Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 22 και 23 Μαρτίου. 
 Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι της Συνόδου θα τεθούν κρίσιμα ζητήματα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταξύ των οποίων η πορεία της ευρωζώνης και γενικότερα ζητήματα που αφορούν την οικονομία, η φορολόγηση των μεγάλων ψηφιακών και τεχνολογικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην επικράτεια της Ένωσης, η στάση της Ένωσης στο θέμα των δασμών που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ στο χάλυβα και το αλουμίνιο, τοBrexit, οι ευρωρωσικές σχέσεις καθώς και οι πρόσφατες εξελίξεις με την Τουρκία. 

 Από ελληνικής πλευράς, ο Πρωθυπουργός -σε συντονισμό με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη- αναμένεται κατά τις ίδιες πληροφορίες να θέσει εμφατικά το ζήτημα των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας τόσο στο Αιγαίο καθώς και αναφορικά με τις εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. 
 Με βάση και τις δηλώσεις Τουσκ στην πρόσφατη άτυπη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα επιδιωχθεί από την Αθήνα και τη Λευκωσία η αποστολή ενός ισχυρού μηνύματος προς τη γείτονα τόσο όσον αφορά τις ενέργειες της όσο και για την ρητορική που αναπαράγεται από τα πλέον επίσημα χείλη. 
 Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να τονίσει και το ζήτημα των δύο στρατιωτών, εντείνοντας τον συντονισμό και την πίεση προς την Τουρκία, για την ταχεία επιστροφή τους. 
 Από κει και πέρα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός θα αναφερθεί στις θέσεις της χώρας σε σχέση με την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων και στην εξέλιξη των - κρίσιμων για την ενταξιακή προοπτική της ΠΓΔΜ και της Αλβανίας- ελληνικών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια και τα Τίρανα. 
Σε ό,τι αφορά τα κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας, σύμφωνα με κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει αρχικά η συζήτηση για τη φορολογία των ψηφιακών και τεχνολογικών ομίλων. 
 Για το ζήτημα αυτό αναμένεται να ληφθούν το επόμενο διάστημα οι σχετικές αποφάσεις που θα καθορίζουν το πλαίσιο φορολογίας για αυτούς τους ομίλους, ενώ από την ελληνική πλευρά θα τονιστεί η ανάγκη αυτό να γίνει άμεσα και με τρόπο αποτελεσματικό. 
 Παράλληλα, από το Μαξίμου θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική η Σύνοδος Κορυφής για την Ευρωζώνη όπου θα τεθούν στο τραπέζι οι θέσεις των κρατών - μελών, για μια σειρά από ζητήματα. 
 Ο Πρωθυπουργός αναμένεται να διατυπώσει τις θέσεις που έχει εκφράσει και στο παρελθόν και οι οποίες αφορούν τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης σε μια κατεύθυνση που θα εμβαθύνει διαδικασίες ολοκλήρωσης - όπως είναι το ζήτημα της τραπεζικής ένωσης, του διαμοιρασμού της ευθύνης ανάμεσα στα κράτη μέλη, της ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Προϋπολογισμού στους τομείς που αφορούν την κοινωνική συνοχή κλπ. 
   Αναλυτικά, το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες:   
   Πέμπτη 22 Μαρτίου  : 
   12:30:   Παρουσία στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. 
   14:00:  Συμμετοχή στις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. 
   19:30:   Παρουσία στο Δείπνο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ε.Ε. 
   Παρασκευή 23 Μαρτίου  : 
   9:00  : Συμμετοχή στο Πρόγευμα εργασίας με θέμα την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (άρθρο 50). 
   11:30  : Συμμετοχή στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής για την Ευρωζώνη.
Αντιδράσεις:

Δημοσίευση σχολίου