Η Τουρκία είναι η πρωταρχική απειλή για τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο, όχι η Ρωσία, η Συρία ή το Ιράν, δήλωσε ο Μάϊκλ Ρούμπιν, αναλυτής στο American Enterprise Institute και πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου!

Η στρατιωτική συσσώρευση τουρκικών δυνάμεων γύρω από την Κύπρο δεν πρέπει να γίνει ανεκτή από την Ουάσινγκτον και δεν θα πρέπει να της επιτραπεί να επιχειρήσει τη λεηλασία των κυπριακών πόρων φυσικού αερίου για να στηρίξει την προβληματική οικονομία της, αναφέρει ο Ρούμπιν σε εισήγησή του.
Όπως γράφει το Militaire.gr o Ρούμπιν αναφέρθηκε σε σχέδια της Τουρκίας για την δημιουργία μόνιμης στρατιωτικής βάσης στην κατεχόμενη Κύπρο, χαρακτηρίζοντάς ως απόδειξη της όλο και πιο επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας υπό τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ως εκ τούτου, πρέπει να εξεταστούν οι σχέσεις με την Τουρκία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και οι περαιτέρω οικονομικές κυρώσεις εναντίον της , ανέφερε.
“Είναι ώρα η διοίκηση Τραμπ και το Κογκρέσο να προειδοποιήσουν την Τουρκία: Οποιαδήποτε βάση στην Κύπρο θα σημαίνει όχι μόνο κυρώσεις αλλά και μια άνευ προηγουμένου παροχή “στρατιωτικών πλατφορμών” στην Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής.
«Όταν η Τουρκία γίνεται απειλή έναντι μελών ΝΑΤΟ, αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να διακόψουμε τη συνεργασία με την Τουρκία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ… Ήρθε η ώρα για μια συντονισμένη προσπάθεια υποστήριξης της Κύπρου ».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ έχει ήδη επιβάλει κυρώσεις εναντίον δύο Τούρκων υπουργών και αύξησε τους δασμούς στις τουρκικές εισαγωγές χάλυβα, απαντώντας στην κράτηση Αμερικανών από την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένου του πάστορα Andrew Brunson, . Οι κυρώσεις οδήγησαν σε απότομη πτώση της λίρας, αυξάνοντας τις οικονομικές δυσκολίες της χώρας.

Δημοσίευση σχολίου