Χωρίζεται στα δύο η Αφρική;
Οι σομαλικές και νουβιακές τεκτονικές πλάκες στην Ανατολική Αφρική απομακρύνονται η μία από την άλλη με ρυθμό λίγων χιλιοστών ετησίως. Μπορεί αυτό να μην ακούγεται καταστροφικό, αλλά προκάλεσε την ανάπτυξη του ηφαιστειακού ρήγματος στην περιοχή της Κένυας και κάποια στιγμή στο απώτερο μέλλον αναμένεται να οδηγήσει στο διαχωρισμό της Μαύρης Ηπείρου στα δύο.
Πριν την εμφάνιση του τεράστιου ρήγματος είχαν προηγηθεί έντονες βροχοπτώσεις, που είχαν όμως πολύ μικρή επίπτωση, καθώς όπως επισημαίνουν γεωλόγοι, βασικός υπεύθυνος για το φαινόμενο είναι οι μεταβολές στο φλοιό της Γης. Είναι η δεύτερη φορά την τελευταία πενταετία που εμφανίζεται μια ρωγμή τέτοιου μεγέθους στην περιοχή.



Σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Nation, οι βαθιές ρωγμές που εμφανίστηκαν στην επαρχία Ναρόκ μετέτρεψαν μια όμορφη γόνιμη πεδιάδα σε μια άγρια και αφιλόξενη έκταση, διαχωρισμένη από μια τεράστια «σχισμή» στο κέντρο της, που έχει βάθος πάνω από 15 μέτρα και πλάτος κοντά στα 20 μέτρα. 

Επίσης προκάλεσαν σοβαρές καταστροφές στο οδικό σύστημα της χώρας, «κόβοντας» στα δύο δρόμους και απειλώντας κατοικημένες περιοχές, που χρειάστηκε να εκκενωθούν. 
Αυτή η «ρωγμή» ωστόσο είναι μόνο μία από τις δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες «αδύναμα σημεία» της Κοιλάδας του Μεγάλου Ρήγματος, που καλύπτει μεγάλο μέρος της αφρικανικής ηπείρου, από το Κέρας της Αφρικής μέχρι τη Μοζαμβίκη.

Δημοσίευση σχολίου