Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τις εξελίξεις στις χρηματαγορές με έναν νέο οικονομικό-νομισματικό πόλεμο να βρίσκεται προ των πυλών.

Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στο ότι το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι οικονομικό καθώς η χώρα μας ακόμα και εδώ που την οδήγησαν, μετέχει με μόλις 0,71% στο παγκόσμιο χρέος.
Το πρόβλημα για την Ελλάδα είναι ότι στην χειρότερη για την παγκόσμια οικονομία κρίση διαρκείας βρίσκονται στην εξουσία ανεπαρκής ηγεσίες.
Η δραματική πτώση που κατέγραψαν οι τιμές των μετοχών στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οδηγώντας σε κάθετη πτώση το χρηματιστήριο, το οποίο υποχώρησε σε επίπεδα Ιουνίου του 2012, υποχωρώντας κάτω από τα επίπεδα των 600 μονάδων, δεν είναι Ελληνικό πρόβλημα αλλά αποτυπώνει την πραγματική κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.
Οι "συστημικοί" οικονομικοί αναλυτές αιτιολογούν τις μεγάλες απώλειες που καταγράφουν οι διεθνείς αγορές λέγοντας ότι τις οποίες προκαλούν η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας, η αδυναμία των αναδυόμενων αγορών και η υποχώρηση των εμπορευμάτων.
Όμως αυτό δεν είναι αληθές. 
Το πρόβλημα της παγκόσμιας οικονομίας είναι το ίδιο το οικονομικό σύστημα που στήθηκε για να ξεπερνάει τις κρίσεις με κρίσεις όταν φτάνει σε αδιέξοδο.
Αναμένοντας το μεγάλο κραχ οι Ελληνικές μετοχές των τραπεζών έκαναν πάλι το θαύμα τους μετατρέποντας την  κρίση σε χρήμα για τους Κροίσους.
Ήταν μαθηματικά βέβαιο ότι τα 10 πρώτα δις της ανακεφαλαιοποίησης θα άλλαζαν αμέσως χέρια και τα κοράκια του χρηματιστηρίου δεν θα άφηναν την ευκαιρία να πάει χαμένη.  Έτσι τα ισχυρότερα «πυρά» των πωλητών δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές, ο δείκτης των οποίων υποχώρησε κατά 22,67%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών διαμορφώνεται μόλις στα 3,123 δισ. ευρώ.
Εμάς μας έμειναν ακόμα 10 δις χρέος και ο βλάκας ο Τσίπρας κάνει εκλογές με κλειστές Τράπεζες για τον λαό αλλά ανοιχτές για τα κοράκια του διεθνούς τοκογλυφικού κεφαλαίου.
Σήμερα ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 568,38 μονάδες, σημειώνοντας μεγάλη πτώση 10,54% και όλοι πλέον βλέπουν και γνωρίζουν ότι ενώ οι Τράπεζες είναι κλειστές, το χρματηστήριο είναι ανοιχτό για έναν και μόνο λόγο. Για να φαγωθούν τα χρήματα της ανακεφαλαιοποίησης και στο τέλος να μας πουν, δεν φτάσανε προκειμένου να φάνε και τα λεφτά των μικροκαταθέσεων δηλαδή τις οικονομίες του λαού.
 Αν παρατηρήσουμε προσεκτικά τον τρόπο που κινήθηκαν οι μετοχές θα πρέπει να πάρουμε τα όπλα γιατί γίνεται ληστεία.
Κοιτάξτε νούμερα. Πειραιώς (-26,53%), της Εθνικής (-23,67%), της Alpha Bank (-21,74%), της Eurobank (-19,05%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Δρομέας +27,43%, Καθημερινή +20,00%, ΑΝΕΚ (πο΄96) +18,88%, Λεβεντέρης (π) +9,52% και Μύλοι Λούλη +8,07%.
Δηλαδή άνοδο είχαν τα κουρέλια και πτώση οι μετοχές μεγαλύτερης κεφαλαιοποίησης.
Η κατάσταση στα διεθνή χρηματιστήρια δεν είναι καθόλου καλύτερη.
Μεγάλη πτώση καταγράφουν οι δείκτες στα χρηματιστήρια όλης της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, αλλά και της Μέσης Ανατολής, εν μέσω μαζικών ρευστοποιήσεων πανικού λόγω των έντονων ανησυχιών για την κινεζική οικονομία.
Το χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης κατέρρεε με τον δείκτη DAX να υφίσταται πτώση -6,11%, στις 9.506,06 μονάδες, το Λονδίνο κατέγραφε απώλειες με τον FTSE-100 να υφίσταται πτώση -6,36% στις 5.793,84 μονάδες, το πορτογαλικό χρηματιστήριο κατέγραφε επίσης μεγάλη πτώση με τον PSI να χάνει -8%,04, το χρηματιστήριο του Παρισιού έχανε πάνω από 7%, αυτό της Μαδρίτης υποχωρούσε 7,5% και ούτω καθεξής.
Η Γουόλ Στριτ άνοιξε επίσης με μεγάλη πτώση: μισή ώρα μετά την έναρξη των συναλλαγών ο δείκτης της βιομηχανίας Dow Jones σημείωνε πτώση -4%, ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών τεχνολογίας και ναυτιλίας -4,48%, ενώ ο ευρύτερος δείκτης S&P 500 -4,24%.
Ανεπηρέαστα δεν έμειναν τα χρηματιστήρια ούτε στη Μέση Ανατολή, με τον δείκτη του χρηματιστηρίου της Σαουδικής Αραβίας να καταγράφει πτώση -5,9%.
Στην Ασία ο πανικός συνεχίζεται με το χρηματιστήριο του Τόκιο να κλείνει στο -4,61%, της Σαγκάης με -8,49% που είναι η μεγαλύτερη πτώση από που έχει καταγραφεί από το 2007.
Ο βασικός δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 4,61%, σημειώνοντας απώλειες 895,15 μονάδων για να κλείσει στις 18,540.68 μονάδες. Ο Nikkei έχει υποχωρήσει συνολικά κατά 10% καταγράφοντας απώλειες 2.079 μονάδων στις τελευταίες πέντε συνεδριάσεις.
Ο δείκτης Topix έκλεισε σήμερα επίσης με μεγάλη πτώση 5,86%, με απώλειες 92,14 μονάδων, στις 1.480,87 μονάδες.
Το καζίνο που στήθηκε σε βάρος των λαών δεν έχει προηγούμενο και ας μην ξεχνάμε ότι ο πραγματικός στόχος όλου αυτού του παιχνιδιού είναι να βάλουν χέρι στις εμπράγματες αξίες λαών και πόρων.
Δηλαδή το ίδιο μας το σπίτι.

Για όσους δεν το καταλαβαίνουν ο δρόμος είναι ανοιχτός. 
Φρόντισαν για όλα έτσι έχουμε πέντε κόμματα (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΟΤΑΜΙ, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ.) αλλά μία πολιτική.
Ψηφίστε τους.


Δημοσίευση σχολίου