Για τεχνικό πρόβλημα γίνεται λόγος λίγες ώρες μετά τη συντριβή του ρωσικού αεροπλάνου στη Μαύρη Θάλασσα. Χάθηκε μια ολόκληρη φημισμένη χορωδία, σήμα - κατατεθέν της ιστορίας της Ρωσίας.
Ημέρα εθνικού πένθους ανακήρυξε τη Δευτέρα, 26.12 ο ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιτ Πούτιν μετά την αεροπορική τραγωδία ρωσικού μεταγωγικού στα ανοιχτά της Μαύρης Θάλασσας. Οι διασώστες που έσπευσαν στην περιοχή για την ανεύρεση τυχόν επιζώντων, εντόπισαν κομμάτια του αεροσκάφους και επιβεβαίωσαν ότι και οι 92 επιβαίνοντες έχασαν τη ζωή τους.
Η ημέρα των Χριστουγέννων ξεκίνησε το πρωί με την απώλεια δεκάδων ζωών. Το ρωσικό μεταγωγικό αεροσκάφος Τουπόλεφ απογειώθηκε νωρίς το πρωί από το αεροδρόμιο του Σότσι με προορισμό τη στρατιωτική βάση της Ρωσίας στην συριακή πόλη Λαττάκεια. Ανάμεσα στους επιβάτες ήταν και 60 μέλη, χορωδοί και χορευτές του φημισμένου στρατιωτικού Ensemble Αλεξαντρόφ, το οποίο θα έδινε χριστουγεννιάτικη συναυλία για τους ρώσους στρατιώτες που στρατοπεδεύουν εκεί από το φθινόπωρο του 2015 συμμετέχοντας στις στρατιωτικές επιχειρήσεις του συριακού κυβερνητικού στρατού. Όπως μετέδωσε το ρωσικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ιντερφαξ, κατά τη διάρκεια χειρισμού του πιλότου στη διάρκεια της απογείωσης, εμφανίστηκε σοβαρό τεχνικό πρόβλημα.
Ο Σύρος πρόεδρος Ασάντ εξέφρασε την οδύνη του στον ρώσο ομόλογό του τονίζοντας ότι το δυστύχημα δεν θα αποτρέψει τον κοινό πόλεμο εναντίον ισλαμιστών μαχητών. Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ο ρώσος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την διερεύνηση των αιτίων και την αρωγή των συγγενών των θυμάτων, ενώ ο πρωθυπουργός Μεντβέγιεφ, που επρόκειτο να μεταβεί εντός της ημέρας στο Σότσι, έκανε λόγο για μια φοβερή καταστροφή.
Το Ensemble του Κόκκινου Στρατού
Για την ώρα μόνο υποθέσεις γίνονται για τα αίτια του δυστυχήματος. Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας η πολεμική αεροπορία χρησιμοποιούσε το αεροσκάφος τα τελευταία 33 χρόνια και είχε κάνει 6.689 ώρες πτήσεις από το 1983. Τελευταία φορά πέρασε από μεγάλο τεχνικό έλεγχο το Δεκέμβριο του 2014 και τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Το στρατιωτικό Ensemble του Κόκκινου Στρατού, όπως λέγεται, ήταν ένα από τα σύμβολα της Ρωσίας στο εξωτερικό, όπου συμμετείχε σε πολλά κοντσέρτα με μεγάλη επιτυχία. Ιδρύθηκε το 1928 από τον Αλεξάντερ Αλεξαντρόφ, ο οποίος λίγο πριν το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, συνέθεσε τον εθνικό ύμνο της τότε Σοβ. Ένωσης. Τραγική ειρωνεία: ο Αλεξαντρόφ πέθανε το 1946 στο Βερολίνο σε τουρνέ της χορωδίας στο εξωτερικό. Στο ρεπερτόριο της χορωδίας περιλαμβάνονταν πάνω από 2000 κομμάτια, από φολκλορικά τραγούδια και ύμνοι για το σοβιετικό καθεστώς μέχρι θρησκευτικοί ύμνοι.

Πηγή: DW

Δημοσίευση σχολίου