Οι δηλώσεις Τσίπρα κατά του Τράμπ κατά την διάρκεια διεξαγωγής των Αμερικανικών εκλογών δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια ελπίδας ότι ο αμερικανός πρόεδρος θα βοηθήσει την Ελλάδα για ελάφρυνση του χρέους, πράγμα που είναι το μόνο χαρτί που έχει ο Τσίπρας ώστε να μπορέσει να διεκδικήσει με αξιώσεις την δεύτερη θέση στις επόμενες, όποτε και αν αυτές γίνουν.

Αυτό γράφει η εφημερίδα Handelsbatt οι οποία επισημαίνει ότι ο Μπαράκ Ομπάμα και οι υπουργοί του υποστήριξαν την ελληνική κυβέρνηση για την ελάφρυνση χρέους, αλλά κάτι τέτοιο δεν αναμένεται από τον Ντόναλντ Τραμπ. γράφει η Handelsblatt.
Η γερμανική οικονομική εφημερίδα κάνει λόγο για «ομιχλώδεις» οικονομικές και πολιτικές συνέπειες της προεδρίας Τραμπ για την Ελλάδα.
«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βλέπει με δυσαρέσκεια την εποχή Τραμπ. Με τον Μπαράκ Ομπάμα αλλά και τους υπουργούς του των Οικονομικών, Τίμοθι Γκάιτνερ και Τζακ Λιου, η κυβέρνηση στην Αθήνα είχε υποστηρικτές στις προσπάθειές της για ελάφρυνση του χρέους και κίνητρα για την ανάπτυξη. Από τον Τραμπ δεν αναμένεται κάτι τέτοιο», αναφέρει το δημοσίευμα, σύμφωνα με την Deutsche Welle.
Η Handelsblatt υπενθυμίζει ότι όταν ο Τραμπ είχε ρωτηθεί για την ελληνική κρίση, σε συνέντευξή του στο Fox, είχε απαντήσει: «Αφήστε τους Γερμανούς να ασχοληθούν, αρκετά προβλήματα έχουμε». Αλλά και το μέλλον της ευρωζώνης δεν χαλάει τον ύπνο του νέου προέδρου των ΗΠΑ, σχολιάζει η γερμανική εφημερίδα, προσθέτοντας ότι ο Τραμπ πιστεύει πως το ευρώ εισήχθη «για να βλάψει τις ΗΠΑ».

Ακόμη, η Handelsblatt εκτιμά πως η αβεβαιότητα από την αλλαγή φρουράς στο Λευκό Οίκο είναι δηλητήριο για την ελληνική οικονομία κι αυτό γιατί ο Τραμπ είναι υπέρ ενός «μαλακού» δολαρίου που θα ευνοήσει τις εξαγωγές. «Αυτό όμως θα μπορούσε να προκαλέσει δυσκολίες στην Ελλάδα διότι η χώρα επωφελήθηκε στα χρόνια της κρίσης από ένα »μαλακό» ευρώ. Βοήθησε τις ελληνικές εξαγωγές και έκανε ελκυστικές τις διακοπές στην Ελλάδα για τους Αμερικανούς τουρίστες», αναφέρει. «Εξίσου ομιχλώδεις με τις οικονομικές συνέπειες από την νίκη Τραμπ για την Ελλάδα είναι και οι συνέπειες στην εξωτερική πολιτική. Από την ενίσχυση των σχέσεων ΗΠΑ – Τουρκίας, όπως τις προωθεί ο σύμβουλος για θέματα ασφαλείας Μάικλ Φλιν, η Ελλάδα δεν θα επωφελούνταν. Ο Πάνος Καμμένος έσπευσε πάντως να συγχαρεί τον Τραμπ μέσω Τwitter. O Καμμένος στηρίζει τις ελπίδες του »στον σημαντικό ρόλο» του Γιώργου Παπαδόπουλου, συμβούλου του Τραμπ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και γιου Ελλήνων μεταναστών», αναφέρει ακόμη η γερμανική εφημερίδα.
Αντιδράσεις:

Δημοσίευση σχολίου