«Η ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η επιλογή του μικρότερου κακού σε σχέση με τη ΝΔ – Το δόλωμα για να μη γίνει παρένθεση η Αριστερά"
Μία αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος έκανε το ΚΚΕ αφού ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους του, ειδικά εκείνους που το προτίμησαν για πρώτη φορά.
Η ανακοίνωση του κομμουνιστικού κόμματος σχολιάζει αρχικά τη μεγάλη αποχή, που όπως λέει δεν είναι αμφισβήτηση ούτε αντίσταση στο σύστημα.


«Σε αυτές τις εκλογές ένα μεγάλο μέρος του λαού επέλεξε την αποχή, που έφτασε στο μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων χρόνων.
Αν και σε μεγάλο βαθμό εκφράζει δυσαρέσκεια προς το αστικό πολιτικό σύστημα, αίσθημα αγανάκτησης ή και απογοήτευσης σε τμήματα εργαζομένων και νεολαίας, δεν αποτελεί ενεργητική στάση αμφισβήτησης και αντίθεσης στη σημερινή κατάσταση και στα αίτια που την γεννούν.
Αντίθετα, ενισχύει την ηττοπάθεια και την παραίτηση ότι «τίποτα δε γίνεται», «τίποτα δεν αλλάζει», ενισχύει την ισοπεδωτική και λαθεμένη εντύπωση ότι «όλοι το ίδιο είναι»
Όσοι και όσες είχαν ψηφίσει άλλοτε το ΚΚΕ ή όσοι σκέφτηκαν να ψηφίσουν ΚΚΕ, αλλά τελικά επέλεξαν την αποχή, χρειάζεται να σκεφτούν ότι όλες οι μικρές και μεγάλες μάχες, μαζί και αυτή των εκλογών, μπορεί και πρέπει να αξιοποιούνται για να υπάρχουν ρωγμές στο σημερινό αρνητικό συσχετισμό δυνάμεων, να συγκεντρώνονται δυνάμεις με στόχο τη συνολική ανατροπή.
Η αποχή σχετίζεται οπωσδήποτε και με δυσκολίες μετακίνησης για ένα τμήμα του λαού, που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα φτώχειας κι επιβίωσης, και από αυτήν την άποψη υπάρχει ευθύνη στις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις που δεν έχουν πάρει μέτρα διευκόλυνσης, όπως επανειλημμένα έχει ζητήσει το ΚΚΕ».
Το κομμουνιστικό κόμμα επισημαίνει και τη συντηρητική στροφή που έχει κάνει το μεγαλύτερο μέρος του λαού.
«Το γενικό εκλογικό αποτέλεσμα εκφράζει σταθεροποίηση της αναδίπλωσης, της παθητικής αναμονής και συντηρητικοποίησης ενός μεγάλου τμήματος του λαού.
Είναι σε βάρος των εργαζόμενων, μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων, των ανέργων, των παιδιών τους, των συνταξιούχων.
Το αποτέλεσμα, σε μεγάλο βαθμό, αναπαράγει το συσχετισμό ανάμεσα στα κόμματα του αστικού πολιτικού συστήματος που υπήρχε και στις προηγούμενες εκλογές, πριν 8 μήνες, αποτυπώνει συμβιβασμό απέναντι στην επίθεση του κεφαλαίου σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και την απατηλή ελπίδα στην αναδιάρθρωση της σοσιαλδημοκρατίας από το ΠΑΣΟΚ προς το ΣΥΡΙΖΑ».
Όσον αφορά τον νικητή των εκλογών, το ΚΚΕ θεωρεί ότι ο κόσμος αποφάσισε με τη λογική του «το μη χείρον, βέλτιστον».
«Η ψήφος στο ΣΥΡΙΖΑ, παρόλο που ως κυβέρνηση έφερε τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα και το 3ο μνημόνιο, εκφράζει την αναπαραγωγή της επιλογής του «μικρότερου κακού» σε σχέση με τη ΝΔ, την παγίδευση στο δόλωμα «δεύτερη ευκαιρία, για να μη γίνει παρένθεση η Αριστερά».
