Μπορεί η τελευταία Σύνοδος Κορυφής την περασμένη εβδομάδα να μην είχε καμία ουσιαστική εξέλιξη στις διαπραγματεύσεις του Brexit, αλλά αυτό που έγινε πιο ξεκάθαρο από ποτέ είναι η αδιάρρηκτη κοινή στάση των «27» ως προς το θέμα. Επειτα από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων, αυτό που είναι εντυπωσιακό είναι ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι έχει απέναντί της ένα ιδιαίτερα συμπαγές μπλοκ 27 ηγετών, το οποίο δεν έχει αποκλίνει μέχρι σήμερα ούτε σπιθαμή από τη γραμμή που δίνει ο επικεφαλής των Ευρωπαίων διαπραγματευτών, Μισέλ Μπαρνιέ. Αυτό δεν συνηθίζεται στις Βρυξέλλες και έχει εντυπωσιάσει έμπειρους Ευρωπαίους διπλωμάτες.

Ούτε η Ολλανδία, που είναι από τις χώρες που έχουν τη μεγαλύτερη οικονομική συνεργασία με το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά ούτε η Πολωνία ή η Ουγγαρία, που βρίσκονται σε ανοικτή αντιπαράθεση με τις Βρυξέλλες αυτό τον καιρό, καθώς κατηγορούνται για υπονόμευση του κράτους δικαίου, έχουν παρεκκλίνει έστω στο ελάχιστο από την κοινή ευρωπαϊκή γραμμή. Και ενώ η τοποθέτηση της Βρετανίδας πρωθυπουργού ενώπιον των «27» την περασμένη Πέμπτη αναμενόταν με ενδιαφέρον, η Τερέζα Μέι εμφανίστηκε μάλλον αμήχανη και νευρική, ανήμπορη να εξηγήσει με απλά λόγια τις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησής της. Οι ηγέτες έφυγαν από τις Βρυξέλλες μάλλον πιο μπερδεμένοι σχετικά με το τι ακριβώς ζητάει το Λονδίνο, ενώ ο Μισέλ Μπαρνιέ ζήτησε από τη βρετανική κυβέρνηση να αποσαφηνίσει τις θέσεις της.
Λάθος εκτίμηση
Το Λονδίνο ανέμενε πως, από τη στιγμή που έγινε το δημοψήφισμα τον Ιούνιο του 2016, η Μεγάλη Βρετανία θα ήταν απολύτως ενωμένη, έχοντας απέναντί της 27 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες με διαφορετικά συμφέροντα και προτεραιότητες. Στην πραγματικότητα έγινε ακριβώς το αντίθετο. Οι «27» είναι ακόμα πραγματικά ενωμένοι στο θέμα, ενώ η Μεγάλη Βρετανία βαθιά διαιρεμένη. «Πολλοί έλεγαν ότι αν φύγει η Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η τελευταία θα καταρρεύσει σαν πύργος του Jenga. Αντί γι’ αυτό, ο πύργος παρέμεινε ανέπαφος, με μία τρύπα όταν θα φύγει η Μεγάλη Βρετανία, αλλά ανέπαφος», έλεγε χαρακτηριστικά Ευρωπαίος διπλωμάτης στην «Κ».
Η κούραση και η απογοήτευση είναι φανερές στις συνομιλίες του Brexit, οι οποίες δεν φαίνεται να προχωρούν, καθώς το βασικό πρόβλημα είναι πώς θα αποφευχθεί η δημιουργία σκληρού συνόρου με την Ιρλανδία όταν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την Ε.Ε. και δεν θα συμμετέχει στην τελωνειακή ένωση. Και όσο περνάει ο χρόνος, τόσο οι επιχειρήσεις που έχουν τη βάση τους στη Βρετανία προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο – έξοδο χωρίς συμφωνία, ενώ Βρετανοί πολίτες, που έχουν τη δυνατότητα, βρίσκονται στην ουρά για να λάβουν την εθνικότητα άλλης χώρας-μέλους της Ε.Ε. Κανένας δεν μπορεί να πει ακόμα με σιγουριά αν μέχρι τις 29 Μαρτίου του 2019 το Ηνωμένο Βασίλειο θα καταφέρει να αποσπάσει ένα συναινετικό διαζύγιο από την Ε.Ε. ή θα βγει από την Ενωση χωρίς συμφωνία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Στις Βρυξέλλες αναμένουν ότι η Σύνοδος του Δεκεμβρίου θα είναι αυτή στην οποία θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, αλλά και πάλι το μπαλάκι βρίσκεται στο γήπεδο της Μέι, η οποία έχει να αντιμετωπίσει το ίδιο της το κόμμα. Καθώς αυτή προκάλεσε πρόωρες εκλογές τον Ιούνιο του 2017, στις οποίες έχασε την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, γνωρίζει ότι τα περιθώριά της για τη διαπραγμάτευση του Brexit είναι πολύ μικρά και μπορεί η συμφωνία με τις Βρυξέλλες, αν επιτευχθεί, να μην ψηφιστεί από τη βρετανική Βουλή. Η κατάσταση, όπως περιέγραφε Eυρωπαίος διπλωμάτης, μοιάζει πολύ με αυτήν στην οποία βρέθηκε ο Ελληνας πρωθυπουργός το καλοκαίρι του 2015. Η Τερέζα Μέι μπορεί να χρειαστεί να φτάσει, όπως ο Αλέξης Τσίπρας, τη διαπραγμάτευση μέχρι το τελευταίο χρονικό όριο και να παρουσιάσει μια συμφωνία στη Βουλή των Κοινοτήτων την οποία θα αναγκαστεί να ψηφίσει το «σώφρον» κομμάτι του κόμματός της αλλά και οι μετριοπαθείς των Εργατικών, θέτοντας το συμφέρον της χώρας πάνω από το κομματικό. Λίγο-πολύ αυτό που έγινε στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2015, με τη Νέα Δημοκρατία να ψηφίζει τη συμφωνία για το τρίτο πρόγραμμα μόνο και μόνο για να κρατήσει τη χώρα στο ευρώ.


Δημοσίευση σχολίου