Μέσα σε λιγότερες από δεκαπέντε σελίδες ο Ευάγγελος Λεμπέσης σκιαγραφεί τολμηρά και αιχμηρά μια ομάδα ανθρώπων που όλοι συναντάμε γύρω μας, όχι με στόχο να την λοιδορήσει ή να την περιφρονήσει αλλά αντίθετα, να της αναγνωρίσει ένα σημαντικότατο ρόλο.


Στο κλασικό αυτό έργο του ο Ε.Λ. ομαδοποιεί τους βλάκες σε μια ενιαία και επικίνδυνη κοινωνική κατηγορία την οποία αποπειράται να καταστήσει αντικείμενο της κοινωνιολογίας. 
Η μελέτη είναι γραμμένη με χιουμοριστικό ύφος, ωστόσο αυτό το χιούμορ «τσακίζει κόκαλα!» Τελικά, διαβάζοντας τις σελίδες αυτές είναι αδύνατον να μην εντοπίσει κανείς τη συμπεριφορά κάποιου «γνωστού» του και κάποιος πιο άτυχος ίσως… ενίοτε και του εαυτού του.
DE IMBECILLITATE
Τον τίτλο αυτό φέρει η επιστολή με την οποία απευθύνεται ο Ε.Λ. στην «Εφημερίδα των Ελλήνων Νομικών», το 1941, απαντώντας σε διάφορα σχόλια επί της μελέτης του. Εξίσου σημαντική και «κοφτερή» με την ίδια τη μελέτη, η επιστολή αυτή βάζει τα πράγματα στη θέση τους, παρέχοντας πλήθος επιστημονικών απαντήσεων, αιτιολογήσεων και τεκμηριώσεων στους επικριτές του.
Κατεβάστε το κείμενο πατώντας εδώ
"Πηγή: ΕΚΔΟΣΕΙΣ «Τα καλώς κείμενα»"


Δημοσίευση σχολίου