Ένα εκπληκτικό βίντεο τρέλανε τη NASA!
Το βίντεο που τραβήχτηκε κοντά σε ένα ηφαίστειο μπορεί να μοιάζει με ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά είναι πραγματικό και αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα για το πώς η επιστήμη μπορεί να χάσει το… μυαλό της.
Έτσι ξεκινά η εξήγηση της NASA για το εκπληκτικό βίντεο που δημοσιεύθηκε την 1η Ιουνίου 2018, και δείχνει τη Σελήνη να φτάνει γρήγορα πάνω από μια ντουζίνα ανθρώπων σκαρφαλωμένων στην κορυφή ενός ηφαιστείου, σαν να πρόκειται να τους πλακώσει.
Το ίδιο γρήγορα, όπως πλησίαζε,  η απειλητική σεληνιακή σφαίρα άρχιζε να βυθίζεται πίσω από την κορυφογραμμή, δίνοντας την αίσθηση ότι πέφτει στο κενό!
Το βίντεο τράβηξε ο Ντάνιελ Λόπεζ (Daniel López), ένας φωτογράφος που εδρεύει στα Κανάρια Νησιά, το πρωί της 30ης Μαϊου 2018 κοντά στο ηφαίστειο Τέιδε (Teide) της Τενερίφης, καταγράφοντας το αλλόκοτο σκηνικό.
Το βίντεο δείχνει τεράστιο το φεγγάρι σε σχέση με το τοπίο. Και αυτό συνέβη, γιατί ο López χρησιμοποίησε έναν τηλεφακό, για να καταγράψει τη σκηνή, συμπιέζοντας δραματικά την προφανή απόσταση μεταξύ των αντικειμένων στο προσκήνιο και εκείνων στο παρασκήνιο.
Σε αυτό το συγκεκριμένο πλάνο, οι μίνι-άνθρωποι σκαρφαλώνουν πάνω στο ηφαίστειο, περίπου 16 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο που τραβήχτηκε το βίντεο.
Ο ουράνιος σύντροφος μας είναι περίπου 386.000 χιλιόμετρα πίσω τους, σε τέτοια θέση ώστε ο πλήρως φωτισμένος δίσκος του να πλαισιώνει τέλεια την κορυφή του ηφαιστείου.
Όσο για το λόγο που το φεγγάρι φαίνεται να μετακινείται τόσο γρήγορα, αυτό είναι το αποτέλεσμα της περιστροφής της Γης με 1.600 χιλιόμετρα και όχι ένα τέχνασμα της φωτογράφησης ή μιας επιταχυνόμενης αναπαραγωγής βίντεο.
Η εξαιρετικά συμπιεσμένη απόσταση σε αυτά τα πλάνα φωτίζει το ρυθμό, με τον οποίο ο πλανήτης μας στρέφεται και τονίζει το μέγεθος του σεληνιακού φίλου της Γης.



ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου