Εξοργισμένοι από την τουρκική στάση  είναι οι Γερμανοί, εξ ου και ζητούν από την κυβέρνηση να κόψει τους στρατιωτικούς δεσμούς που έχει με τη χώρα του Ερντογάν.
 Στην Ελλάδα, την Κύπρο ή την Ιορδανία προτείνουν Γερμανοί βουλευτές να μεταφερθούν και να σταθμεύουν γερμανικά μαχητικά Tornados από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία καθώς εντείνεται η κόντρα της Άγκυρας με ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ενόψει του δημοψηφίσματος της ερχόμενης Πέμπτης για την ενίσχυση των προεδρικών εξουσιών του Ερντογάν.
Τα γερμανικά Τornados κάνουν αναγνωριστικές πτήσεις απ’ την τουρκική βάση στο πλαίσιο του διεθνούς υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού κατά του λεγόμενου «Ισλαμικού Κράτους».
Οι Γερμανοί βουλευτές, που προέρχονται από κόμματα της κυβερνητικής συμμαχίας, αλλά και της αντιπολίτευσης, λένε ότι τα αεροσκάφη αυτά θα μπορούσαν να σταθμεύουν στη χώρα μας, ή την Κύπρο, ακόμη και στην Ιορδανία και να συνεχίσουν να συνεισφέρουν στην εκστρατεία κατά του ISIS.
Παράλληλα ζητούν να απομακρυνθεί απ’ το Ιντσιρλίκ το γερμανικό προσωπικό εκφράζοντας ανησυχίες για την ασφάλειά του.
Ο Φλόριαν Χαν, εκπρόσωπος για θέματα ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής της CSU (αδελφού κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ) είπε ότι οι Γερμανοί αξιωματικοί και στρατιώτες μπορεί να μεταβληθούν σε πιόνια στα παιχνίδια εξουσίας της Άγκυρας.

«Μέσα σ’ αυτή την τεταμένη ατμόσφαιρα είναι ολοένα και πιο αβέβαιο ότι η τουρκική κυβέρνηση μπορεί να εγγυηθεί την προστασία των στρατιωτών μας στο Ιντσιρλίκ», δήλωσε στην Κυριακάτικη Bild. Και κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να σταματήσει τις επενδύσεις στην υποδομή της βάσης.
Ανάλογες ανησυχίες εξέφρασαν και στελέχη του αντιπολιετευόμενου Αριστερού Κόμματος Die Linke.
Από το Κόμμα των Πρασίνων ο τουρκικής καταγωγής Τζεμ Οζντεμίρ, σφοδρός επικριτκής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόνισε ότι η απόσυρση του γερμανικού προσωπικού απ’ τη βάση του Ιντσιρλίκ θα έστελνε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα, η οποία, όπως λέει «χάνει τα τελευταία κατάλοιπα σεβασμού προς την Ευρώπη».
Το Βερολίνο μελετά μια επένδυση πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στη βάση του Ιντσιρλίκ για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη γερμανικών στρατευμάτων. Οι γερμανικές επενδύσεις αναμένεται να ωφελήσουν την Τουρκία, που θα δει τη βάση της να εκσυγχρονίζεται και να μεγαλώνει με τη συμμετοχή και ντόπιων κατασκευαστικών εταιρειών.
Οι υποστηρικτές της ιδέας της απόσυρσης απ’ την Τουρκία των γερμανικών μαχητικών και των στρατευμάτων λένε ότι η Άγκυρα έχει ήδη παίξει μια φορά το χαρτί του Ιντσιρλίκ πέρυσι όταν εμπόδισε Γερμανούς βουλευτές να επισκεφθούν τη βάση εκνευρισμένη από την κίνηση του Βερολίνου να αναγνωρίσει επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική αυτοκρατορία.
Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση της Μέρκελ απορρίπτει τις εκκλήσεις για απόσυρση απ’ την Τουρκία με τον υπουργό Εσωτερικών Ντε Μεζιέρ να υπογραμμίζει ότι οι Γερμανοί στρατιώτες βρίσκονται εκεί «για να προστατέψουν νατοϊκά και άρα δικά μας συμφέροντα».

Δημοσίευση σχολίου