Με την γνωστή τακτική καρότο-μαστίγιο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μιλάει μεν για πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και σύντομη επιστροφή της αποστολής, προειδοποιώντας δε, ότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του το δημοσιονομικό κενό διαμορφώνεται στο 4%-5% του ΑΕΠ, κάτι που αντιστοιχεί σε νέα μέτρα περίπου 9 δισ. ευρώ. Πρόκειται επί της ουσίας για ένα καλό και ένα κακό νέο για την ελληνική κυβέρνηση, καθώς οι Θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα γρήγορα για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση όπως προσδοκά το Μέγαρο Μαξίμου, ωστόσο οι δανειστές έρχονται με άγριες διαθέσεις και απαιτήσεις για δημοσιονομικό και συντάξεις.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, στο δείπνο των Βρυξελλών που συγκάλεσε ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πόουλ Τόμσεν συζητήθηκε η πορεία της αξιολόγησης. Οι εκπρόσωποι των θεσμών διαπίστωσαν ότι «έχει σημειωθεί καλή πρόοδος στις συζητήσεις και θα περιμέναμε τη γρήγορη επιστροφή της αποστολής. Θα γνωρίζουμε περισσότερα μετά το Eurogroup της Κυριακής». Μάλιστα, ο ίδιος πρόσθεσε ότι το ΔΝΤ συμμερίζεται την άποψη των ελληνικών αρχών ότι η αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν. «Το ΔΝΤ δεν ζητεί επιπλέον μέτρα από αυτά που είχαν συμφωνηθεί το καλοκαίρι», τόνισε. Την ίδια στιγμή, όμως, είπε ότι το ΔΝΤ πάντα υποστήριζε ότι Ευρωπαίοι και Ελλάδα έχουν συμφωνήσει σε πολύ φιλόδοξους στόχους για το δημοσιονομικό πλεόνασμα, και όπως είπε στο blog του ο κ. Τόμσεν προσπάθησε να εξηγήσει τι χρειάζεται για να επιτευχθούν – κάτι που δεν είχε ποσοτικοποιηθεί ή συγκεκριμενοποιηθεί στο παρελθόν.
Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να τους υποδεχτεί με «γραμμή άμυνας» τα νεότερα στοιχεία που δείχνουν μικρότερη ύφεση το 2015 (0,3%) και πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ. Ωστόσο το ΔΝΤ στέκει αμετακίνητο στις αξιώσεις του και επιμένει ότι θα χρειαστούν μέτρα ύψους 7,2-9 δισ. ευρώ (4%-5% του ΑΕΠ) την τριετία 2016-2018.
Παραμένουν οι διαφωνίες μεταξύ των Θεσμών
Oι δανειστές της χώρας δεν φαίνεται να έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους για το ποια θα είναι η κοινή τους θέση έναντι της ελληνικής κυβέρνησης στις συζητήσεις που θα ακολουθήσουν. Το Ταμείο παραμένει στη σκληρή γραμμή που χάραξε προ ημερών ο κ. Π. Τόμσεν, ζητώντας νέα μέτρα της τάξης των 4-5% του ΑΕΠ (7,5-9 δισ. ευρώ) έως το 2018 και περικοπές στις συντάξεις. Την ίδια ώρα, η Ευρωζώνη (Κομισιόν, Eurogroup και Γερμανία) στέλνει σημάδια «χαλάρωσης», κυρίως ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού, ενώ σχετικά με τα νέα δημοσιονομικά μέτρα θέτει σε χαμηλότερο επίπεδο των πήχυ, εκτιμώντας ότι αρκούν περί το 3% του ΑΕΠ (περίπου 5,5 δισ. ευρώ) έως το 2018.
Μετά και το τρίτο ραντεβού των θεσμών (Κομισιόν, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM), που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη το βράδυ στις Βρυξέλλες, αρμόδια στελέχη ανέφεραν ότι σημειώθηκε πρόοδος, αλλά παρέπεμπαν στο Eurogroup της Δευτέρας, 7 Μαρτίου, για την οριστικοποίηση της επιστροφής των επικεφαλής της τρόικας στην Αθήνα.
O εκπρόσωποw του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις υποβάθμισε τις διαφορές με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για το δημοσιονομικό κενό, σημειώνοντας ότι και «οι Ευρωπαίοι κατανοούν την ανάγκη να ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα, ώστε να επιτευχθούν οι συμφωνηθέντες στόχοι του προγράμματος και σε αυτό δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά». Ωστόσο, από την πλευρά του, το ΔΝΤ επιμένει στην εκτίμηση για δημοσιονομικό κενό 4-5% του ΑΕΠ, παρά και τα τελευταία ελληνικά στοιχεία για το πρωτογενές πλεόνασμα που είναι θετικότερα από αυτά που υπολογίζει το ίδιο. Οπως παραδέχθηκε, αυτό το κενό είναι δύσκολο να καλυφθεί για μία κοινωνία όπως η ελληνική που έχει υποστεί τόση λιτότητα, αλλά έσπευσε να το συνδέσει για μία ακόμη φορά με τις μεταρρυθμίσεις.
sofokleousin


Δημοσίευση σχολίου