Πολλά μαγαζιά την προσθέτουν στους χυμούς τους ενώ διασημότητες όπως η τραγουδίστρια Rita Ora και η ηθοποιός Chelsea Handler,  κάνουν ενέσεις βιταμίνης Β12. Λέγεται ότι κάνει καλό παντού, από την πεσμένη ενέργεια μέχρι τον κακό μεταβολισμό.

Έρευνες αποδεικνύουν ότι το 15% των ανθρώπων παρουσιάζει έλλειψη βιταμίνης Β12 και περίπου 40% βρίσκεται στο όριο. Πρόκειται για τεράστια απώλεια, καθώς αυτό το θρεπτικό στοιχείο είναι επιβαρυμένο με το να βοηθά στη δημιουργία DNA, στη διατήρηση των νεύρων και των κυττάρων του αίματος σε υγιή επίπεδα και ενισχύει τη μεταφορά φρέσκου οξυγόνου στα όργανα του σώματος. Και όταν το σώμα σου είναι γεμάτο με Ο2, θα νιώθεις κούραση όλη την ώρα, άσχετα από το πόσο έχεις κοιμηθεί.
Ωστόσο, ακόμα πολλές γυναίκες με έλλειψη βιταμίνης Β12 δεν έχουν διαγνωσθεί μετά την πάροδο μηνών ή και χρόνων. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, τα επίπεδα της βιταμίνης Β12 δεν ελέγχονται στις συνήθεις εξετάσεις αίματος και είναι εύκολο να αποδώσεις τα συμπτώματα σε άγχος ή κούραση, σύμφωνα με την διατροφολόγο Robin Foroutan, R.D.
Πολλά συμπτώματα μπορεί να γίνουν σοβαρότερα μέσα σε μόνο 6 μήνες εάν δεν θεραπευτούν. Εάν καταλάβεις κάποια από αυτά που ακολουθούν, φρόντισε να επισκεφθείς το γιατρό σου για εξετάσεις.

1. Η γλώσσα σου είναι απαλή και λαμπερή

Περίπου μισοί από τους ανθρώπους με έλλειψη Β12 χάνουν τις θηλές-τα μικροσκοπικά εξογκώματα που περιέχουν τη γεύση στη γλώσσα σου. Σαν αποτέλεσμα, η γλώσσα σου μπορεί να πονάει και η αίσθηση της γεύσης σου μπορεί να χάνεται σιγά-σιγά.

2. Νιώθεις μικροσκοπικά τσιμπήματα

Μία έλλειψη Β12 μπορεί να κάνει κακό στα νευρικά κύτταρα, οδηγώντας σε μία αίσθηση ότι σε τρυπάνε βελόνες στα χέρια και στα πόδια σου. Αν το αγνοήσεις, το αίσθημα αυτό μπορεί να γίνει πιο μόνιμο, λέει ο Joshua Miller, Ph.D., καθηγητής και πρόεδρος των θρεπτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Rutgers στο New Brunswick, New Jersey.

3. Δεν έχεις καλή ισορροπία

Χωρίς την προστασία της Β12, τα νεύρα που υπάρχουν στη σπονδυλική στήλη(τα οποία ελέγχουν τα πόδια)μπορεί να καταστραφούν, αφήνοντάς σε ζαλισμένη και με έλλειψη ισορροπίας. Εάν παραπατάς συχνά δεν είναι κάτι το φυσιολογικό, εκτός και αν φοράς συχνά ψηλοτάκουνα.

4. Έχεις προβλήματα μνήμης

Κάποια ζημιά στα νεύρα που υπάρχουν στον εγκέφαλο μπορεί να σε αφήσει μπερδεμένη και με κακή μνήμη. Εάν ξεχνάς το όνομα του αγαπημένου σου εστιατορίου ή πού άφησες τα κλειδιά σου πιο συχνά από το συνηθισμένο, πρέπει να το πάρεις σοβαρά και να κάνεις εξετάσεις.

5. Νιώθεις αγχωμένη ή κλαις συχνά

Μία έλλειψη της Β12 μπορεί και να ανακατέψει την ψυχική σου υγεία και να σε οδηγήσει στην κατάθλιψη ή το άγχος. Ορίστε μία θεωρία γιατί: Χαμηλή βιταμίνη Β12 μπορεί να επηρεάσει την παραγωγή των νευροδιαβιβαστών που ρυθμίζουν την διάθεση, όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη, δηλαδή των ίδιων χημικών του εγκεφάλου που επηρεάζονται και στην κατάθλιψη που δεν συνδέεται με τη Β12. Εάν νιώθεις πεσμένη ψυχολογικά και δεν υπάρχει κάποιος εμφανής λόγος να σε επηρεάζει, καλό θα ήταν να μιλήσεις με τον γιατρό σου.

Δημοσίευση σχολίου