Τα ομόλογα θα μας δείξουν τι θα συμβεί σε χρηματιστήριο και τράπεζες
Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να κατάφερε το ακατόρθωτο να απέτυχε παταγωδώς στην διαπραγμάτευση, αλλά η αποτυχία του οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο και τρίτο δάνειο των 86 δισεκ.
Μπορεί να οδήγησε στο έκτρωμα των capital controls πλήττοντας την εθνική οικονομία αλλά οι επενδυτές των ελληνικών ομολόγων αψηφούν όλη αυτή την καταστροφή. 


Το ρίσκο χώρας μειώνεται δραματικά.
Το ελληνικό CDS έχει υποχωρήσει στις 1100 μονάδες βάσης.
Ταυτόχρονα καταγράφεται εντυπωσιακό ράλι στα ομόλογα που ήταν πολύ επιθετικό όλο αυτό το διάστημα.
Είναι ενδεικτικό να αναφέρουμε ότι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομόλογου υποχώρησε στο 8,4% επίπεδα στα οποία βρισκόταν το 10ετές ελληνικό ομόλογο τον Ιανουάριο του 2014 δηλαδή επί διακυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλη την καμπύλη αποδόσεων καταγράφονται αποδόσεις που πλησιάζουν επίπεδα που είχαν τα ελληνικά ομόλογα πριν 18 μήνες.
Η συμπεριφορά των ομολόγων αποδεικνύει ότι οι επενδυτές δεν προβληματίζονται αν είναι η ΝΔ ή ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία αλλά αν υπάρχει μνημόνιο που λειτουργείς ως δικλείδα ασφαλείας για τους επενδυτές.
Στο 30ετές ομόλογο που έχει την χαμηλότερη απόδοση 7,6% είναι ενδεικτικό να τονίσουμε ότι την ίδια απόδοση εμφάνιζε το ίδιο ομόλογο αρχές Απριλίου του 2010 με ιστορικό υψηλό 26% την 1η Μαΐου του 2012 και υψηλό Ιουνίου του 2015 επί ΣΥΡΙΖΑ στο 11,6%.
Το ράλι στα ελληνικά ομόλογα δείχνει ότι υπάρχει αισθητή – εντυπωσιακή βελτίωση στο ρίσκο χώρας.
Οι επενδυτές δεν αγάπησαν ξαφνικά τον ΣΥΡΙΖΑ, απλά θεωρούν τα μνημόνια ως μηχανισμό προστασίας έναντι του κινδύνου χρεοκοπίας.


"Πηγή:bankingnews.gr"

Δημοσίευση σχολίου