Η Ρωσία είναι έτοιμη να χτυπήσει τους τζιχαντιστές και στο έδαφος της Λιβύης προκειμένου να εξαλείψει κάθε της θύλακα της οργάνωσης. Δεν αποκλείεται μάλιστα αυτό να συμβεί με την εκτόξευση πυραύλων cruise από τα πλοία που πλέουν στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς οι στόχοι, όπως έχουν καταγραφεί βρίσκονται κοντά στα παράλια. 



Με τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς που πραγματοποιεί στη Συρία η Μόσχα «εκκαθαρίζοντας» περιοχές από την απειλή του ISIS φαίνεται πώς αρκετοί τζιχαντιστές μεταβαίνουν στη Λιβύη είτε για να βρούν καταφύγιο στα εκεί παρακλάδια της οργάνωσης είτε για να ανασυνταχθούν και να οργανώσουν την αντεπίθεση τους.

Οι Ρώσοι όμως το έχουν προβλέψει αυτό και όπως αποκαλύπτει και η αλγερινή εφημερίδα El Khabar, επικαλούμενη μια πηγή υψηλού επιπέδου ασφάλειας, ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη πετούν πάνω από τον εναέριο χώρο της Λιβύης για περισσότερο από δύο μήνες, και τουλάχιστον ένας ρωσικός στρατιωτικός δορυφόρος παρακολουθεί συνεχώς τη Λιβύη από το τέλος του 2013. 

Με τον τρόπο αυτό καταγράφουν όλες τις κινήσεις των τζιχαντιστών και γνωρίζουν ήδη τις θέσεις τους. Όταν αποφασίσουν ότι ήρθε η ώρα, τότε, όπως αναφέρουν στρατιωτικές πηγές το πιθανότερο είναι να βάλουν με πυραύλους cruise από την Ανατολική Μεσόγειο, εκεί όπου βρίσκονται πολλά πλοία της Ρωσίας με επικεφαλής βέβαια το καταδρομικό Moskva. 

«Δεν αποκλείεται η χρήση πυραύλων cruise για επιδρομές εναντίον στόχων των τζιχαντιστών στην Κυρηναϊκή και στον Κόλπο της Σύρτης», αναφέρει η El Khabar, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πώς οι περισσότεροι στόχοι του ISIS στη Λιβύη είναι κοντά στη μεγάλη θαλάσσια πρόσοψη της χώρας και είναι εύκολα προσβάσιμοι για τους ρωσικούς πυραύλους cruise που εκτοξεύονται από πλοία επιφάνειας ή υποβρύχια που κινούνται στην ανατολική Μεσόγειο.

Διπλωματικές πηγές έκαναν γνωστό μάλιστα ότι η Μόσχα ζήτησε από χώρες όπως η Αλγερία, η Αίγυπτο και η Τυνησία, συνεργασία και δράση ως προς την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και ειδικά στη Λιβύη που απειλή ολόκληρη τη γύρο περιοχή.

Η Ρωσία είναι αποφασισμένη να τελειώνει με τη διεθνή τρομοκρατία και αυτός αποτελεί κοινός δηλωμένος στόχος και με την Κίνα. Σημειώνεται ότι σινο-ρωσικές κοινές στρατιωτικές ασκήσεις που έγιναν πρόσφατα, καθώς επίσης και με άλλες χώρες της ΟΣΣ (Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης) προσομοίωναν αερο-ναυτικές και αμφίβιες επιχειρήσεις κατά της «διεθνούς τρομοκρατίας» εγείροντας ερωτήματα σχετικά με τον νέο ορισμό του όρου στην αντίληψη της Μόσχας και του Πεκίνου.

Τώρα γίνεται απολύτως αντιληπτός ο όρος αυτός, αφού η Ρωσία έχει την απόλυτη στήριξη και συνεργασία με την Κίνα στις επιχειρήσεις που πραγματοποιεί στη Συρία, ενώ μαζί, εκτιμάται πώς σχεδιάζουν να επέμβουν και στο Αφγανιστάν για να τελειώνουν και εκεί με την τρομοκρατία, ενώ σύμφωνα με άλλες πληροφορίες είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει και το πρόβλημα που ανέκυψε πρόσφατα με την Boko Haram στη Δυτική Αφρική. 

Η ουκρανική κρίση που δημιουργήθηκε ολοκληρωτικά από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ για να στριμώξουν τη Μόσχα και να την αναγκάσουν να πάρει το χέρι της από τη Συρία, φαίνεται πώς λειτούργησε εντελώς αντίθετα: Όχι μόνο η Ρωσία ανακτά τη θέση της στο Λεβάντε και στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της έδρας της πρώην στρατιωτικής διοίκησης των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, αλλά φαίνεται αποφασισμένη να ανακτήσει τη θέση της στη Λιβύη και πέρα στα βάθη της αφρικανικής ενδοχώρας.

 "Πηγη:defencenet.gr: 

Δημοσίευση σχολίου