Μεγάλη ανησυχία εξέφρασε σήμερα ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν μετά τις νέες κατηγορίες που διατυπώθηκαν για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από ξένους στρατιώτες στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.


Τα εγκλήματα αυτά διαπράχθηκαν ως επί το πλείστον το 2014, αλλά αποκαλύφθηκαν μόλις τις τελευταίες εβδομάδες, πρόσθεσε ο ίδιος σε ανακοίνωση που εξέδωσε από τη Γενεύη.
Ο ΟΗΕ επισήμανε ότι οι κατηγορίες αφορούν μέλη αποσπασμάτων της Γεωργίας, της Γαλλίας και άλλης μιας ευρωπαϊκής χώρας που δεν κατονομάστηκε και πρόσθεσε ότι ενημερώθηκαν οι αρχές των χωρών αυτών όπως και η ΕΕ και διεξάγουν έρευνα.
Μια ομάδα του ΟΗΕ στην Κεντροαφρικανική Ένωση μίλησε με πολλά κορίτσια που είχαν καταγγείλει ότι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά ή έπεσαν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης από ξένους στρατιώτες.
Τέσσερα από αυτά τα κορίτσια, τα οποία ήταν ηλικίας 14 ως 16 ετών όταν έπεσαν θύματα, κατηγορούν στρατιωτικούς που ανήκαν σε αποσπάσματα χωρών που μετέχουν στη δύναμη της ΕΕ στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (Eufor-RCA).
Τα τρία από αυτά δήλωσαν ότι πιστεύουν πως οι δράστες ήταν μέλη του αποσπάσματος της Eufor από τη Γεωργία.
Η ομάδα του ΟΗΕ μίλησε επίσης με δύο αδέλφια, ένα κορίτσι και ένα αγόρι που ήταν ηλικίας 7 και 9 ετών αντίστοιχα το 2014 και φέρεται ότι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από μέλη των γαλλικών δυνάμεων Sangaris.
Το κοριτσάκι είπε ότι έκανε στοματικό σεξ σε Γάλλους στρατιώτες με αντάλλαγμα ένα μπουκάλι νερό και ένα πακέτο μπισκότα. Επίσης είπε, όπως και ο 9χρονος αδελφός της, ότι κι άλλα παιδιά κακοποιήθηκαν σεξουαλικά επανειλημμένως και ότι σε αυτό εμπλέκονται πολλοί Γάλλοι στρατιώτες.
Οι έξι αυτές καταγγελίες κατά ξένων στρατιωτικών που δεν ανήκουν σε δύναμη του ΟΗΕ έγιναν από ανηλίκους στην περιοχή γύρω ή μέσα στον καταυλισμό εκτοπισμένων ανθρώπων που βρίσκεται στο Μπόκο, κοντά στο αεροδρόμιο του Μπανγκί.
Εξάλλου ήδη από τις αρχές του μήνα, ο ΟΗΕ έχει ανακοινώσει ότι ξεκίνησε έρευνα για νέες κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση που διατυπώθηκαν κατά των στρατιωτών τριών χωρών που μετέχουν στη δική του Αποστολή στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (Minusca). Τα θύματα είναι 4 κοριτσάκια.

Δημοσίευση σχολίου