Όσοι άνθρωποι έχουν αυχενικό σύνδρομο, βρίσκονται σε μια κατάσταση απελπισίας. Όταν το σύνδρομο είναι σε έξαρση, πονάνε στο κεφάλι, ζαλίζονται, άλλοι έχουν δυσκαμψία στον αυχένα, πονάνε τα χέρια τους, πρέπει να προσέχουν πως θα κάθονται... Το άγχος στους ασθενείς αυτούς είναι μεγάλο και συχνά μπορεί να εξελιχθεί σε κατάθλιψη. Πως ανακουφιζόμαστε από το αυχενικό σύνδρομο; Τι πρέπει να κάνουμε; Ποιες είναι οι θεραπείες και πόσο βοηθάει η πρόληψη; Στο επιστημονικό άρθρο που θα διαβάσετε θα βρείτε απαντήσεις σε όλες σας τις απορίες.

Του Κωνσταντίνου Σταυρόπουλου
Ορθοπαιδικού Χειρουργού
Το αυχενικό σύνδρομο είναι μια πολυ-συμπτωματική πάθηση που αρχίζει ως πόνος και δυσκαμψία στον αυχένα. Εξελίσσεται με πόνο στους ώμους και κατά μήκος του χεριού σαν βελονιές, μουδιάσματα ή καυσαλγίες. Όταν ο πόνος από τον αυχένα επεκτείνεται στο χέρι, τότε μιλάμε για αυχενική ριζίτιδα, δηλαδή πίεση ή ερεθισμό της ρίζας των νεύρων που βγαίνουν από τον αυχένα.
Η επέκταση του πόνου και της αδυναμίας στο χέρι οφείλεται σε δισκοπάθεια ή οστεόφυτα (άλατα) και είναι σοβαρότερη κατάσταση.
Μερικοί ασθενείς αισθάνονται την επέκταση του πόνου από τον αυχένα στο πίσω και πλάγιο μέρος της κεφαλής μέχρι το μέτωπο και το μάτι παρουσιάζουν δηλαδή αυχενική ημικρανία ή κεφαλαλγία.
Συμπτώματα όπως ζάλη, αστάθεια, βαρύ κεφάλι και θολωμένη σκέψη εμφανίζονται περιοδικά ως κρίση αυχενικού ιλίγγου με συνοδό άγχος, κατάθλιψη ή μελαγχολία
Aιτιολογία
Ο πόνος στον αυχένα εμφανίζεται λόγω καταπόνησης ή κακής και παρατεινόμενης στάσης μας λόγω οδήγησης ή εργασίαςσε γραφείο, με κυφωτική στάση και το κεφάλι περισσότερο μπροστά ή λοξά από όσο πρέπει. ( Γραμματέας, μαθητής, χειριστής υπολογιστών, οδηγοί, κομμώτριες, κλπ).
Η πίεση της ρίζας του νεύρου λόγω οστεοφύτων-αλάτων (άκανθα) εμφανίζεται αργότερα και οδηγεί σε χρόνιο πόνο.
Θεραπεία-πρόληψη.
Η θεραπεία αρχίζει με εκπαίδευση για σωστή στάση του σώματος και του αυχένα στην εργασία, και στον ύπνο. Εργαζόμενοι πολλές ώρες στο γραφείο, στον υπολογιστή και στην οδήγηση πρέπει να αλλάζουν στάση κάθε 10 -15 λεπτά.
Ειδικές ασκήσεις για χαλάρωση, διάταση και ενδυνάμωση των αυχενικών μυών είναι απαραίτητες εφόσον γίνονται σωστά. Η αποφυγή καταπονήσεων και άρσης (μετακίνησης) βαρών είναι χρήσιμη.
Φάρμακα, αυχενικός κηδεμόνας (κολάρο), τοπικές εγχύσεις στον αυχένα ενδείκνυνται για τους έντονους πόνους και για να διευκολυνθεί η φυσικοθεραπεία.
Μόνο πολύ βαριές – σοβαρές καταστάσεις, όπως μυελόπαθεια αυχενική έχουν χειρουργική ένδειξη.
iatropedia.gr


Δημοσίευση σχολίου