Για «έξυπνη» εφαρμογή που αναγνωρίζει την ομιλία και τη μουσική.
Παγκόσμια διάκριση με το... καλημέρα πέτυχε η επιστημονική ομάδα του Εργαστηρίου Ηλεκτροακουστικής και Τηλεοπτικών Συστημάτων του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΑΠΘ στην πρώτη συμμετοχή της στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό MIREX (Music Information Retrieval Evaluation eXchange). Ειδικότερα, κατέκτησε την τρίτη θέση στην κατηγορία Εντοπισμός Μουσικής/Ομιλίας.
Η ομάδα εκπαίδευσε ένα σύστημα ώστε να μπορεί, όταν υποδέχεται άγνωστο ηχητικό περιεχόμενο, όπως π.χ. μια ραδιοφωνική εκπομπή, να εντοπίζει πότε υπάρχει ομιλία και πότε υπάρχει μουσική, βοηθώντας στην αρχειοθέτηση. Μάλιστα, όπως εξήγησε στη «δημοκρατία» ένα από τα μέλη της ομάδας, ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Δημοσιογραφίας Χαράλαμπος Δημούλας, η εν λόγω εφαρμογή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, είτε για τις ανάγκες της αρχειοθέτησης του υλικού εκπομπών είτε για να διευκολύνεται, για παράδειγμα, το μοντάζ μιας εκπομπής.
Ο Διεθνής Διαγωνισμός MIREX έχει στόχο την ανάπτυξη ευφυών συστημάτων για τις ανάγκες σημασιολογικής ανάλυσης και ταξινόμησης μουσικού και γενικότερα ηχητικού περιεχομένου.
Επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας είναι ο διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτροακουστικής και Τηλεοπτικών Συστημάτων του ΑΠΘ καθηγητής Γιώργος Παπανικολάου και μέλη της, εκτός από τον κ. Δημούλα, οι υποψήφιοι διδάκτορες του εργαστηρίου Νίκος Τσίπας και Λάζαρος Βρύσης.
Το Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής του ΑΠΘ ιδρύθηκε το 1976 από τον κ. Παπανικολάου, με πρώτες δραστηριότητες στους τομείς της ηλεκτροακουστικής, της ακουστικής χώρων και της ηχοπροστασίας. Το 1985 επαναδιαρθρώθηκε και επεκτάθηκε και σε άλλους τομείς.
Σήμερα, στην πλήρη μορφή του καλύπτει τον χώρο της ηλεκτροακουστικής και των τηλεοπτικών συστημάτων, καθώς και όλα τα συναφή επιστημονικά πεδία που άπτονται των τεχνολογιών του ήχου και της εικόνας. Μάλιστα, έχει συνεργαστεί με πολλούς φορείς παρέχοντας σημαντικές υπηρεσίες, όπως καταγραφή και επεξεργασία ηχητικών σημάτων, μετρήσεις εκπομπής θορύβου (βιομηχανίες, αεροδρόμια κ.ά.), αποθορυβοποίηση - ανακατασκευή ακουστικών σημάτων, ώστε να προκύψουν χρήσιμες και δύσκολα αναγνωρίσιμες πληροφορίες (μαύρα κουτιά αεροπορικών δυστυχημάτων), αλλά και βελτιώνοντας παλιές εγγραφές και συμβάλλοντας στη διάσωση αρχειακού υλικού.

Μαρία Μαθιοπούλου

"Πηγή:dimokratianews.gr"


Δημοσίευση σχολίου