Μπαράζ λουκέτων, που θα οδηγήσουν σε νέες στρατιές ανέργων, αναμένει το επόμενο εξάμηνο η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

Οπως προκύπτει από την τελευταία εξαμηνιαία έρευνά της, τους προσεχείς μήνες περισσότερες από 18.000 μικρές επιχειρήσεις προβλέπεται ότι θα… κατεβάσουν ρολά, με συνέπεια περίπου 22.500 μισθωτοί να χάσουν τη δουλειά τους. «Εάν συμπεριλάβουμε και τις απώλειες που θα προκύψουν από εκείνους που θα αναστείλουν την επιχειρηματική δραστηριότητα (εργοδότες, αυτοαπασχολούμενοι), τότε αναμένεται να χαθούν 55.500 θέσεις απασχόλησης», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 42% των επιχειρήσεων θεωρεί «αρκετά και πολύ πιθανό» να κλείσει το επόμενο διάστημα, ενώ περίπου 6 στις 10 αναμένουν επιδείνωση προσεχώς. «Οι πολύ μικρές επιχειρήσεις και οι αυτοαπασχολούμενοι παρουσιάζουν τριπλάσιο κίνδυνο διακοπής της λειτουργίας τους (αυτοαπασχολούμενοι 51,5%) σε σχέση με τις μεγαλύτερες (από πέντε άτομα και πάνω, 17,7%). Ομάδα υψηλού κινδύνου είναι και το σύνολο των επιχειρήσεων που ήταν προμηθευτές μεγάλων εταιριών, οι οποίες βρίσκονται σήμερα σε δυσκολίες ή/και εκκαθάριση», τονίζεται.
Οσον αφορά στις επιχειρήσεις που «γεννήθηκαν» μέσα στην κρίση, η ΓΣΕΒΕΕ διακρίνει μια κάποια ανθεκτικότητα, η οποία, όμως, δεν μπορεί να αναστρέψει το γενικότερο κλίμα απαισιοδοξίας στην αγορά. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει, «για κάθε μία επιχείρηση που εμφανίζει σημάδια βελτίωσης και υγείας, άλλες 10 επιχειρήσεις ασθενούν σοβαρά, με απροσδιόριστο χρόνο επούλωσης των πληγών που άφησε η εξαετία της ύφεσης και η ατελέσφορη λιτότητα».


Δημοσίευση σχολίου