«Νέο γύρο δημοσιονομικής λιτότητας», η οποία θα επιτείνει την ύφεση, διαπιστώνει ανάλυση του οικονομικού ινστιτούτου Levy, το οποίο υπογραμμίζει ότι η συγκεκριμένη πορεία της ελληνικής οικονομίας μπορεί να αντιστραφεί μόνο με τόνωση της ζήτησης. 
Οι οικονομολόγοι του αμερικανικού ινστιτούτου -Δημήτρης Παπαδημητρίου, Μιχάλης Νικηφόρος και Gennaro Zezza- στέκονται στην «οξεία αύξηση των φόρων εισοδήματος και περιουσίας», καθώς και στην «περαιτέρω μείωση συντάξεων και άλλων κοινωνικών δαπανών».
Στο πλαίσιο αυτό εκφράζουν την εκτίμηση ότι η ελληνική οικονομία οδεύει προς βαθύτερη ύφεση, «εκτός και αν άλλες συνιστώσες της συνολικής ζήτησης αυξηθούν σε βαθμό που θα αντισταθμίσουν τον αρνητικό αντίκτυπο της δημοσιονομικής λιτότητας στην παραγωγή και την απασχόληση».
Εξάγουν δε το συμπέρασμα ότι η στρατηγική της τρόικας να αυξήσει τις καθαρές εξαγωγές για την επανεκκίνηση της οικονομίας «έχει αποτύχει», μιλώντας μεταξύ άλλων για χαμηλό αντίκτυπο της πτώσης μισθών και τιμών.

Το ινστιτούτο Levy προκρίνει χαρακτηριστικά την αύξηση της ζήτησης με καινοτόμους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς που θα ωθήσουν τις ιδιωτικές επενδύσεις.

Δημοσίευση σχολίου