Τέλος εποχής για τον Τσίπρα αλλά και για την αριστερά στο σύνολό της, φαίνεται ότι θα σημάνει η συμφωνία των Πρεσπών και παράλληλα θα δώσει ανάσα στην ΝΔ, γιατί ανεξάρτητα από το τι λένε οι δημοσκοπήσεις, η νίκη της ΝΔ στις επερχόμενες εκλογές δεν ήταν καθόλου δεδομένη στην «προ Πρεσπών εποχή»

Για την συμφωνία πολλά ειπώθηκαν και άπειρα άλλα γράφτηκαν, προκειμένου να πεισθεί η κοινή γνώμη της Ελλάδας και των Σκοπίων ότι αυτή είναι προς όφελος των δύο λαών και το αντίθετο και ίσως δεν έχει καμία αξία η κατάθεση μιας επιπλέον άποψης που θα στηρίζει οποιαδήποτε θέση.

Διαβάζοντας όμως το εικοσασέλιδο κείμενο της συμφωνίας, εύλογα αναρωτιέται ο οποιοσδήποτε αν αυτοί που θα ψηφίσουν μέσα στη βουλή, μπήκαν στον κόπο να κάνουν απλά μία ανάγνωση των άρθρων του κειμένου.

Στην αρχή του γίνεται «ξεκαθάρισμα» του ποιος είναι ποιος.
Οι συμβαλλόμενοι αναφέρονται ως «Μέρη» και ως Πρώτο Μέρος αναφέρεται η Ελληνική Δημοκρατία ενώ ως Δεύτερο μέρος αναφέρεται το μέρος που έγινε δεκτό στα Ηνωμένα Έθνη σύμφωνα με την απόφαση της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών 47/225 της 8ης Απριλίου του 1998.

«Τα μέρη αναγνωρίζουν ότι η εκατέρωθεν αντίληψή τους ως προς τους όρους «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» αναφέρεται σε διαφορετικό ιστορικό πλαίσιο και πολιτιστικά κληρονομιά», λέει η πρώτη παράγραφος του άρθρου 7 της συμφωνίας και συνεχίζει.

(Άρθρο 7 παρ. 2) Αναφορικά με το Πρώτο Μέρος, με αυτούς τους όρους νοούνται όχι μόνο η περιοχή και ο πληθυσμός της βόρειας περιοχής του Πρώτου Μέρους αλλά και τα χαρακτηριστικά τους, καθώς και ο Ελληνικός πολιτισμός, η ιστορία, η κουλτούρα και η κληρονομιά αυτής της περιοχής από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

(Άρθρο 7 παρ. 3) Αναφορικά με το Δεύτερο Μέρος, με αυτούς τους όρους νοούνται η επικράτεια, η γλώσσα, ο πολιτισμός και τα χαρακτηριστικά τους, με τη δική τους ιστορία, πολιτισμό και κληρονομιά, διακριτώς διαφορετικά από αυτά που αναφέρονται στο Άρθρο 7(2).

Κατά πως θέλει ο καθένας δηλαδή ερμηνεύει τον όρο «Μακεδονία» και «Μακεδόνας» καθώς από πουθενά δεν προκύπτει ότι η Μακεδονία και η ιστορία της ήταν μέρος του Ελληνικού πολιτισμού, όπως και από πουθενά δεν προκύπτει ότι ο Φίλιππος και ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνες και οι αρχαίοι Μακεδόνες δεν είχαν καμία σχέση με τους σλάβους;

Και ενώ στην παράγραφο 4 του ίδιου άρθρου αναφέρει ότι η Μακεδονική γλώσσα ανήκει στην ομάδα των Νότιων Σλαβικών γλωσσών και ότι η γλώσσα και τα άλλα χαρακτηριστικά του Δεύτερου Μέρους  δεν έχουν σχέση με τον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, την ιστορία, την κουλτούρα και την κληρονομιά του Δεύτερου Μέρους, έρχεται η παράγραφος 5 του άρθρου 7 για να κάνει τα πάντα …ακαταλαβίστικα.

«Τίποτα στην παρούσα συμφωνία δεν αποσκοπεί στο να υποτιμήσει καθ’ οιονδήποτε τρόπο η να αλλοιώσει η να επηρεάσει τη χρήση από τους πολίτες εκάστου Μέρους».

Υπάρχει κάποιος που να καταλαβαίνει τι λέει πολύ δε περισσότερο τι εννοεί αυτή η παράγραφος;

Διαβάζοντας το άρθρο 8 του ίδιου κειμένου και συγκεκριμένα την παράγραφο 5, το μόνο συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι …θα ξαναγράψουμε την ιστορία με ανθρώπους που δεν έχουν καμία σχέση με την ιστορία, γιατί πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνεύσει κανείς αυτό που λέει το άρθρο 8, ότι δηλαδή …Εντός μηνός από τη θέση σε ισχύ της παρούσης Συμφωνίας, τα μέρη θα συγκροτήσουν με ανταλλαγή διπλωματικών διακοινώσεων, στη βάση της ισότητας, μία Κοινή Διεπιστημονική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων σε ιστορικά, αρχαιολογικά και εκπαιδευτικά θέματα, για να εξετάσει την αντικειμενική, επιστημονική ερμηνεία των ιστορικών γεγονότων βασισμένη σε αυθεντικές, στοιχειοθετημένες και επιστημονικά στέρεες ιστορικές πηγές τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Αφού, όπως μας λέει ο Τσίπρας, όλα είναι ξεκάθαρα «από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» τι ποιος ο ρόλος αυτής της επιτροπής;
Σήμερα θα εξετάσουμε τα αρχαιολογικά ευρήματα «αντικειμενικά»; Δηλαδή για χιλιάδες χρόνια τα ευρήματα έμεναν «ανεξέταστα!!!;»
Οι αρχαιολόγοι όπου γης περίμεναν τόσα χρόνια τον Τσίπρα και τον Ζάεφ για να ανοίξουν τον φάκελο «Μακεδονία» και «Μέγας Αλέξανδρος»;  

Αυτό λοιπόν το κείμενο που κατ’ άλλους είναι κουρελόχαρτο, δεν έχει κανείς την υπομονή να το διαβάσει πριν οδηγηθεί στην κάλπη;
Δεν αναφέρομαι στους γυρολόγους της πολιτικής, σε αυτά τα άθλια υποκείμενα, αυτά τα κόπρανα που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το τομάρι τους, αναφέρομαι σε αυτούς που δεν σπεύδουν στα κόμματα για αναζήτηση προσωπικότητας και επιβίωσης, σε αυτούς που αποδεδειγμένα έδωσαν αγώνες στους χώρους της αριστεράς γιατί έχουν αρχές, αξίες και μάτωσαν για αυτές. Αυτοί δεν βλέπουν τις υποθήκες που υπογράφουν; Δεν βλέπουν απο που αντλεί την δύναμή του ο κάθε Ερντογάν όταν λέει ότι έχει δικαιώματα στην Μακεδονία; 

Ειλικρινά προκαλεί θλίψη το γεγονός ότι μπορούν σήμερα άνθρωποι που βλέπουν την κατάντια της χώρας και το ξεπούλημά της σε όλα τα επίπεδα, να βάζουν την υπογραφή τους κάτω από ένα κείμενο που, επιεικώς θα πω δεν το διάβασαν γιατί αν το διάβασαν και θα το υπογράψουν, τότε ...μιλάμε για προδοσία.

Ανδρέας Κεσίδης





  

Δημοσίευση σχολίου