 Η νέα κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα πορευτεί στο δρόμο της εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων και μνημονίων, προς όφελος της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Θα υλοποιήσει τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που αφορούν όλες τις χώρες-μέλη.
Η αστική τάξη στην Ελλάδα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα ευρωενωσιακά επιτελεία, ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ, τα αστικά κόμματα, ενδιαφέρονται να υπάρχει μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία που θα στηρίζει μια κυβέρνηση ικανή να περνά σχετικά εύκολα τα αντεργατικά-αντιλαϊκά μέτρα, ώστε να διευκολύνουν την ανάκαμψη και ταυτόχρονα να κρατάνε το κίνημα σε υποχώρηση, παγωμένο.
 Θα χρησιμοποιήσουν τη λαϊκή ψήφο ως συναίνεση για να περάσουν όλα τα μέτρα χωρίς αντίσταση, να υλοποιηθεί ανώδυνα η στρατηγική τους. 
Όπως φαίνεται, σε αυτήν τη φάση, η ΝΔ θα διατηρήσει το ρόλο της, με μια άσφαιρη, κάλπικη αντιπολίτευση, ως δήθεν «υπεύθυνη αντιπολίτευση» που βοηθάει το κυβερνητικό έργο και την επίσπευσή του στο όνομα της «σταθερότητας», της «εθνική ομοψυχίας», που ουσιαστικά σημαίνει ότι η άρχουσα τάξη έχει λυμένα τα χέρια να ξεδιπλώσει την επίθεσή της, σημαίνει ταξική συνεργασία, ένταση του αυταρχισμού».
Φυσικά, το ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συναινέσει σε όλα αυτά.
«Το ΚΚΕ, συνεπές σε όσα έλεγε και προεκλογικά, δεν πρόκειται να στηρίξει ή να δώσει ανοχή στη νέα κυβέρνηση.
Θα αξιοποιήσει τη συσπείρωση δυνάμεων, που σε αυτήν τη φάση υπήρξε, για να κάνει αυτό που υποσχέθηκε στο λαό, να υπάρξει δυνατή εργατική λαϊκή αντιπολίτευση και στη Βουλή, αλλά πάνω απ’ όλα στο κίνημα, για να δυναμώσει η Λαϊκή Συμμαχία για το σήμερα και για την προοπτική.
Τη δύναμη που μας έδωσε ο λαός δε μας την έδωσε για να την εξαργυρώσουμε σε αντιλαϊκές κυβερνήσεις συνεργασίας, που θα υλοποιήσουν μνημόνια, σκληρά μέτρα σε βάρος του λαού, για τα κέρδη της πλουτοκρατίας.
Η στάση αυτή του ΚΚΕ δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε «εκ του ασφαλούς», όπως λένε τ’ άλλα κόμματα. 
Η κομμουνιστική εργατική λαϊκή αντιπολίτευση είναι πολύ δύσκολο και σύνθετο καθήκον, απαιτεί μεγάλες θυσίες κι ευθύνες.
Αυτή είναι, όμως, η μόνη στάση που μπορεί ν’ ασκήσει πίεση, να βάλει εμπόδια και κυρίως ν’ ανοίξει το δρόμο ριζικών αλλαγών κι ανατροπών.
Το ΚΚΕ αξιοποίησε την εκλογική μάχη, προκειμένου να προβάλει την αναγκαιότητα σύγκρουσης με την καπιταλιστική ιδιοκτησία κι εξουσία, που αποτελεί την αιτία όλων των λαϊκών προβλημάτων, της σήψης που αναδύεται σε όλα τα πεδία της κοινωνικής ζωής, από τη φτώχεια, την ανεργία, τη διαφθορά, μέχρι την πρόκληση των αυξημένων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.
 Έκανε προσπάθεια να προβάλει την εναλλακτική πρόταση εξουσίας που μπορεί να οδηγήσει στον πραγματικά διαφορετικό, όχι μόνο εναλλακτικό, αλλά ανώτερο τύπο οργάνωσης της οικονομίας και της κοινωνίας, με κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας, κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, με κεντρικό σχεδιασμό, εργατικό έλεγχο για ολοένα διευρυμένη λαϊκή ευημερία».
"Πηγή:bankingnews.gr"


Δημοσίευση σχολίου