Ο βραβευμένος με το Νόμπελ της Οικονομίας αμερικανός οικονομολόγος Μίλτον Φρίντμαν δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην ιταλική εφημερίδα Κοριέρε ντέλα Σέρα πως το ευρώ είναι ένα «μεγάλο λάθος».
«Φοβάμαι ότι συνέπειά του θα είναι μια περίοδος αναταραχής. Κι αυτό επειδή το ευρώ, αντί να προωθεί ένα ενοποιημένο πολιτικό σύστημα, δημιουργεί αντιθέσεις», πρόσθεσε ο οικονομολόγος.
«Αυτή τη στιγμή οι δύο περισσότερο ακραίες περιπτώσεις είναι η Ιρλανδία και η Ιταλία. Η Ιρλανδία τηρεί μια πιο αυστηρή νομισματική πολιτική και την ίδια στιγμή η Ιταλία έχει πιθανόν ανάγκη μιας μεγαλύτερης ευελιξίας. Κι ύστερα υπάρχει στο βάθος το γερμανικό πρόβλημα. Αν η Γερμανία, που αντιμετωπίζει δυσκολίες, αποφασίσει να υιοθετήσει μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική, οι εντάσεις θα γίνουν φανερές».
Οσον αφορά την παγκόσμια οικονομία, ο Φρίντμαν υπογράμμισε ότι «η ύφεση υφίσταται ήδη στις Ηνωμένες Πολιτείες και το καταδεικνύουν οι αριθμοί που φανερώνουν επιβράδυνση της παραγωγής και της απασχόλησης. Αλλά, μακροπρόθεσμα η αμερικανική οικονομία θα ξαναρχίσει να αναπτύσσεται το 2002».

Δημοσίευση σχολίου