Οι υποψήφιοι των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ διασταύρωσαν τα ξίφη τους στο πρώτο debate τη Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου. Ποιός/ποιά κέρδισε;

Οι δύο υποψήφιοι και περισσότερο ο Ντόναλντ Τραμπ ανέβασε τους τόνους όπως συνηθίζει προκειμένου να δείξει ενέργεια και πάθος για να εντυπωσιάσει το κοινό.


Η Χίλαρι Κλίντον ξεκίνησε να αποκαλεί τον Τραμπ με το μικρό του όνομα, Ντόναλντ, αναγκάζοντάς τον ουσιαστικά να ακολουθήσει και να την αποκαλεί Χίλαρι αλλά στη συνέχεια την προσφωνούσε υπουργό Εξωτερικών Κλίντον.

Η Κλίντον αποκάλεσε τις λύσεις που προτείνει ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για την οικονομία "υπεραπλουστευτικές", ενώ ο Τραμπ την κατηγόρησε ότι το σχέδιό της για την οικονομία είναι «όλο λόγια» και δεν έχει καμιά πιθανότητα να επιτύχει.

«Έχω μια αίσθηση ότι θα κατηγορηθώ για τα πάντα», είπε η Κλίντον σε κάποιο σημείο. «Γιατί όχι;», ήταν η αντίδραση του μεγιστάνα.

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου της βόρειας Αμερικής, η NAFTA, έχει πολλά και σοβαρά ελαττώματα και πρόσθεσε πως η Κλίντον θα όφειλε να τα είχε αντιμετωπίσει η ίδια εδώ και χρόνια. «Το κάνεις αυτό επί 30 χρόνια, γιατί μόλις άρχισες να σκέφτεσαι λύσεις τώρα;», της είπε.

Η ανταλλαγή φραστικών πυρών συνεχίστηκε σε πρώτη φάση για την οικονομία, με τον Τραμπ να λέει ότι «θα ανακτήσω τις θέσεις εργασίας μας, εσύ δεν μπορείς να το κάνεις». Το οικονομικό σχέδιο της Κλίντον είναι «όλο λόγια, καθόλου ουσία, ακούγεται ωραίο, αλλά δεν πρόκειται να φέρει αποτέλεσμα ποτέ». Ανταποδίδοντας την επίθεση επί προσωπικού, η Κλίντον έκρινε ότι «ο Ντόναλντ ζει στον δικό του κόσμο».

Ο Τραμπ χλεύασε το γεγονός ότι στον ιστότοπο της εκστρατείας της Κλίντον περιγράφεται το πως θα αντιμετωπίσει την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος. «Τουλάχιστον εγώ έχω ένα σχέδιο», ανταπάντησε η υποψήφια των Δημοκρατικών.
Ακόμη, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών είπε πως η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα, η Fed, δεν κάνει τη δουλειά της και διαδραματίζει έναν πολύ πολιτικό ρόλο.

Τα περιουσιακά στοιχεία του Τραμπ και τα email της Κλίντον

Ο Τραμπ είπε ότι θα δώσει στη δημοσιότητα στοιχεία για την περιουσιακή του κατάσταση όταν ολοκληρωθεί ο έλεγχος στον οποίο υποβάλλεται. Τόνισε ότι τελεί υπό φορολογικό έλεγχο επί σχεδόν 15 χρόνια και του έχει γίνει «τρόπος ζωής σχεδόν». Πρόσθεσε ότι θα αποκαλύψει το πόσους φόρους πλήρωσε μόλις η Κλίντον δώσει στη δημοσιότητα πάνω από 30.000 μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, επανερχόμενος στο ζήτημα του πώς χειριζόταν τις επικοινωνίες της όταν ήταν ΥΠΕΞ.

