Το σύμπλεγμα κατωτερότητας και η μεγαλομανία να αναστήσει την Οθωμανική αυτοκρατορία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα του στη διάλυση, γράφει ο γνωστός βρετανός ιστορικός και δημοσιογράφος Νόρμαν Στόουν σε ανάλυση του στην «Guardian».


Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στις σχέσεις των δυο χωρών, το άρθρο με τίτλο «τα όνειρα του Ερντογάν για μια Οθωμανική Αυτοκρατορία είναι επικίνδυνα για την Τουρκία»,  σημειώνει πως οι Τούρκοι «Δεν έπρεπε να προκαλέσουν τη Ρωσία από την οποία οι Οθωμανοί τόσες ήττες είχαν υποστεί στο παρελθόν».
«Ενθαρρύνοντας τον πόλεμο στην Συρία, ο Ερντογάν δεν προέβλεψε τις συνέπειες για την Τουρκία. Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή καθίσταται ολοένα και περισσότερο πολύπλοκη, συνεχώς εξελισσόμενη με νέους δρώντες και τους αντιπάλους της Άγκυρας να αυξάνονται», επισημαίνει.
Πρόσθεσε δε πως ο Ερντογάν φαντασιώνεται εαυτόν ως έναν παντοδύναμο ηγέτη, καθήκον του οποίου είναι να δημιουργήσει «αγνές γενιές» μουσουλμάνων και να βοηθήσει τους Αδελφούς Μουσουλμάνους και τους άλλους συμμάχους του στην Συρία.
«Είναι προφανές πως η Τουρκία βοηθά το Ισλαμικό Κράτος καθώς στόχος του Ερντογάν είναι η ανατροπή του προέδρου Άσαντ. Ο τυχοδιωκτισμός του Ερντογάν έχει αποδειχθεί επιτυχής για την ώρα, όμως έχει μεταβάλει σε τέτοιο βαθμό την τουρκική εξωτερική πολιτική ώστε πλέον να διακινδυνεύει ακόμα και την καταστροφή της χώρας του”, αναφέρει ο Βρετανός ιστορικός.
Ένα σύμπλεγμα κατωτερότητας σε συνδυασμό με τη μεγαλομανία κρύβονται πίσω από την πολιτική Ερντογάν και τον υποχρεώνουν να προχωρά σε τόσο επικίνδυνα βήματα.
Από το παλάτι του βλέπει εαυτόν ως «αναστηλωτή» της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, αλλά έχοντας αφήσει πίσω του τις «παραδόσεις» της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, ξέχασε ότι τα καίρια πλήγματα δεν έρχονται από την Δύση αλλά από την Ανατολή- ο στρατός του Ιράν και της Συρίας μπήκε στην Κωνσταντινούπολη τον 19ο αιώνα.
Μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους η Τουρκία έχει προκαλέσει και την οργή της Μόσχας. Τώρα φαίνεται ότι οι δυτικές δυνάμεις συνεργάζονται με την Ρωσία στην σιωπηλή στήριξη του Άσαντ, καθώς κυνηγούν τον μεγάλο εχθρό τους τον ISIS.  Με άλλα λόγια η Τουρκία ίσως απομονωθεί.
Κατά τον Βρετανό ιστορικό η κατάρριψη του Su-24 ήταν μια πρόκληση ώστε, εάν η Μόσχα απαντούσε με τον ίδιο τρόπο, οι ΗΠΑ να απαιτήσουν τη δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στην περιοχή, ώστε να επιτρέψουν στον Ερντογάν να επικρατήσει επί των αντιπάλων του.
O Νόρμαν Στόουν καταλήγει αναφέροντας πώς ουδείς μπορεί να προβλέψει τη ακριβή εξέλιξη της σύγκρουσης Μόσχας-Άγκυρας. «Ωστόσο οι Τούρκοι, υπάρχει ένα μάθημα που πρέπει να θυμούνται. Μην προκαλείτε τη Ρωσία».


Δημοσίευση σχολίου