«Από την πρώτη μερα που με επέλεξε ο πρωθυπουργός σκεφτόμουν την μέρα του αποχαιρετισμού. Αλίμονο στον πολιτικό που αυταπατάται», είπε ο Νίκος Φίλης, ξεκινώντας την ομιλία του κατά την τελετή παράδοσης του υπουργείου Παιδείας στον Κώστα Γαβρόγλου.

Ο κ. Φίλης κάνοντας τον απολογισμό της θητείας του μίλησε για τα ολήμερα και τα ΕΠΑΛ, τα ειδικά σχολεία, την ενισχυτική διδασκαλία, είπε ότι στις 12/09 άνοιξαν κανονικά όλα τα σχολεία με τους εκπαιδευτικους και τα βιβλία στη θέση τους, ενώ ευχαρίστησε ιδιατέρως στον διευθυντή του γραφείου του για την ακάματη προσφορά του. Σε εκείνο το σημείο μάλιστα ο κ. Φίλης εμφανίστηκε ιδιαίτερα συγκινημένος.
Οσον αφορά την απομάκρυνσή του από το υπουργείο, δεν έκρυψε την πίκρα του με αιχμές κατά του Αλέξη Τσίπρα. «Ποιός κάνει λάθος ο γαλαντόμος καθηγητής η ο μέχρι χθες άριστος μαθητής;» είπε ο Νίκος Φίλης αναφερόμενος στο άριστα που του έβαλε ο πρωθυπουργός.
Και συνέχισε: «Παρ' όλα αυτά αιφνιδίως το άριστα 20 έγινε σε 1,5 μήνα μη προβιβάσιμος βαθμός. «Σε τέτοιες πολύ σπάνιες περιπτώσεις συνηθίζεται να εξετάζουμε ποιος κάνει λάθος. Όσο αυτά δεν εξηγούνται η πρόταση για αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ακόμα και αν αυτό είναι κοτζάμ υπουργείο».
«Βλέπετε κάποιοι απο εμάς σφυρηλατήσαμε τη στάση μας στην αριστερά όταν ανοίγαμε τη δική μας περπατησιά όταν καταπατούσαμε τα δήθεν χρηστά ήθη. Αυτά είναι τα νήματα που συνδέουν τη δική μας γενιά με αυτή την κρίσης. Αυτό θελήσαμε να εμφυσήσουμε στο υπ. Παιδείας. Όλα αυτά με τους αγώνες μας στο Ρήγα Φεραίο για τα δικαιώματα είναι το μέταλλο που ακολούθησε τη γενιά της διδακτορικής πάλης» πρόσθεσε ο κ. Φίλης.
Χαρακτήρισε όλα αυτά ως «τα πιο ακριβά πτυχία μας». «Αυτά είναι όσοι δεν θα αποκτήσουν οι δοτοί, οι κυνικοί, οι άδειοι από τη ζωή με όσους τίτλους απόκτησαν με τα χρήματα του μπαμπά τους. Αυτό το μέταλλο δεν ανταλλάσσεται ακόμα και με την υπουργική θέση».
«Αυτή είναι η απάντησή μου στο ερώτημα γιατί ο Φίλης δεν δέχθηκε υπουργεία. Δεν υποψιάζονται τι μπορεί να παραχθεί όταν η ατομική αξιοπρέπεια συναντά τη συλλογική» ειπε για το θέμα ο κ. Φίλης.
«Το ερώτημα για την απομάκρυνσή μου απασχολεί κάθε δημοκρατικό πολίτη. Η αφεντιά μου δέχθηκε κλίμα χυδαίων επιθέσεων και ορκισμένους εχθρούς. Κάθε καλα ενημερωμενος πολίτης γνωρίζει τους σταθμούς αλλαγής στάσης της εκκλησίας» πρόσθεσε και συνέχισε: «Την εβδομάδα που μας πέρασε και παρά την άρση των παρεξηγησεων οργανώθηκε και εκτελέστηκε ένα συμβόλαιο πολιτικού θανάτου μου στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ», αναφερόμενος στη συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.
Αναφερόμενος στην αντίθεση του αρχιεπισκόπου, την οποία χαρακτήρισε μάλιστα «όψιμη», στην ίδρυση τεμένους έκανε λόγο για «υιοθέτηση ακροδεξιάς ρητορικής» και «πλήρη κάλυψη των ακροδεξιών ρασοφόρων» λέγοντας ότι όλα αυτά συνιστούν ευθεία πρόκληση προς το δημοκρατικό σύστημα.
«Το θέμα υπερβαίνει εμένα, τον Τσίπρα και την Αριστερά, αφορά όλο το πολικό σύστημα», προσέθεσε ο απερχόμενος υπουργός Παιδείας κάνοντας λόγο για τον «ορισμό παραθεσμικής συμπεριφοράς στην οποία όλοι οι πολίτες θα αντιταχθούμε».

Δημοσίευση σχολίου