Σε κλείσιμο των σιδηροδρομικών γραμμών προχώρησε ομάδα Αφγανών στην Ειδομένη. 
Περίπου 150 άτομα έριξαν την περίφραξη στις σιδηροδρομικές γραμμές, στο ύψος του καταυλισμού στην Ειδομένη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απαγόρευση διέλευσης από την ουδέτερη ζώνη.

Οι Αφγανοί κάθισαν πάνω στις γραμμές, δηλώνοντας αποφασισμένοι να μην αποχωρήσουν, αν δεν τους επιτραπεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους.
Σύμφωνα με καταγγελία της δημοσιογράφουM. Καρακουλάκη, οι αστυνομικοί απομάκρυναν τους δημοσιογράφους από το σημείο, υποστηρίζοντας ότι αυτοί προκαλούν τις εντάσεις.
Εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη
Σχεδόν 6.000 πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην Ειδομένη, μετά την απόφασης της ΠΓΔΜ να μην επιτρέπει πλέον την είσοδο Αφγανών στο έδαφος της χώρας και την επιβολή αυστηρότερων ελέγχων για τους Σύρους και Ιρακινούς που έχουν δικαίωμα διέλευσης.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από την Αστυνομία, σχεδόν 2.000 άτομα βρίσκονται στον καταυλισμό της Ειδομένης, ενώ άλλα 62 λεωφορεία, στα οποία επιβαίνουν περίπου3.000 άτομα, περιμένουν στο βενζινάδικο που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χλμ. από τον καταυλισμό, προκειμένου να πάρουν το «πράσινο φως» από την αστυνομία για να συνεχίσουν την πορεία τους.
Το αδιαχώρητο επικράτησε νωρίτερα και στο λιμάνι του Πειραιά, καθώς με τα πρωινά πλοία έχουν φτάσει πάνω από 4.000 πρόσφυγες από Χίο και Λέσβο, οι οποίοι έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο μέσα και έξω από την πύλη Ε2.

Προς το παρόν δεν προβλέπεται η μεταφορά τους σε κάποιο κέντρο προσωρινής παραμονής ή προς την Ειδομένη λόγω του «μπλόκου» από ΠΓΔΜ και Σερβία.
«Το περιμέναμε όλοι ότι οι Αφγανοί κάποια στιγμή θα κοπούν, αλλά περιμέναμε πως θα υπάρξει κάποια προειδοποίηση» δήλωσε στο Πρακτορείο 104,9 FM ο οργανωτικός υπεύθυνος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ειδομένη, Αντώνης Ρήγας.
Υπενθυμίζεται πως πλέον, ακόμη και οι Σύροι ή οι Ιρακινοί που περιμένουν να περάσουν στην ΠΓΔΜ προκειμένου από εκεί να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη δυτική Ευρώπη θα πρέπει, εκτός του υπηρεσιακού σημειώματος, να φέρουν διαβατήριο ήταυτότητα.

Μουζάλας: Παραλήρημα το κλείσιμο των συνόρων
"Νομίζω ότι πρόκειται για ένα παραλήρημα πανικού, ξενοφοβίας και για μία στρεβλή αίσθηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το να διαψευστεί ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας και πρόεδρος - στην προεδρία τώρα είναι η Ολλανδία-, ο κ. Γιουνκέρ, ο κ. Σουλτς, μέσα σε δέκα ώρες, είναι κάτι που δεν είναι συχνό.

Μας προβληματίζει πάρα πολύ, ήδη η διπλωματία μας έχει ξεκινήσει τις κινήσεις της, μας δημιουργεί δυσκολία, ωστόσο αυτό το οποίο διαφαίνεται είναι ότι έτσι και αλλιώς στο τέλος, στην καινούρια Σύνοδο Κορυφής θα πήγαινε για κλείσιμο του κομματιού αυτού, των συνόρων στην Ειδομένη", είπε στο ραδιοσταθμό Βήμα, ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, για το κλείσιμο των συνόρων από τα Σκόπια.
Πρόσθεσε πως "εμείς έχουμε τα σχέδια μας, έχουμε φτιάξει ένα plan b, έχουμε αρχίσει να το υλοποιούμε, θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες, αλλά θα είναι διαχειρίσιμες. Τεράστια ευθύνη έχουν αυτές οι a la carte χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βέβαια, λυπάμαι που το λέω, και η Αυστρία, η οποία δεν άντεξε και ενώ μέχρι τώρα κρατούσε μία αμιγώς ευρωπαϊκή θέση, καταφεύγει σε μονομερείς ενέργειες.
Η Ελλάδα έχει μία υποχρέωση: τον κόσμο, ο οποίος θα υπάρχει μέσα στην επικράτεια της, να τον έχει μέσα σε χώρους σχετικά αξιοπρεπείς, με βάση τις δυνατότητες μας και φυλασσόμενους χώρους. Δεν εννοώ υπό κράτηση, εννοώ όμως με ασφάλεια, μέχρις ότου οι ροές αυτές σταματήσουν".


ΠΓΔΜ
Η αστυνομία της ΠΓΔΜ για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα δεν επιτρέπει τη διέλευση σε πρόσφυγες από το Αφγανιστάν μέσω της ουδέτερης ζώνης μεταξύ Ειδομένης και Γευγελής, ενώ περίπου 700 Αφγανοί βρίσκονται εδώ και δύο ημέρες εγκλωβισμένοι στα σύνορα της ΠΓΔΜ με τη Σερβία, καθώς η τελευταία δεν τους επιτρέπει να εισέλθουν στο έδαφός της.
Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Νίκολα Πόποσκι, σε συνάντηση που είχε σήμερα με δημοσιογράφους στα Σκόπια, ανέφερε ότι οι περίπου 700 Αφγανοί πρόσφυγες θα παραμείνουν στον πρόχειρο καταυλισμό που υπάρχει στα σύνορα της ΠΓΔΜ με την Σερβία έως ότου η Κροατία και η Σερβία καταλήξουν σε λύση σχετικά με τη διέλευση Αφγανών προσφύγων.

Δημοσίευση σχολίου