Ποιο ήταν το μεγαλύτερό της λάθος; ««Θα το πω λίγο ακραία: Ημουν στη λάθος χώρα…»




Στις 30 Σεπτεμβρίου 2016 θα σημάνει η πρώτη φορά από το 1898 που δεν θα υπάρχει βιβλιοπωλείο «Ελευθερουδάκης» στην Αθήνα. Η ψυχή του εμβληματικότερου, ίσως, βιβλιοπωλείου της πόλης στο οποίο μπαίνει λουκέτο,


Η Σοφίκα Ελευθερουδάκη σε συνέντευξή της στο thetoc δείχνει την Ελληνική πραγματικότητα το σωτήριο έτος 2016 και αυτά που θα ακολουθήσουν. 


Μας προτρέπει να μην αγοράζουμε βιβλία μόνο από τον καναπέ: «Πρέπει να αποφασίσουμε πως ζούμε από εδώ και μπρος. Δεν μπορούμε να ζούμε μόνο από τον καναπέ….»


«Στη γενιά του Κώστα Ελευθερουδάκη υπήρχαν φοιτητές οι οποίοι έρχονταν στο κατάστημα και χρησιμοποιούσαν το βιβλιοπωλείο Ελευθερουδάκη σαν ένα είδος βιβλιοθήκης: Κάθονταν σε μια καρέκλα και μελετούσαν διότι δεν είχαν που αλλού να πάνε. Πέρασε αυτή η περίοδος. ΄Ερχονταν επίσης διότι ήξεραν ότι μόνο στον Ελευθερουδάκη θα βρουν τα πάντα: “Αν δεν πάω στον Ελεθερουδάκη που θα πάω;”, έλεγαν. Όμως τώρα – όσο καλός κι αν είναι ο Ελευθερουδάκης – υπάρχουν τα ξενόγλωσσα βιβλία, υπάρχουν τα ελληνικά βιβλία, πάρα πολλά βιβλία. Κι αυτά μέσω του Διαδικτύου μπορεί κανείς να τα βρει, να συγκρίνει τις τιμές. ΄Αρα πρέπει να γυρίσουμε σε μια άλλου είδους ποιότητα, σ’ ένα άλλου είδους concept για το βιβλιοπωλείο. Τα βιβλιοπωλεία θα αλλάξουν. Δεν πιστεύω ότι θα πεθάνει το χαρτί – με Ελευθερουδάκη ή χωρίς – όμως πρέπει όλοι να αναλογιστούμε ότι αν παραγγέλνουμε από τον καναπέ βιβλία, παπούτσια και προϊόντα super market κανένας δεν θα έρχεται ποτέ σε κανένα κατάστημα».  


- Ο Ελευθερουδάκης τελικά είναι θύμα της κρίσης ή του ανταγωνισμού;


  «Ξεκάθαρα της κρίσης. Μας βρήκε η κρίση σε μια εποχή που ήμασταν πάρα πολύ “ανοιγμένοι” με πολλά καταστήματα, πολύ προσωπικό, πολλά βιβλία. Πως είναι όταν κατεβαίνεις με μεγάλη ταχύτητα κάνοντας ποδήλατο την κατηφόρα; Θα σου σπάσουν τα φρένα. Δεν προλαβαίνεις να σταματήσεις. Αυτό πάθαμε εμείς. Δεν μπορούσαμε να σταματήσουμε».





Δημοσίευση σχολίου