Η Κλίντον επιτέθηκε στον Τραμπ όσον αφορά τα φορολογικά του, λέγοντας ότι για άλλη μια φορά παλινωδεί. Υπάρχουν δημοσιεύματα περί του ότι ο μεγιστάνας οφείλει εκατομμύρια στη Γουόλ Στριτ και σε ξένες τράπεζες και μάλλον ο Τραμπ δεν θέλει οι Αμερικανοί να γνωρίζουν πόσα λίγα κατέβαλε σε φόρους, σημείωσε.
«Πρέπει να υπάρχει κάτι αληθινά σημαντικό, αν όχι τρομερό, που προσπαθεί να κρύψει», υποστήριξε η υποψήφια των Δημοκρατικών αναφερόμενη στη φορολογική δήλωση του Τραμπ και συμπλήρωσε πως δεν πιστεύει ότι θα τη δώσει ποτέ στη δημοσιότητα.

Ρατσιστικό ψέμα
Οι δύο τους συγκρούστηκαν ξανά και για το θέμα του τόπου γέννησης του Μπαράκ Ομπάμα -ο Τραμπ για καιρό υποστήριζε ότι δεν είναι Αμερικανός πολίτης και στη συνέχεια κατηγόρησε την Κλίντον ότι ξεκίνησε αυτό το ζήτημα. «Ο Τραμπ πραγματικά άρχισε την πολιτική του δράση βασιζόμενος σε ένα ρατσιστικό ψέμα, ότι ο πρώτος μαύρος πρόεδρος της χώρας μας δεν είναι Αμερικανός πολίτης. Δεν υπάρχει καμιά απόδειξη για αυτό. Αλλά επέμενε. Επέμενε επί χρόνια και χρόνια», ανέφερε η Κλίντον.

Πυρηνικά μέσω τουίτ 

Θέμα αντιπαράθεσης υπήρξαν και τα πυρηνικά όπλα, με την Κλίντον να δηλώνει για τον Τραμπ «όποιος μπορεί να προκληθεί από ένα tweet δεν πρέπει να έχει το χέρι του κοντά στο κουμπί των πυρηνικών».
Σε κάποιο σημείο, η Κλίντον δήλωσε ότι «προετοιμάστηκα για να γίνω πρόεδρος. Και αυτό είναι καλό». Στο τέλος του debate πάντως, όταν ρωτήθηκε αν θα αποδεχθεί το αποτέλεσμα των εκλογών σε περίπτωση που ηττηθεί, ο Τραμπ απάντησε ότι θα στηρίξει απόλυτα την αντίπαλό του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Χωρίς "ενέργεια" η Κλίντον 

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Χίλαρι Κλίντον δεν έχει την «ενέργεια» που απαιτείται για να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ. «Αυτή δεν έχει την ενέργεια.  Για να είσαι πρόεδρος της χώρας αυτής, χρειάζεσαι μια εντυπωσιακή ενέργεια», δήλωσε ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος.
«Όταν θα έχει ταξιδέψει σε 112 χώρες και θα έχει διαπραγματευτεί μια ειρηνευτική συμφωνία, μια εκεχειρία, την απελευθέρωση διαφωνούντων (...) ή ακόμη θα έχει περάσει 11 ώρες να καταθέτει ενώπιον μιας επιτροπής του Κογκρέσου, θα μπορεί να μου μιλά για ενέργεια», του απάντησε η υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος.
Ο Τραμπ είπε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να είναι «οι αστυνόμοι του κόσμου», ούτε να προστατεύουν όλες τις χώρες. «Θέλω φυσικά να βοηθήσω όλους τους συμμάχους μας, αλλά χάνουμε δισεκατομμύρια δολάρια. Δεν μπορούμε να είμαστε οι αστυνόμοι του κόσμου, δεν μπορούμε να προστατεύουμε τις χώρες παντού στον κόσμο όταν δεν μας πληρώνουν αυτά που πρέπει», τόνισε.


