«Οι δηλώσεις Μάρδα δεν απέχουν από τη ναζιστικής αναφοράς πολιτική της Δανίας να αφαιρεί τιμαλφή από τους πρόσφυγες», έγραψε σε ανάρτησή της στο twitter η πρώην πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατακρίνοντας την τοποθέτηση του υφυπουργού Οικονομίας, ο οποίος υποστήριξε ότι θα έχουν ιδιαίτερη μεταχείριση όσοι πρόσφυγες μπορούν και θέλουν να επενδύσουν ποσά πάνω από 250.000 ευρώ στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την κ. Κωνσταντοπούλου, ο Δ. Μάρδας «ενσαρκώνει το πρότυπο της επίλεκτης κυβερνητικής ομάδας του Αλ. Τσίπρα, που αφού άδειασε τα αποθεματικά, αναζητεί πρόσφυγες επενδυτές».
«Ο κ.Μάρδας από δοτός υπουργός προβιβάσθηκε σε δοτό βουλευτή (όπως και πλείστοι υπουργοί) χωρίς ποτέ να λογοδοτήσει για τα αποθεματικά», προσθέτει. 

Δ. Μάρδας: Φυσικά δεν μετανιώνω γι’αυτό που είπα 
Σάλος προκλήθηκε την Κυριακή από τη δήλωση του Δημήτρη Μάρδα, ο οποίος εισηγήθηκε να τυγχάνουν ιδιαίτερης μεταχείρισης όσοι πρόσφυγες μπορούν και θέλουν να επενδύσουν ποσά πάνω από 250.000 ευρώ στη χώρα μας.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών, μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1, ισχυρίστηκε ότι υπάρχουν ισχυροί οικονομικά Σύροι που έχουν αφήσει τη χώρα τους, όμως δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν σε μια ασφαλή ευρωπαϊκή χώρα.
«Ακόμα κι ο κόσμος που είχε πολλά χρήματα στη Συρία δεν μπόρεσε να φύγει, επειδή δεν πήρε τη βίζα που ήθελε. Πολλοί έχουν βρεθεί στην Τουρκία, χωρίς να έχουν μπορέσει να πάρει μαζί τα χρήματά τους» είπε και διευκρίνισε ότι, δεν αναφέρεται σε όλους τους πρόσφυγες.
«Δεν λέω εγώ ότι είχαν πολλά χρήματα κάποιοι μαζί τους», σημείωσε και διευκρίνισε ότι, «όταν ετοιμάζουμε μία εισήγηση δεν την κάνουμε έτσι, έχουμε κάνει την έρευνά μας, για το τι γίνεται στις άλλες χώρες. Ο νόμος ο οποίος αναφέρεται στα ακίνητα, αναφέρθηκε στη μορφή παραδείγματος» δήλωσε και ξεκαθάρισε ότι , «δεν εισάγεται καμία μορφή διάκρισης. Έχουμε 50.000 άτομα που θα ακολουθήσουν μία διαδικασία. Το θέμα που τέθηκε είναι ότι, αν υπάρχουν κάποια άτομα που έχουν χρήματα για επένδυση, θα τα δούμε».
«Είναι λάθος η αντίληψη που γίνεται», σημείωσε αναφερόμενος στο κύμα αντιδράσεων που προκλήθηκε από τη δήλωσή του και υπογράμμισε ότι, είπε πως υπάρχει μια εισήγηση.
Ερωτηθείς αν μετάνιωσε για τη δήλωσή του, απάντησε ότι, «φυσικά και δεν το μετάνιωσε» και συμπλήρωσε ότι για το θέμα «υπάρχει μία διεθνής εμπειρία στο συγκεκριμένο θέμα, από την οποία μπορούμε να αντλήσουμε εμπειρία και στο βαθμό που μπορούμε να την εφαρμόσουμε».
Λίγο αργότερα, μιλώντας στο Mega, ο υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι "έκανα μια αναφορά στο συγκεκριμένο νόμο ότι θα μπορούσε να έχουμε ως κριτήριο, για μια επενδυτική δραστηριότητα, απλά έκανα μια αναφορά σε μια υφιστάμενη ήδη νομοθεσία. Αναφερόμουν σε πρόσφυγες, το 200.000 – 250.000 αναφέρεται σε ξένους".
Και σχολιάζοντας την κριτική που ασκήθηκε, υποστήριξε ότι οι πρόσφυγες μπαίνουν σε μια διαδικασία ενός προγράμματος και σε λίγο χρονικό διάστημα "θα βρίσκονται στους χώρους όπου πρέπει να βρίσκονται και έχουμε στην Ελλάδα 50.000 πρόσφυγες οι οποίοι θα ζήσουν σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται".
Και εκτίμησε ότι ενδεχομένως να υπάρχει ένα υποσύνολο το οποίο θα μπορούσε να φέρει τα χρήματά του στην Ελλάδα και "από κει και πέρα να ενσωματωθεί και στην ελληνική κοινωνία, στον βαθμό που θέλει βέβαια, και να κάνει μια οποιαδήποτε επένδυση. Αυτή είναι η πρόταση".
Ο κ. Μάρδας διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη εισήγηση δεν θέτει "διαδικασία διάκρισης, ανάμεσα στους πρόσφυγες με την έννοια όσοι έχετε φέρτε τα και οι υπόλοιποι θα φύγετε, ούτε εισάγει παράξενες σκέψεις που κυκλοφορούν στο μυαλό ορισμένων. Απλά και μόνο είναι μια πολύ απλή πρόταση, είναι μια εμπειρία την οποία την έχουμε δει" και σε άλλες χώρες. "Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το ότι έγινε στην Δανία όπου κάποιοι, το κράτος μάζευε τιμαλφή κλπ, κλπ., καμία σχέση" υποστήριξε.
Ερωτηθείς εάν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι οι πρόσφυγες έχουν χρήματα, ο υφυπουργός ανέφερε ότι άλλες χώρες έχουν συγκροτήσει υπηρεσίες για το συγκεκριμένο θέμα.
Κληθείς να σχολιάσει ότι πολλοί πρόσφυγες ζουν μέσα στις λάσπες και σε σκηνές και αυτή η πρόταση ενδεχομένως να ακούγεται προκλητική, ο κ. Μάρδας σημείωσε ότι οι λάσπες αφορούν 3,4,5 ημέρες και πως η πολιτική αυτή η οποία προτείνεται έχει έναν ορίζοντα στο μέλλον. "Δεν μπορεί να συνδυαστεί αυτή τη στιγμή μια σκέψη μια εισήγηση, έως ότου τεθεί ως πολιτική, εάν εν πάσει περιπτώσει συμφωνήσει και η κυβέρνηση με αυτή την εισήγηση" ανέφερε.
"Απλά κάποια ώρα θα έπρεπε να γίνει, όπως το έκαναν και κάποιες χώρες, μια καταγραφή και του κοινωνικού και του οικονομικού προφίλ και από κει και πέρα μπορεί να υπάρχει μια ρύθμιση, η οποία να προτείνει κάτι τέτοιο, και αν κάποιος θέλει να τη χρησιμοποιήσει την χρησιμοποιεί, αν δεν θέλει δεν την χρησιμοποιεί" τόνισε.
Ο κ. Μάρδας τόνισε ότι η συγκεκριμένη εισήγηση που θα κατατεθεί σήμερα, έχει συζητηθεί και ερευνηθεί, ωστόσο τον τελευταίο λόγο έχει η κυβέρνηση.

"Πηγή:liberal.gr"

Δημοσίευση σχολίου