Ιδιαίτερα σκληρούς χαρακτηρισμούς χρησιμοποίησε  σε ομιλία του σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με αφορμή το  εμπάργκο στην πραγματοποίηση ομιλιών από κυβερνητικά στελέχη επί γερμανικού εδάφους ενόψει του δημοψηφίσματος στη Γερμανία που θα του δώσει υπερεξουσίες.  
«Η Γερμανία δεν επιτρέπει στους υπουργούς μας να μιλούν. Πιστεύουν ότι θα αλλάξουν οι προσθέσεις των ψηφοφόρων», είπε μεταξύ άλλων αλλά δεν σταμάτησε εκεί. «Αυτές οι απαγορεύσεις είναι όμοιες με τις ναζιστικές πρακτικές. Δεν  θέλουμε να δούμε να αναβιώνει ο Ναζισμός. Πιστεύαμε ότι η Γερμανία είχε αφήσει πίσω της τη ναζιστική εμπειρία, αλλά αυτό αποδεικνύεται λάθος «.
Οι δηλώσεις έγιναν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Ένωσης Γυναίκα και Δημοκρατία (KADEM) στην Κωνσταντινούπολη.  «Η Γερμανία έχει ξεφύγει από το μονοπάτι της δημοκρατίας», πρόσθεσε.
«Γερμανία, δεν έχεις καμία σχέση με την δημοκρατία και θα πρέπει να γνωρίζεις ότι οι σημερινές σου ενέργειες δεν διαφέρουν πολύ από εκείνες της ναζιστικής περιόδου. Όταν το λέμε αυτό ενοχλούνται. Γιατί ενοχλείστε;», είπε ακόμη ο Ερντογάν.
Το νέο κεφάλαιο της έντασης μεταξύ Βερολίνου και Άγκυρας ξεκίνησε μετά την ακύρωση εκδήλωσης στην οποία επρόκειτο να μιλήσει ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ στην πόλη Γκαγκενάου με συνέπεια ως ένδειξη διαμαρτυρίες εκείνος να ακυρώσει συνάντηση με τον Γερμανό ομόλογό του, ενώ επεισοδιακή ήταν  και η παρουσία του υπουργού Οικονομίας, Νιχάτ Ζεϊμπεκτζί.
Λίγα 24ωρα μετά ξενοδοχείο στο Αμβούργο ακύρωνε συνέδριο με τον  υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου που είχε προγραμματιστεί για τις 7 Μαρτίου επικαλούμενο λόγους ασφαλείας.
Η έκρηξη Ερντογάν ήρθε παρά το γεγονός ότι υπήρξε τηλεφωνική συνομιλία της Άνγκελα Μέρκελ με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, ενώ πίσω από τη στάση του Βερολίνου φέρεται να βρίσκεται η φυλάκιση του ανταποκριτή της εφημερίδας Die Welt στην Τουρκία.

Χθες, ο  Τσαβούσογλου επέκρινε την απαγόρευση των γερμανικών αλλά και των ολλανδικών αρχών για τη διεξαγωγή τέτοιου είδους συγκεντρώσεων χαρακτηρίζοντάς τις αντιδημοκρατικές κι επισήμανε ότι η Τουρκία θα συνεχίζει να διοργανώνει προεκλογικές εκδηλώσεις έως το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου που προβλέπει την ενίσχυση των εξουσιών του προέδρου.

Δημοσίευση σχολίου