Ενοχλήθηκε ο Τσακαλώτος από την καζούρα των δεξιών, που ο ένας μετά τον άλλο ανέβαιναν στο βήμα της Βουλής και τον κατηγορούσαν ότι κρύβεται και δεν πηγαίνει να υποστηρίξει την τροπολογία για τη μείωση του αφορολόγητου, που κατέθεσε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 6 Μάη. Ενέσκυψε, λοιπόν, μερικές ώρες αργότερα και με μια κυριολεκτικά κωλοπαιδίστικη συμπεριφορά (τη συνηθίζουν εσχάτως πολλοί συριζαίοι) προσπάθησε να περάσει στην αντεπίθεση.

Το τι κάνει με τους δεξιούς, τους πασόκους και τους ποταμίσιους δεν μας ενδιαφέρει. Ολοι τα ίδια σκατά είναι, όλοι μαζί ψήφισαν το περασμένο καλοκαίρι το τρίτο Μνημόνιο, όλοι μαζί στηρίζουν τη βάρβαρη πολιτική των Μνημονίων, οπότε ο μεταξύ τους καυγάς γίνεται για την «κουτάλα» και μόνο. Ομως ο Τσακαλώτος δεν περιορίστηκε να θυμίσει στους άλλους ότι όλοι μαζί ψήφισαν το καλοκαίρι τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και επομένως «δεν δικαιούνται για να ομιλούν». Υποτίμησε με αλήτικο τρόπο τη νοημοσύνη κάθε πολίτη αυτής της χώρας, που θυμάται πολύ καλά ότι ήταν ο ίδιος που πριν από μερικές μέρες έλεγε πως δεν πρόκειται να είναι ο υπουργός που θα καταθέσει ρύθμιση για αφορολόγητο χαμηλότερο από τα 9.100 ευρώ, ενώ οι προπαγανδιστές του διέρρεαν πως «ο Ευκλείδης έχει πει στον Τσίπρα ότι σκοπεύει να παραιτηθεί».

Αντί λοιπόν να βγει και να ψελλίσει κάποιες δικαιολογίες για τη μείωση του αφορολόγητου, προσπάθησε να βγει και από πάνω. «Αρα, το πρώτο το κερδίσαμε. Μια αριστερή κυβέρνηση κράτησε το υψηλότερο αφορολόγητο σχεδόν σε όλη την Ευρώπη« είπε σε πανηγυρικό τόνο! Κι αμέσως μετά, για να εξηγήσει τη μείωση του αφορολόγητου στα 8.600 ευρώ, πρώτα μίλησε για «μέσο όρο 8.800 ευρώ» και μετά ξαναπανηγύρισε: «Αρα, προσπαθήσαμε να κάνουμε έναν συμβιβασμό που προστατεύει τις οικογένειες με τα παιδιά. Διότι εάν κοιτάξετε τα στοιχεία φτώχειας και τις πιθανότητες φτώχειας, τα παιδιά είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα. Και αυτός είναι ο συμβιβασμός». Αυτό που πάντοτε υπήρχε στη φορολογική νομοθεσία, δηλαδή η αύξηση του αφορολόγητου ανάλογα με τα παιδιά, ο Τσακαλώτος το παρουσίασε σαν… κατάκτηση της υποτιθέμενης διαπραγμάτευσής του.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα; Οτι μπήκε άμεσος φόρος σε χαμηλόμισθους και όχι σε υψηλόμισθους. Συγκεκριμένα, εργαζόμενος με 615 ευρώ καθαρά θα πληρώσει φόρο για τα εισοδήματα του 2016, ενώ για τα εισοδήματα του 2015 δεν πλήρωνε φόρο μισθωτός με 679 ευρώ καθαρά. Και βέβαια, ανάλογη είναι η επιβάρυνση και των μισθωτών που παίρνουν περισσότερα. Ποιος είναι ο στόχος αυτού του μέτρου; Να βάλει το χέρι στην τσέπη των μισθωτών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα, αρπάζοντάς τους κατοστάρικα, διακοσάρια και τριακοσάρια παραπανίσιο φόρο εισοδήματος. Χώρια αυτά που θα τους πάρει με τις αυξήσεις στην έμμεση φορολογία (ΦΠΑ και ειδικοί φόροι κατανάλωσης) που θα νομοθετηθούν την επόμενη εβδομάδα μάλλον.

Η φορολογική πολιτική, έτσι όπως εφαρμόζεται από τη συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, είναι μια σκληρά ταξική πολιτική, αφού βάζει στο στόχαστρό της την εργατική τάξη.

eksegersi.gr

Δημοσίευση σχολίου