KITCHENER - Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Waterloo εργάζονται για ένα εμβόλιο κατά του ιού COVID-19 που πρόκειται να χορηγηθεί μέσω ρινικού σπρέι και χρησιμοποιείται τόσο για τη θεραπεία όσο και για την ανοσοποίηση κατά του ιού.
Ενώ απομένουν πολλές δοκιμές και η εργασία δεν έχει αξιολογηθεί από το μη επεμβατικό εμβόλιο σχεδιάζεται τόσο για τη θεραπεία όσο και για την ανοσοποίηση έναντι του ιού.
Δελτίο ειδήσεων από το πανεπιστήμιο λέει ότι θα λειτουργήσει χρησιμοποιώντας αυτό που ονομάζεται βακτηριοφάγος, μια διαδικασία που επιτρέπει σε ένα εμβόλιο να αναπαράγεται σε βακτήρια που υπάρχουν ήδη στο σώμα.
Ο Roderick Slavcev, καθηγητής στη Σχολή Φαρμακευτικής, ειδικεύεται στο σχεδιασμό εμβολίων. Λέει ότι, όταν ολοκληρωθεί, το ρινικό εκνέφωμα θα παρέχει "νανοϊατρική που έχει σχεδιαστεί για να ανοσοποιεί και να μειώνει τις μολύνσεις COVID-19".
Οι ερευνητές λένε ότι το εμβόλιο θα εξυπηρετήσει πραγματικά δύο σκοπούς: θα δημιουργήσει ανοσία στον ιό και θα μειώσει τη σοβαρότητα μιας λοίμωξης εάν κάποιος έχει έναν.
Το εμβόλιο με βάση το DNA θα εισέλθει στα κύτταρα για να παράγει αυτό που ονομάζεται VLP ή ένα σωματίδιο που μοιάζει με ιό, που θα μοιάζει με SARS-CoV-2, τον ιό που προκαλεί το COVID-19, αλλά θα είναι αβλαβές.
Αυτό, λένε, είναι αυτό που αναμένεται να διεγείρει μια ανοσοαπόκριση στον ιό.
Το εμβόλιο, το οποίο στοχεύει τη ρινική δίοδο και την κατώτερη αναπνευστική οδό, θα συνδέεται επίσης με υποδοχείς στους οποίους προσδένεται συνήθως ο ιός, αφήνοντας τον ιό με λιγότερες θέσεις για μετάδοση.
Η διαδικασία δημιουργίας του εμβολίου δεν είναι απλή: δύο άλλες ομάδες βοηθούν επίσης στην ανάπτυξή του.
Ο Σλάβτσεφ συνεργάστηκε με έναν άλλο καθηγητή της Σχολής Φαρμακευτικής, τον Δρ. Εμμανουήλ Χο και τον καθηγητή χημικής μηχανικής Marc Aucoin.
Η ομάδα του Χο σχεδιάζει τη νανοϊατρική παράδοση από το σπρέι, ενώ η ομάδα της Aucoin κατασκευάζει το VLP και ενισχύει την ασυλία.
"Είναι η συνεργατική προσπάθεια των ταλαντούχων ομάδων μας που κάνει αυτό το διεπιστημονικό έργο τόσο εφικτό και αναγκαστικά αποτελεσματικό ως μια πιθανή καθολική λύση εμβολίων κατά των λοιμώξεων από SARS-CoV", λέει ο Slavcev σε δελτίο τύπου.
"Η εξάσκηση της επιστήμης με τέτοιο επείγοντα χαρακτήρα μαζί με τόσο ταλαντούχους συναδέλφους και τους μαθητές τους δεν είναι μόνο εξαιρετικά εκπαιδευτική, αλλά είναι εξαιρετικά ικανοποιητική."
Επειδή κάθε στοιχείο έχει σχεδιαστεί ειδικά, απαιτεί ακόμα δοκιμές. Οι ερευνητές ελπίζουν να ολοκληρώσουν την προ-κλινική εργασία μέχρι τα τέλη Απριλίου 2021, αλλά λένε ότι συνεργάζονται με ένα ζευγάρι εταιρειών για να δοκιμάσουν και να επιταχύνουν τις δοκιμές και τις κανονιστικές απαιτήσεις.
Για άλλη μια φορά, η έρευνα δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους. Το Πανεπιστήμιο του Waterloo λέει ότι το απελευθερώνει σε μια προσπάθεια να βοηθήσει στην ενημέρωση της απάντησης του Καναδά στο COVID-19.

Δημοσίευση σχολίου