Το Ιράν κατέλαβε το πλοίο Stena Impero, που φέρει βρετανική σημαία, στα στενά του Χορμούζ το βράδυ της Παρασκευής, ενώ δυνάμεις του πραγματοποίησαν 5ωρο έλεγχο σε άλλο δεξαμενόπλοιο. 
Η πλοιοκτήτρια του Stena Impero επιβεβαιώνει ότι έχει χάσει κάθε επαφή με το πλήρωμα: Η σουηδική πλοιοκτήτρια εταιρεία του δεξαμενόπλοιου Stena Impero υπό βρετανική σημαία το οποίο«κατασχέθηκε» από τους Φρουρούς της Επανάστασης, επιβεβαίωσε χθες ότι έχει χάσει την επαφή με το σκάφος έπειτα από «επίθεση» που δέχθηκε στο Στενό του Χορμούζ.
«Το πλοίο μας Stena Impero δέχθηκε επίθεση από μικρά πλεούμενα και ένα ελικόπτερο που δεν έχουν ταυτοποιηθεί κατά τη διέλευσή του από το Στενό του Χορμούζ, στα διεθνή ύδατα», ανέφερε η πλοιοκτήτρια, η Stena Bulk, σε ανακοίνωσή της. «Δεν είμαστε αυτή τη στιγμή σε θέση να έλθουμε σε επαφή με το σκάφος, το οποίο έχει πάρει πορεία προς βορρά, προς την κατεύθυνση του Ιράν», κατά την ίδια πηγή.
Η εταιρεία διαβεβαίωσε ότι το πλοίο δεν παρέβη κανέναν διεθνή κανονισμό ούτε τους κανόνες τις ναυσιπλοΐας.

Tι μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων

Νωρίτερα, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μετέδωσε δηλώσεις πηγής προσκείμενης στις ιρανικές ένοπλες δυνάμεις κατά την οποία το πετρελαιοφόρο είχε απενεργοποιήσει τη συσκευή εντοπισμού θέσης του, αγνόησε προειδοποιήσεις των Φρουρών της Επανάστασης και κινείτο σε λαθεμένη κατεύθυνση σε μια θαλάσσια οδό στο Στενό του Χορμούζ.
Στο πλοίο επιβαίνουν 23 μέλη πληρώματος· οι ναυτικοί αυτοί είναι «Ινδοί, Ρώσοι, Λετονοί και Φιλιππινέζοι», σύμφωνα με τον Έρικ Χανέλ, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Stena Bulk. «Δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί», ενώ «η ασφάλεια (...) του πληρώματός μας παραμένει ο βασικός μας σκοπός», κατά τον ίδιο.

Τζέρεμι  Χαντ: Μετρημένη αλλά σθεναρή η αντίδρασή μας

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέρεμι Χαντ δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι το Λονδίνο θα αντιδράσει με μετρημένο αλλά σθεναρό τρόπο στην κατάσχεση του βρετανικού δεξαμενόπλοιου από τους Φρουρούς της Επανάστασης, προειδοποιώντας το Ιράν ότι αυτό θα είναι ο μεγαλύτερος χαμένος εάν περιοριστεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας στον Κόλπο.
Ο Χαντ ανέφερε ότι συζήτησε για την κρίση με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο και ότι αναμένει να μιλήσει σύντομα με τον ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ, καθώς όπως εξήγησε βρίσκεται σε αεροσκάφος.
Η κατάληψη του πλοίου είναι «εντελώς απαράδεκτη» ενέργεια, τόνισε ο Χαντ. «Θα αντιδράσουμε με τρόπο που θα είναι μετρημένος, αλλά σθεναρός. Δεν εξετάζουμε στρατιωτικές επιλογές, μελετάμε διπλωματικό τρόπο για να διευθετηθεί η κατάσταση αλλά είμαστε πολύ σαφείς στο ότι πρέπει να διευθετηθεί», συνέχισε.
«Εάν περιοριστεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας το Ιράν [θα] είναι ο μεγαλύτερος χαμένος, είναι προς το συμφέρον του να διευθετήσει την κατάσταση αυτή το συντομότερο δυνατόν», συμπλήρωσε ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας.

Ελεύθερο το δεύτερο δεξαμενόπλοιο, ύστερα από 5ωρο «έλεγχο» 

Η βρετανική εταιρεία στην οποία ανήκει το δεύτερο δεξαμενόπλοιο, το Mesdar, που το Λονδίνο είχε ανακοινώσει ότι κατασχέθηκε χθες Παρασκευή από το Ιράν στον Κόλπο, ανακοίνωσε πως το πλοίο είναι ελεύθερο.
«Οι επικοινωνίες αποκαταστάθηκαν με το πλοίο. Ο πλοίαρχος επιβεβαίωσε ότι οι ένοπλοι φρουροί το εγκατέλειψαν και το πλοίο είναι ελεύθερο να συνεχίσει την πορεία του. Όλα τα μέλη του πληρώματος είναι σώα και ασφαλή», εξήγησε η εταιρεία Norbulk Shipping σε ανακοίνωσή της.
Το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS μετέδωσε παράλληλα ότι το πετρελαιοφόρο, το Mesdar, βρίσκεται πλέον εκτός των χωρικών υδάτων του Ιράν.

Δημοσίευση σχολίου