Ο σεισμός στην Ιταλία, αναμφίβολα γεννά πολλά ερωτήματα για το τι θα γίνει όταν οι κατασκευές του Ελλαδικού χώρου κληθούν να αντιμετωπίσουν τον εγκέλαδο.
Το ερώτημα δεν είναι ρητορικό καθώς σε όλους είναι γνωστό ότι η Ελλάδα είναι από τις πλέον σεισμογενείς περιοχές του πλανήτη και ότι ο σεισμός είναι ένα φαινόμενο που αργά η γρήγορα θα ξαναεμφανιστεί ακόμα και εκεί όπου "χτύπησε" προξενώντας ζημιές και θύματα.
Η ιστορία δείχνει ότι οι Έλληνες μηχανικοί όλα αυτά τα χρόνια έκαναν καλά τη δουλειά τους και αυτό φαίνεται γιατί τα θύματα μετά από μεγάλους σεισμούς ήταν ελάχιστα και μάλιστα σε κάποια  από τα κτίσματα που κατέρρευσαν έγιναν αυθαίρετες επεμβάσεις που παραβίαζαν την στατική μελέτη του κτιρίου βάση της οποίας εκδόθηκε οικοδομική άδεια.
Εκείνο όμως που πρέπει να προσεχθεί και δεν έγινε γιατί δεν φρόντισε η πολιτεία να γίνει, ήταν η αποκατάσταση κτιρίων βλαφθέντων από τους σεισμούς.
Στην Θεσσαλονίκη για παράδειγμα, λίγες μέρες μετά τον σεισμό οι γνωστοί του Ζαρντινίδη, τότε υπουργού ΥΠΕΧΩΔΕ της ΝΔ του παππού Καραμανλή, εξέδιδαν άδειες προσθήκης σε κτίρια που αντιμετώπισαν τον σεισμό του 78. Φυσικά για τις άδειες που εκδόθηκαν δεν υπήρξε καμία μέριμνα ελέγχου των υφιστάμενων κατασκευών.
Επιπλέον, τα περισσότερα των κτιρίων που είχαν χαρακτηριστεί προβληματικά (κόκκινα), "πασαλείφτηκαν" με χρώμα και σοβά για να μην φαίνονται οι τρύπες και κατοικήθηκαν χωρίς καμία αποκατάσταση του φέροντα οργανισμού.
Ανάλογη ήταν και η "αποκατάσταση" σε Αθήνα και στις άλλες περιοχές που χτυπήθηκαν από σεισμό.
Αβίαστα βγαίνει το συμπέρασμα ότι σε επόμενο μεγάλο σεισμό σε περιοχές όπως η Αθήνα και Θεσσαλονίκη, περιοχές δηλαδή για τις οποίες μετά από μεγάλο σεισμό δεν υπήρξε μέριμνα αποκατάστασης αλλά όλα  αφέθηκαν στο φιλότιμο του σκυροδέματος, θα θρηνήσουμε θύματα.
Αντί λοιπόν να καινοτομούμε δημιουργώντας ασφαλή κτίρια και υποδομές για τη χώρα καινοτομούμε κυνηγώντας τους κακούς φοροφυγάδες Έλληνες για χάρη των τοκογλύφων. 
Αντί να δίνουμε υπεραξία στη γη μας, την απαξιώνουμε για να την αρπάξουν οι οικονομικοί εγκληματίες. 

γράφει η Έλλη. 




Δημοσίευση σχολίου