Προκαταρκτική εξέταση με αφορμή τις αναφορές του Θεοδ. Τσουκάτου στην απολογία του, την περασμένη εβδομάδα, περί εκτεταμένης ιδιωτικής χρηματοδότησης των κομμάτων , έδωσε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.
Με παραγγελία της στην επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας, Μαριάννα Ψαρουδάκη ζητεί να διερευνηθεί αν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενες πράξεις. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Δημητρίου ζητεί να υπάρξει συσχετισμός με την ήδη "ανοικτή" δικογραφία για τα δάνεια των κομμάτων.
Αφορμή στάθηκαν τα όσα είπε απολογούμενος στη δίκη της Siemens το πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, Θεοδ. Τσουκάτος. Ο κ.Τσουκάτος περιγράφοντας το καθεστώς χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων έδωσε ως παράδειγμα (με δικούς του υπολογισμούς) πως μόνο το ΠΑΣΟΚ στην προεκλογική περίοδο του 2000 πήρε «ιδιωτική χρηματοδότηση» περί τα 16 δις δρχ. Μάλιστα αναφέρθηκε στα εκτεταμένα έξοδα που ηταν π.χ μετακινήσεις ετεροδημοτών, διαφήμιση σε ΜΜΕ, προεκλογικές συγκεντρώσεις, μετακινήσεις φίλων κόμματος, υλικά εκτύπωσης.

Απολογούμενος, ο άλλοτε στρατηγός του ΠΑΣΟΚ, είπε πως ένα από τα μεγάλα λάθη του ήταν πως εξαρχής δεν πολέμησε όπως έπρεπε την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων από εταιρίες κάτι που αποτελούσε και αποτελεί πάγια πρακτική: «Κανείς όμως δεν ήθελε και δεν θέλει να ερευνήσει την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων». Επικαλέστηκε μάλιστα και σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο του Κ.Σημίτη που εκδόθηκε το 2015 και μιλά για την ιδιωτική χρηματόδότηση ως πάγια πρακτική των πολιτικών σχηματισμών.

Ο διάλογος μεταξύ του προέδρου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και του απολογούμενου κ. Τσουκάτου είχε ως εξής:
Πρόεδρος: Είπαμε ένα νούμερο για το 2000; 16 δισεκατομμύρια δραχμές από ιδιωτική χρηματοδότηση εταιριών;
Τσουκάτος: Ναι, υπήρχαν εθνικές εκλογές τότε, αλλά εγώ δεν ήμουν στην επιτροπή.
Πρόεδρος: Ποιες είναι αυτές οι εταιρίες;
Τσουκάτος: Δεν μπορώ να αναφέρω ονόματα, υπάρχει κώδικας εχεμύθειας γιατί αυτές οι εταιρίες δεν ήθελαν να βγαίνουν τα ονόματά τους. Πολλές από αυτές χρηματοδοτούν και σήμερα πολιτικά κόμματα από κονδύλια για δημόσιες σχέσεις που έχουν.

Δημοσίευση σχολίου