Η δημοσκόπηση του CNN

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση του CNN, το 62% των ερωτηθέντων που είδαν την τηλεμαχία (από το CNN) απάντησε πως η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ ήταν νικήτρια, με τον Τραμπ να λαμβάνει ποσοστό 27%.
Στην έρευνα συμμετείχαν 41% Δημοκρατικοί και 26% Ρεπουμπλικάνοι, δηλαδή 10% περισσότεροι Δημοκρατικοί και 2% λιγότεροι Ρεπουμπλικάνοι απ’ όσους συμμετέχουν στις παναμερικανικές δημοσκοπήσεις.


Ακολουθούν ορισμένα χαρακτηριστικλα αποσπάσματα του debate, το οποίο ολοκληρώθηκε στις 5:41 ώρα Ελλάδος. Θα ακολουθήσουν και άλλα μέχρι τις 8 Νοεμβρίου, ημέρα των εκλογών.
 
05:40  Τραμπ: Η Κλίντον δεν έχει την αντοχή για πρόεδρος
Ο Τραμπ ρωτήθηκε για τη δήλωσή του «η Κλίντον δεν έχει εμφάνιση για πρόεδρος».
Απάντησε ότι αυτό που είπε είναι ότι δεν έχει την αντοχή να γίνει πρόεδρος της χώρας.
«Αν ταξιδέψει σε 112 χώρες και διαπραγματευτεί... μπορεί να μου μιλήσει για αντοχή», του απάντησε.
«Η Χίλαρι έχει την εμπειρία, αλλά είναι κακή εμπειρία», σχολίασε ο Τραμπ.

05:31  Κλίντον: Αλαζονική η συμπεριφορά του για τα πυρηνικά όπλα. Ο Τραμπ υπερηφανεύτηκε ότι έχει καλύτερη ιδιοσυγκρασία από την Κλίντον. Εκείνη του απάντησε κάνοντας λόγο για την «αλαζονική» συμπεριφορά του σε ό,τι αφορά τα πυρηνικά όπλα.
«Οποιος μπορεί να προκληθεί από ένα tweet, δεν πρέπει να έχει το δάχτυλό του κοντά σε αυτό το κουμπί», είπε.
«Αυτή η ατάκα έχει αρχίσει να παλιώνει», ήταν η απάντηση του Τραμπ. «Είναι καλή όμως. Περιγράφει το πρόβλημα», αποκρίθηκε η Κλίντον.

05:20  Ο ISIS και η τρομοκρατία. Η Κλίντον λέει ότι έχει πλάνο για να ηττηθεί ο ISIS, που περιλαμβάνει «μάχη» στο διαδίκτυο. «Αλλά πρέπει να εντατικοποιήσουμε τα αεροπορικά χτυπήματα στο Ισλαμικό Κράτος και να υποστηρίξουμε τους Αραβες και Κούρδους εταίρους μας», είπε, προσθέτοντας «ελπίζουμε σε έναν χρόνο να μπορέσουμε να διώξουμε το ISIS από το Ιράκ».
Ο Τραμπ απάντησε ότι οι ΗΠΑ έπρεπε να είχαν πάρει το ιρακινό πετρέλαιο, ότι θα είχαν σταματήσει τον σχηματισμό του Ισλαμικού Κράτους.
Η Κλίντον ανταπάντησε ότι ο Τραμπ στήριζε απόλυτα τον πόλεμο στο Ιράκ, ακόμη και την απομάκρυνση του Γκαντάφι στη Λιβύη «παρότι είχε κάνει δουλειές μαζί του κάποια στιγμή».

05:13  Κλίντον: Ο Τραμπ κάλεσε τον Πούτιν να χακάρει τους Αμερικανούς, σοκαρίστηκα. Επόμενο θέμα ο κυβερνοπόλεμος. Η Κλίντον αναφέρει ότι ο Τραμπ επαίνεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Πρέπει να το κάνουμε απόλυτα σαφές. Οι ΗΠΑ έχουν πολύ μεγαλύτερη ικανότητα, δεν πρόκειται να καθίσουμε σιωπηλοί και να αφήσουμε κρατικούς φορείς να ''κυνηγούν'' τις πληροφορίες μας», πρόσθεσε η Κλίντον. «Σοκαρίστηκα τόσο όταν ο Ντόναλντ κάλεσε δημόσια τον Πούτιν να χακάρει τους Αμερικανούς. Αυτό είναι απαράδεκτο. Ο Ντόναλντ είναι ακατάλληλος για αρχηγός».
Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Ρωσία έχει κάνει κυβερνοεπιθέσεις σε κάθε είδους αμερικανικό οργανισμό.

