Μετωπική σύγκρουση με ένα ουράνιο σώμα στο μέγεθος του Άρη φαίνεται ότι είχε ο πλανήτης Γη, πριν περίπου 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια.
Ο πλανήτης-έμβρυο, στον οποίο δόθηκε το όνομα "Θεία" συγκρούστηκε με τη νεαρή τότε Γη, η οποία ήταν μόλις 100 εκατομμυρίων ετών.
Η σύγκρουση του πλανήτη Γη με ένα άλλον εφάμιλλου μεγέθους, ήταν ήδη γνωστή εδώ και καιρό στην επιστημονική κοινότητα, όμως μία επιστημονική ομάδα από το πανεπιστήμιο UCLA έρχεται να ανεβάσει κατά πολύ τον βαθμό και τις επιπτώσεις της σύγκρουσης, αλλά και να ρποσθέσει μερικά ακόμη στοιχεία που να την επιβεβαιώνουν.
Αυτή ήταν τόσο ισχυρή ούτως ώστε τα δύο ουράνια σώματα να συγχωνευθούν σε ένα, ενώ τα "θραύσματα" της σύγκρουσης δημιούργησαν σιγά σιγά και τη Σελήνη, κάτω από τις επιπτώσεις της βαρύτητας.
Οι μελετητές ανέλυσαν δείγματα από πετρώματα της Σελήνης, προερχόμενα από τις αποστολές Apollo, καθώς και  ηφαιστιακά πετρώματα από τις περιοχές της Χαβάης και της Αριζόνα.
Προς έκπληξη της επιστημονικής ομάδας, δεν βρέθηκε καμία διαφορά στα ισότοπα οξυγόνου που εμπεριείχαν. "Δεν βλέπουμε καμία διαφορά ανμάμεσα στα ισότοπα οξυγόνου της Γης και της Σελήνης. Είναι δυσδιάκριτες", αναφέρει ο Έντουαρντ Γιανγκ, επικεφαλής συντάκτης της νέας έρευνας του UCLA.
Ο πλανήτης-έμβρυο "Θεία" είχε μεγαλώσει τόσο που... παραλίγο να γίνει κανονικός πλανήτης, όμως καταστράφηκε, ή καλύτερα συγχωνεύθηκε, από τη σύγκρουση.
Τα αποτελέσματα της έκθεσης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό "Science".
Παράλληλα, νέα ερωτήματα γεννήθηκαν σχετικά με την προέλευση του πλανήτη μας...



Δημοσίευση σχολίου