδια ώρα το ρωσικό πρακτορείο Life News μεταδίδει ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες είχαν προειδοποιήσει τις αντίστοιχες βελγικές ότι τρία στελέχη του Ισλαμικού Κράτους που κατάγονται από τη Λευκορωσία και εισήλθαν στα εδάφη του Βελγίου τέλη Φεβρουαρίου πιθανώς να ετοίμαζαν επιθέσεις.
Και στην Ελλάδα η ελληνική αστυνομία λαμβάνει έκτακτα μέτρα ασφαλείας σε πιθανούς στόχους.

Δημοσίευση σχολίου