05:09  Κλίντον: Ο Τραμπ έχει μεγάλο ιστορικό ρατσιστικής συμπεριφοράς. Το θέμα της καταγωγής του Μπαράκ Ομπάμα δεν μπορούσε να μείνει εκτός του debate.
Πριν από δέκα ημέρες ο Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε τον ψευδή ισχυρισμό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν γεννήθηκε στη χώρα, έπειτα από πέντε χρόνια που υποστήριζε ότι είναι ξένος πολίτης. Στη συνέχεια κατηγόρησε την Κλίντον ότι εκείνη είχε ξεκινήσει την ιστορία, στην αποτυχημένη προεδρική καμπάνια της εναντίον του Ομπάμα, το 2008.
«Το ψέμα αυτό ήταν οδυνηρό», σχολίασε η Κλίντον στο debate. «Ο Τραμπ έχει μεγάλο ιστορικό ρατσιστικής συμπεριφοράς», πρόσθεσε.
05:01  Ο αναστεναγμός του Τραμπ. «Εχω ακούσει τον Ντόναλντ στις ομιλίες του, είναι ατυχές το ότι περιγράφει τόσο αρνητική εικόνα για τις μαύρες κοινότητες στη χώρα μας», ανέφερε η Κλίντον.
Η απάντηση του Τραμπ; Ενας βαθύς αναστεναγμός.

04:59  Κλίντον: Προετοιμάστηκα για να γίνω πρόεδρος. «Νομίζω ότι ο Ντόναλντ με επικρίνει γιατί προετοιμάστηκα για αυτό το debate», είπε η Κλίντον. «Και ξέρετε κάτι, προετοιμάστηκα και για κάτι άλλο, για να γίνω πρόεδρος», προσθέτει.

04:54  Τραμπ: Αφροαμερικανοί και ισπανόφωνοι ζουν μια κόλαση. «Χρειαζόμαστε νόμο και τάξη», τόνισε ο Τραμπ. «Αφροαμερικανοί και ισπανόφωνοι ζουν μια κόλαση γιατί είναι τόσο επικίνδυνα. Περπατάς στον δρόμο και σε πυροβολούν», είπε.
«Πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις κοινότητες και την αστυνομία. Πρέπει να εργαστούμε για να σιγουρευτούμε ότι η αστυνομία έχει την καλύτερη εκπαίδευση και ότι είναι καλά προετοιμασμένοι για να χρησιμοποιήσουν βία. Ο καθένας πρέπει να σέβεται τον νόμο και ο νόμος πρέπει να σέβεται τον καθένα», είπε η Κλίντον και πρόσθεσε ότι «πρέπει να πάρουμε τα όπλα από τα χέρια των ανθρώπων που δεν θα έπρεπε να τα έχουν».

04:44  Κλίντον: Μπορεί να μην πλήρωσε φόρους. Ο Τραμπ προσπαθεί να κρύψει κάτι, σχολίασε η Κλίντον, σχετικά με τα φορολογικά στοιχεία του, τονίζοντας ότι όλοι οι υποψήφιοι των τελευταίων 40 ετών τα έχουν δημοσιοποιήσει.
«Γιατί δεν θέλει να το κάνει; Μπορεί να μην είναι όσο πλούσιος λέει ότι είναι. Μπορεί να μην είναι τόσο φιλάνθρωπος. Τρίτον, χρωστάει 600 εκατ. σε ξένες τράπεζες... ή ίσως δεν θέλει οι Αμερικανοί να γνωρίζουν ότι δεν πλήρωσε φόρους εισοδήματος», είπε η Κλίντον.
«Αυτό με κάνει έξυπνο», της απαντά ο Τραμπ.
«Κάτι προσπαθεί να κρύψει. Δεν πιστεύω ότι θα δημοσιοποιήσει τις επιστροφές φόρου γιατί υπάρχει κάτι που κρύβει», προσθέτει η Κλίντον, που παραδέχεται ότι έκανε λάθος, στο θέμα με τα email. «Αναλαμβάνω την ευθύνη».

