Την αποχώρησή τους από τη βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσαν τις τελευταίες 24 ώρες δύο υπουργοί της Τερέζα Μέι -οι ΜπόριςΤζόνσον και Ντέιβιντ Ντέιβις- προκαλώντας αναταράξεις στο πολιτικόσκηνικό, μόλις τρεις ημέρες μετά τη συμφωνία της Βρετανίδας πρωθυπουργού με το υπουργικό της συμβούλιο για τη σχέση της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit.
O υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον παραιτήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, μερικές μόλις ώρες μετά την «έξοδο» του υπουργού Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις το βράδυ της Κυριακής. Ένα τρίτο μέλος της κυβέρνησης, ο υφυπουργός του Brexit Στίβ Μπέικερ,ανακοίνωσε επίσης την παραίτησή του.
Η συμφωνία της Μέι με τους υπουργούς της για την μετά-brexit εποχή αποτελεί πλέονπαρελθόν και το πολιτικό μέλλον της πρωθυπουργού εμφανίζεται αβέβαιο.
Σε δηλώσεις της στη Βουλή, λίγη μόλις ώρα μετά την ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ για την παραίτηση Τζόνσον, η Τερέζα Μέι παραδέχτηκε ότι υπάρχουν διαφωνίες για το Brexit.
Όπως εξήγησε η ίδια, δεν συμφωνούσε με τους δύο πρώην υπουργούς για τον «καλύτερο τρόπο» να τιμήσουν την απόφαση του λαού για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση. 
«Πιστεύουμε "Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να διατηρήσουμε μεγαλύτερη ευελιξία στο πώς θα χειριστούμε τις υπηρεσίες (...) Θέλουμε να είμαστε ελεύθεροι να διασφαλίσουμε ότι θα είμαστε σε θέση να κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να διατηρήσουμε τον ρόλο-κλειδί μας στις υπηρεσίες και όχι μόνο στις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες» είπε η κ. Μέι.
Σε μια τεταμένη συνεδρίαση στο κοινοβούλιο, η Μέι προασπίστηκε το σχέδιό της τονίζοντας ότι δεν «απεμπολεί» το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για το Brexit. Όταν ρωτήθηκε για τη δυσαρέσκεια που εκφράζουν για το σχέδιό της οι υποστηρικτές του Συντηρητικού Κόμματος, απάντησε: «Δεν πρόκειται για προδοσία».
Προειδοποίησε, μάλιστα, για τον κίνδυνο «άτακτου Brexit».

«Ψευδαίσθηση...»

Ο τέως υπουργός Brexit δήλωσε ανοιχτά πως κατά τη γνώμη του το σχέδιο Μέι προβλέπει πολύ στενή σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελεί απλώς «μια ψευδαίσθηση πως ο έλεγχος θα επιστρέψει στο Λονδίνο μετά την αποχώρηση». 
«Φαίνεται πως δίνουμε πάρα πολλά, πολύ εύκολα, και αυτή είναι μια επικίνδυνη πρακτική αυτή τη στιγμή» είπε ο Ντέιβις, μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC νωρίς το πρωί.
Το μεγάλο πλήγμα για τη Μέι, όμως, είναι η παραίτηση του Τζόνσον. Και αυτό όχι μόνο γιατί αποτελούσε ανώτερο μέλος της κυβέρνησής της αλλά επειδή ήταν και το «πρόσωπο» της καμπάνιας «Leave» για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.«Το απόγευμα, η πρωθυπουργός έκανε δεκτή την παραίτηση του Μπόρις Τζόνσον από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών» τονίζει η ανακοίνωση της Ντάουνιγνκ Στριτ, και συμπληρώνει: «Ο αντικαταστάτης του θα ανακοινωθεί σύντομα. Ηπρωθυπουργός ευχαριστεί τον Μπόρις για τη δουλειά του».
Κατά τη διάρκεια της καμπάνιας για την έξοδο από την ΕυρωπαϊκήΈνωση, ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου εμφανίστηκε ιδιαίτερα χαρισματικός. Κατά τη διάρκεια της υπουργικής θητείας του, όμως, υπέπεσε αρκετές φορές σε γκάφες και δέχτηκε σφοδρή κριτική εντός και εκτός συνόρων για τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόταν το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εξωτερικών.
Μετά την αισιοδοξία της Παρασκευής, η αξία της λίρας έκανε… βουτιά στις διεθνείς αγορές μετά την ανακοίνωση του Τζόνσον.

Αντιδράσεις

Η βρετανική αντιπολίτευση εξαπέλυσε άμεσα «πυρά» κατά της Μέι. Ο ηγέτης των Εργατικών ΤζέρεμιΚόρμπιν κατηγόρησε τη Βρετανίδα πρωθυπουργό πως είναι «ανίκανη να διαπραγματευτεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση» για μια συμφωνία για Brexit, τονίζοντας, παράλληλα, τις «σοβαρές διαστάσεις απόψεων ανάμεσα στους υπουργούς της για τα σχέδιά της».
Και, απευθυνόμενος στη Μέι μέσα στο κοινοβούλιο, είπε πως η κυβέρνησή της πρέπει να τερματιστεί εάν είναι «ανίκανη να κυβερνήσει».

Δημοσίευση σχολίου