Ενώ στην Ελλάδα καταστρέφουν οτιδήποτε παραγωγικό, μεταξύ όλων των άλλων και τον τομέα των κατασκευών και της μηχανικής, στο  Ηνωμένο Βασίλειο περισσότερο από το 27% του ΑΕΠ του  το εισφέρει ο τομέας της μηχανικής, ο οποίος είναι κατά 68% πιο παραγωγικός από τους κλάδους του λιανεμπορίου και του χονδρεμπορίου.


Αυτό υποστηρίζει νέα έρευνα της EngineeringUK, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, που στόχο έχει να προάγει τον ρόλο των μηχανικών και της μηχανικής στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Κατά την ίδια έρευνα, ο κύκλος εργασιών του κλάδου αυξήθηκε κατά 3,4% το 2015 και έφτασε στο αστρονομικό 1,21 τρισ. στερλίνες!!!, ενώ δημιουργήθηκαν 5,5 εκατ. νέες θέσεις εργασίας, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό τους στα 14,5 εκατ. δηλαδή όσο τέσσερεις φορές το εργατικό δυναμικό όλης της Ελλάδας.
Κατά την έρευνα, για κάθε μία θέση εργασίας που δημιουργείται στον κλάδο της μηχανικής, άλλες δύο δημιουργούνται έξω από αυτόν, σε περιφερειακές επιχειρήσεις και επαγγέλματα.
Παρόλα αυτά, η έλλειψη εξειδικευμένων εργαζόμενων με αυξημένη τεχνογνωσία στα αντικείμενα του μηχανικού εξακολουθεί να δημιουργεί προβληματισμό.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των εργαζομένων με δεξιότητες μηχανικής, που η χώρα θα χρειαστεί στο διάστημα 20122022, υπολογίζεται σε 182.000 άτομα ετησίως!
Σε παλαιότερη έρευνά του (2015) ο ίδιος οργανισμός υποστήριζε ότι αν η χώρα καταφέρει να καλύψει τη ζήτηση που υπάρχει σήμερα σε εργαζομένους με δεξιότητες μηχανικού, τότε θα είναι σε θέση να προσθέσει στην εθνική οικονομία περί τα 27 δισ. στερλίνες ετησίως μέχρι το 2022, ποσό ίσο με αυτό που απαιτείται για την κατασκευή 1800 σχολείων ή 110 νοσοκομείων.
Κατά τον υπουργό Δεξιοτήτων Nick Boles, το έλλειμμα αυτό σχετίζεται με τον ανεπαρκή αριθμό νέων, ιδίως κοριτσιών, που επιλέγουν την καριέρα του μηχανικού.
Υπάρχουν πάντως κάποιες ενδείξεις ότι αυτό μπορεί να αλλάζει. Ενώ το 2011 μόλις το 11% των μαθητών ηλικίας 1114 ετών γνώριζαν ποια δουλειά ένας/μία μηχανικός, το ποσοστό αυτό αυξήθηκε στο 30% το 2015. Στο ίδιο διάστημα, το ποσοστό των μαθητών, που θεωρούν επιθυμητή μια καριέρα στον κλάδο έφτασε το 43% (από 27%).
Πληροφορίες από το drivesncontrols.com
Διαβάστε την έρευνα ΕΔΩ κατόπιν εγγραφής (αγγλική γλώσσα)
Διαβάστε το πρωτότυπο άρθρο ΕΔΩ (αγγλική γλώσσα)
Απόδοση στα ελληνικά: teetkm.gr 


Δημοσίευση σχολίου