«Αυτό δεν ήταν λάθος. Έγινε εσκεμμένα», σχολιάζει ο Τραμπ.

Ο Τραμπ ερωτήθηκε για τη δημοσιοποίηση των επιστροφών φόρων του και απάντησε ότι είναι υπό έλεγχο.
«Θα ανακοινωθούν μόλις τελειώσει ο έλεγχος». Οταν ο συντονιστής του επεσήμανε ότι η εφορία μπορεί να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία, ακόμη κι αν είναι υπό έλεγχο, εκείνος απάντησε ότι βρίσκεται μονίμως υπό έλεγχο. «Θα τα δημοσιοποιήσω τα στοιχεία, παρά την αντίθετη άποψη του δικηγόρου μου, όταν εκείνη δημοσιοποιήσει τα 33.000 email που διέγραψε». 

04:32  Για όλα φταίει η Κλίντον. Ο Τραμπ αναφέρθηκε στη γραφειοκρατία. «Δεν έχουμε ηγεσία και ειλικρινά, αυτό ξεκινά από την υπουργό Κλίντον», είπε.
«Εχω την αίσθηση ότι μέχρι το τέλος της βραδιάς, όλα θα είναι δικό μου λάθος», σχολίασε εκείνη. Ο Τραμπ συμφώνησε και η Κλίντον του απάντησε χαμογελώντας «Συνέχισε να λες κι άλλα τρελά πράγματα».
«Δεν υπάρχει τίποτα τρελό στο να μην αφήνεις τις εταιρείες μας να φέρουν τα χρήματά τους πίσω στη χώρα». Ο Τραμπ την διακόπτει ολοένα και πιο συχνά.

04:29  Κόντρα για την κλιματική αλλαγή. «Είπες ότι είναι μία απάτη από τους Κινέζους», του είπε η Κλίντον. «Δεν το είπα αυτό», τη διέκοψε ο Τραμπ. Αλλά όπως θυμίζει το BBC, σε ένα tweet του το 2012 είχε υποστηρίξει ακριβώς αυτό.
Ο Ρεπουμπλικάνος συνεχίζει την επίθεση γιατί η Κλίντον υποστηρίζει τη διατλαντική συμφωνία εμπορίου. «Ντόναλντ, νομίζω ότι ζεις στη δική σου πραγματικότητα», του απαντά εκείνη.

04:22  Είναι άρρωστος ο Τραμπ;
Από τα πρώτα λεπτά του debate, οι χρήστες των social media έχουν παρατηρήσει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «ρουφάει» τη μύτη του και αναρωτιούνται αν είναι κρυωμένος.

04:17  Κλίντον: «Ο Ντόναλντ είναι πολύ τυχερός» «Ο Ντόναλντ είναι πολύ τυχερός στη ζωή του και προς όφελός του... δανείστηκε 14 εκατ. δολάρια από τον πατέρα του, πιστεύει πραγματικά ότι όσο πιο πολύ βοηθάς τους πλούσιους, τόσο καλύτερα θα είσαι», είπε η Κλίντον, κάνοντας σύγκριση με τον πατέρα της, που ήταν μικροεπιχειρηματίας.
Ο Τραμπ απάντησε ότι ο πατέρας του του έδωσε ένα «μικρό χρηματικό ποσό» το '70 και ότι το επένδυσε σε κτίρια.Αντιδράσεις:

Δημοσίευση σχολίου