Η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ISIS) ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτοκτονίας στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, οι οποίες κόστισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 41 ανθρώπους.
Το βομβαρδισμένο προάστιο Burj al-Barajneh αποτελεί ένα προπύργιο των δυνάμεων της Hezbollah, οι οποίες μάχονται το Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.
Η κυβέρνηση του Λιβάνου ανακήρυξε τη σημερινή μέρα, Παρασκευή, ως ημέρα εθνικού πένθους.
Ο πρωθυπουργός Tammam Salam, κάλεσε για ενότητα ώστε να αποφεχθεί η δημιουργία διαμάχης στο εσωτερικό της χώρας.
Ο Λευκός Οίκος, καταδίκασε την φρικτή τρομοκρατική βομβιστική επίθεση σε δηλώσή του: «(η επίθεση) θα εξυπηρετούσε μόνο την ενίσχυση της δέσμευσής μας προς την υποστήριξη των θεσμών του κράτους του Λιβάνου, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών ασφαλείας, για να εξασφαλιστεί ένα σταθερό, κυρίαρχο και ασφαλές Λίβανο.».
Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν σε μια πολυσύχναστη οδό στο Νότιο Beirut. Πάνω από 200 άνθρωποι τραυματίστηκαν και 41 έχασαν τη ζωή τους.
Σύμφωνα με δηλώσεις του στρατού, δύο άντρες που έφεραν γιλέκα με εκρηκτικά ευθύνονται για τις επιθέσεις. Ο ένας εκ των ανδρών πυροδότησε τα εκρηκτικά έξω από ένα τζαμί, καθώς ο δεύτερος ανατινάχτηκε μέσα σε ένα φούρνο. Βρέθηκε και ένα τρίτο άτομο, το οποίο αναγνωρίζεται ως ο τρίτος βομβιστής, ο οποίος απέτυχε να ενεργοποιήσει τα εκρηκτικά και βρέθηκε στο σημείο της δεύτερης έκρηξης.

Οι δύο τρομοκράτες ήταν Παλαιστιανιακής καταγωγής, ενώ ο τρίτος συριακής.
Τα προπύργια της Χεζμπολάχ στη νότια Βήρυτο έχουν υπάρξει στόχος πολλαπλών βομβιστικών επιθέσεων τα προηγούμενα έτη, κυρίως από σουνίτες μαχητές τζιχαντιστές, οι οποίοι καταδίκασαν  την απόφαση της Χεζμπολάχ να στείλει στρατιώτες στη γειτονική Συρία να στηρίξουν το καθεστώς Άσαντ.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η Χεζμπολάχ έχει στείλει ενισχύσεις στη Συρία για την υποστήριξη των κυβερνητικών επιθέσεων στις βόρειες περιοχές εναντίον των δυνάμεων των ανταρτών και του Ισλαμικού Κράτους.
"Πηγή: Institue for the Study of War"



Δημοσίευση σχολίου