Δριμεία κριτική στον Ντόναλντ Τραμπ ασκούν Δημοκρατικοί αλλά και Ρεπουμπλικανοί για την απόφασή του να κηρύξει κατάσταση ανάγκης, στον βωμό της κατασκευής του τείχους στα σύνορα ΗΠΑ – Μεξικού. Τι πιστεύει ότι θα καταφέρει με αυτόν τον τρόπο ο Αμερικανός πρόεδρος και πόσο κοντά θα βρεθεί τελικά στον στόχο του; 


 Όπως είχε αφήσει να εννοηθεί από την αρχή της διένεξης αυτής με τους Δημοκρατικούς, η οποία οδήγησε στο μακροβιότερο shutdown (μερική παράλυση των ομοσπονδιακών υπηρεσιών) στην ιστορία των ΗΠΑ, ο Τραμπ είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε αυτήν τη σπάνια για τα αμερικανικά πολιτικά δεδομένα κίνηση, προκειμένου να παρακάμψει το Κογκρέσο και να κάνει το «όραμά» του πραγματικότητα. 
 Ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε τελικά το OK και αναμένεται να υπογράψει σήμερα το νομοσχέδιο του προϋπολογισμού για την αποφυγή ενός δεύτερου shutdown. Αν και από την αρχή δήλωσε ότι δεν «ενθουσιάστηκε» από τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι διαπραγματευτικές ομάδες Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών, εν τέλει τη δέχτηκε. 
 Η συμφωνία προβλέπει περίπου 1,4 δισ. για την κατασκευή φράγματος στα σύνορα – πιθανότατα υπό τη μορφή των ατσαλένιων στύλων που υιοθέτησε εξ αρχής η κυβέρνηση Τραμπ – και θα εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση της αμερικανικής κυβέρνησης έως το τέλος του δημοσιονομικού έτους, ήτοι έως τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ο Αμερικανός πρόεδρος ωστόσο δεν έχει πει την τελευταία του κουβέντα. 
   Γιατί κατάσταση ανάγκης;   
 Η κατάσταση ανάγκης κηρύσσεται σε εθνικές κρίσεις. Ο Τραμπ το γνώριζε πολύ καλά όταν ξεκινούσε η κρίση του shutdown και επέμενε μέχρι κεραίας ότι υπάρχει «μεταναστευτική κρίση» στα νότια σύνορα της χώρας‧ έστω και αν οι ειδικοί έχουν κατ’ επανάληψη απορρίψει το επιχείρημά του, καθώς οι περισσότεροι παράτυποι μετανάστες που εγκαθίστανται κάθε χρόνο στις ΗΠΑ είναι εκείνοι που παραμένουν αφότου λήξει η βίζα τους. 
 Εφόσον ο Αμερικανός πρόεδρος κηρύξει κατάσταση ανάγκης, θα έχει άμεσα πρόσβαση σε ειδικές δυνάμεις οι οποίες θα του επιτρέψουν να ξεπεράσει τη συνήθη πολιτική διαδικασία και να αντλήσει χρήματα του στρατού – που κανονικά προορίζονται για την ανακούφιση από καταστροφές – προκειμένου να χτίσει το τείχος. 
 Έως σήμερα, στη συντριπτική πλειονότητά τους, οι Αμερικανοί πρόεδροι έχουν κηρύξει έκτακτη ανάγκη για την αντιμετώπιση κρίσεων εξωτερικής πολιτικής, όπως να παρεμποδιστεί η πρόσβαση οντοτήτων που συνδέονται με τρομοκρατία σε λογαριασμούς ή να απαγορεύσουν τις επενδύσεις σε έθνη που κατηγορούνται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. 
 Σε αυτή τη λογική, ανώτατοι αξιωματούχοι του Δημοκρατικού Κόμματος καταγγέλλουν τον Τραμπ για «καταφανή κατάχτηση εξουσίας» και «παράνομη πράξη». Τις πολύ σοβαρές αμφιβολίες τους εκφράζουν επίσης αρκετοί Ρεπουμπλικανοί, γνωρίζοντας καλά ότι ακόμη και αυτός ο δρόμος δεν θα είναι στρωμένος με ροδοπέταλα, δεδομένου ότι μπορεί η διαδικασία να σταματήσει τελικά διά της δικαστικής οδού. 
   naftemporiki.gr  


Δημοσίευση σχολίου