Διεθνή Μέσα και πρακτορεία μεταδίδουν τις πρώτες δραματικές εικόνες από το Χαλέπι που σήμερα δέχεται από το πρωί μπαράζ σφοδρών βομβαρδισμών σε μια προαναγγελθείσα επίθεση.    
Οι έως τώρα επίσημες πληροφορίες κάνουν λόγο για πάνω από 90 νεκρούς. 
Όμως ομάδες ακτιβιστών και διασώστες αναφέρουν συνεχώς νέους θανάτους και χαρακτηρίζουν της σημερινή επίθεση ως μια από τις χειρότερες στην ιστορία του συριακού πολέμου.   
Τουλάχιστον 40 κτίρια καταστράφηκαν από τους βομβαρδισμούς που ξεκίνησαν από το πρωί. 
Στο ανατολικό Χαλέπι, που ελέγχεται από τους αντάρτες, εκτιμάται ότι έχουν εγκλωβιστεί περίπου 250.000 άμαχοι. Οι κάτοικοι και ομάδες ακτιβιστών κάνουν λόγο για σφαγή χωρίς διακρίσεις. Οι μαρτυρίες από την πόλη είναι σοκαριστικές καθώς υπάρχουν πληροφορίες για ολόκληρες οικογένειες που θάφτηκαν κάτω από τα χαλάσματα.


 Σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκεται στο ανατολικό Χαλέπι, οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται ακατάπαυστα, οι καταστροφές είναι τεράστιες και οι υπηρεσίες διάσωσης και αρωγής αδυνατούν να προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια. Αναγνωριστικά αεροσκάφη πετούν πρώτα πάνω από την πόλη και ακολουθούν τα βομβαρδιστικά που εκτοξεύουν πυραύλους. 
Στη συνοικία Αλ Καλασέ οι διασώστες έχουν στη διάθεσή τους μόνο μία μπουλντόζα και με αυτήν προσπαθούν να απομακρύνουν τα συντρίμμια τριών κτιρίων. Δύο κέντρα των "Λευκών Κρανών", της υπηρεσίας διάσωσης που έχει συγκροτήσει η αντιπολίτευση, έχουν πληγεί από τους βομβαρδισμούς, με αποτέλεσμα να καταστραφούν ένα ασθενοφόρο και ένα πυροσβεστικό όχημα. Στο χωριό Μπεχτατίν, στο δυτικό Χαλέπι, σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι σε αεροπορική επιδρομή ενώ άλλοι 11 έχασαν τη ζωή τους στο Αλ Μπαμπ, ένα προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους. 


Ο συριακός στρατός έχει καλέσει τους κατοίκους του Χαλεπιού να μην πλησιάζουν σε θέσεις των ανταρτών και μάλιστα διαβεβαίωσε ότι όσοι επιθυμούν να φύγουν από τις ανατολικές συνοικίες για να βρουν καταφύγιο στις δυτικές, που ελέγχονται από το καθεστώς, δεν πρόκειται να συλληφθούν. Αεροσκάφη έριξαν φυλλάδια στην πόλη με τα οποία καλούν τους αντάρτες να παραδοθούν. Μια υψηλόβαθμη στρατιωτική πηγή είπε ότι οι βομβαρδισμοί στο Χαλέπι "μπορεί να κρατήσουν ώρες ή και μέρες" και ότι θα ακολουθήσει μια χερσαία επιχείρηση στην περιοχή. 


Άλλη στρατιωτική πηγή είπε ότι η χερσαία επιχείρηση μπορεί να ξεκινήσει άμεσα γιατί έχουν φτάσει στο Χαλέπι σημαντικές ενισχύσεις. "Αυτό που συμβαίνει είναι ότι το Χαλέπι δέχεται επίθεση και ότι όλοι έχουν πάρει τα όπλα", σχολίασε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα. Στο διπλωματικό πεδίο, η Διεθνής Ομάδα Στήριξης της Συρίας που συνεδρίασε στη Νέα Υόρκη δεν έλαβε καμία απόφαση για την αποκατάσταση της εκεχειρίας. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί ξανά σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, κάτι όμως που δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Ο Λαβρόφ, όταν ρωτήθηκε την Πέμπτη για την πιθανότητα αποκατάστασης της εκεχειρίας, απάντησε στους δημοσιογράφους: "Ρωτήστε τους Αμερικάνους".


 lifo.gr
Αντιδράσεις:

Δημοσίευση σχολίου