Δραματικές οι εξελίξεις στη Βρετανία σε ό,τι αφορά το Brexit, αφού δικαστικό πάνελ αποφάσισε πως η χώρα θα πρέπει πρώτα να επικυρώσει την απόφαση για την απόσχιση της χώρας από την ΕΕ στο κοινοβούλιο, πριν γίνει η ενεργοποίηση του Άρθρου 50!

Η απόφαση Δικαστηρίου στο Λονδίνο έθεσε και τις βάσεις για συνταγματική διαμάχη στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας, σύμφωνα με το Bloomberg News.
"Eάν υπάρξει ενεργοποίηση του Άρθρου 50, τότε αυτό θα επηρεάσει την εσωτερική νομοθεσία και το σύνταγμα", ανέφερε ο δικαστής John Thomas, ο οποίος με την απόφασή του αυτή δημιουργεί και ένα τεράστιο πρόβλημα στην πρωθυπουργό Theresa May και την κυβέρνησή της οι οποίοι ήθελαν να ξεκινήσουν την ενεργοποίηση του Άρθρου μέχρι τον Μάρτιο του 2017.
Η δικαστική απόφαση στο Λονδίνο έπεται αντίστοιχης αποτυχημένης πρόκλησης κατά της νομιμότητας του Brexit, η οποία μετέθεσε την απόφαση στο Λονδίνο και το Ανώτατο Δικαστήριο το οποίο είχε ήδη προγραμματίσει έφεση κατά του Brexit μεταξύ της 5ης και της 8η Δεκεμβρίου.
Οι επενδυτές ελπίζουν πως οι μηνύσεις θα καθυστερήσουν την έξοδο της Βρετανίας, εν μέσω ανησυχιών πως η πρωθυπουργός βάζει πρώτα τα μέτρα κατά της μετανάστευσης και μετά την οικονομική σταθερότητα.
"Αυτό μπορεί να σημαίνει πως η πρωθυπουργός θα χρειαστεί να παίξει τα χαρτιά της", ανέφερε η Stephanie Flanders της JPMorgan Asset Management σε συνέντευξή της στο Bloomberg TV.
O υπουργός Εμπορίου, Liam Fox, ανέφερε πως η κυβέρνηση θα μελετήσει την απόφαση διεξοδικά.
Η δικαστική διαμάχη ξεκίνησε από τη Gina Miller, μάνατζερ μίας startup επενδύσεων, και του Deir Dos Santos, ενός κομμωτή.
Όπως προαναφέρθηκε, τον προηγούμενο μήνα στο Belfast της Β. Ιρλανδίας, ο δικαστής Paul Maguire είχε απορρίψει δύο μηνύσεις κατά του Brexit, αναφέροντας πως το δικαστήριό του δεν μπορεί να αποφασίσει για τόσο μεγάλο θέμα.
Κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαμάχης στο Λονδίνο ο Γενικός Εισαγγελέας Jeremy Wright ανέφερε πως η έφεση αυτή προσπαθεί να παρέμβει στη δημοκρατία της χώρας. Οι δικηγόροι των μηνυτών αναφέρουν πως η May και η προσπάθειά της για την ενεργοποίηση του Brexit αποτελούν προσπάθεια αντισυνταγματικής αρπαγής εξουσίας η οποία αντιτίθεται στα νομικά δεδομένα αιώνων.
Ο Wright, πάντως, υπογράμμισε πως η ενεργοποίηση του Άρθρου 50 είναι "αμετάκλητη".

 newmoney.gr

Δημοσίευση σχολίου