Η Πρόεδρος των ΗΠΑ, Angela Burger, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά σήμερα την έξοδο της Καλιφόρνια από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Καλιφόρνια, που ήταν προηγούμενα μέρος της Ισπανικής Αυτοκρατορίας μέχρι την ένταξή της στο Μεξικό το 1821 για να καταλήξει ως 31η πολιτεία των ΗΠΑ στις 9 Σεπτεμβρίου 1850, αποτελεί από σήμερα μια ανεξάρτητη Δημοκρατία.


Με ένα έλλειμμα 20 δις δολαρίων τα τελευταία τρία χρόνια, σε έναν βασικό προϋπολογισμό περίπου 100 δις δολαρίων, η Καλιφόρνια είχε επιπλέον συσσωρεύσει έναν μεγάλο όγκο μη καταγεγραμμένου χρέους – ειδικά μέσω κρατικών ομολόγων – σε τόσο υψηλό επίπεδο που οι ΗΠΑ έπρεπε να δεσμεύουν περίπου 6% των δαπανών τους για την εξυπηρέτηση του χρέους και χρειάζονταν να δανείζονται λίγο παραπάνω από το σύνηθες. Μεγάλο μέρος του χρέους συσσωρεύτηκε μεταξύ των ετών 2003-04, όταν η Καλιφόρνια δανείστηκε 15 δις δολάρια για να καλύψει ένα κενό στον προϋπολογισμό της μέχρι το τέλος του 2004, όπως την υποχρέωνε ο νόμος.
Οι διαπραγματεύσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης με την Πολιτεία ήταν συνεχείς. Το πρόγραμμα λιτότητας της Προέδου Burger – με μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, εκτεταμένες απολύσεις, χωρίς σημάδια ανάπτυξης και με την ανεργία να είχε σκαρφαλώσει στο πρωτοφανές ποσοστό του 50% στους νέους -, προκαλούσε τις σφοδρές αντιδράσεις των Καλιφορνέζων που κατέβαιναν ολοένα και πιο συχνά σε πορείες διαμαρτυρίας εναντίον της Προέδρου, με συνθήματα αμφισβήτησης του ομοσπονδιακού κράτους.
Τα αιτήματα του νεοεκλεγμένου Κυβερνήτη της π. Πολιτείας κ. Alex Cheap για χαλάρωση των μέτρων με ταυτόχρονη αύξηση στη διοχέτευση ομοσπονδιακού εισοδήματος από το 20% στο 30%, καθώς και την αύξηση των επιστροφών πάνω από το 78% που λάμβανε η Καλιφόρνια από τις καταβολές της, δεν είχαν συναντήσει την προθυμία της Προέδρου και του Κογκρέσου. Έτσι, με την εισήγηση της Προέδρου Burger, το κόμμα της οποίας έχει την πλειοψηφία στη Γερουσία τα τελευταία δύο χρόνια, η ολομέλεια αποφάσισε την έξοδο της πολιτείας από τις ΗΠΑ και από το δολάριο.
Η Πρόεδρος Burger ενημέρωσε τους Αμερικανούς στο διάγγελμά της, ότι οι ΗΠΑ ήταν προετοιμασμένες από καιρό για αυτό το σενάριο και ότι η έξοδος της Καλιφόρνια δεν θα έχει επιπτώσεις στην Αμερικανική οικονομία ούτε αναμένεται να πυροδοτήσει σοβαρές αντιδράσεις στις χρηματαγορές.
Μετά την ανακοίνωση της εξόδου της, η Καλιφόρνια ως ανεξάρτητο πια – πλην όμως χρεοκοπημένο κράτος -, αποφάσισε να ζητήσει τη συνδρομή της Ρωσίας, η οποία είχε εκδηλώσει μεγάλο ενδιαφέρον να ενισχύσει την τοπική οικονομία ήδη από τον περασμένο μήνα. Τεχνικά κλιμάκια από τη Μόσχα μεταβαίνουν ήδη στο Λος Άντζελες, όπου θα έχουν συναντήσεις με τον Κυβερνήτη, τους Δημάρχους Λος Άντζελες και Σαν Φραντσίσκο, αλλά και τους διεθύνοντες συμβούλους μεγάλων εταιρειών της Silicon Valley, όπως της Apple, της Google και της Facebook. Σε ένδειξη ευγνωμοσύνης, η Καλιφορνέζικη (τ. Αμερικανική) Ακαδημία κινηματογράφου, αποφάσισε τη μετάδοση της φετινής τελετής των βραβείων Όσκαρ από την Αγία Πετρούπολη. Εξάλλου, Ρωσικές σημαίες κυματίζουν από σήμερα στη λεωφ. Sunset Boulevard.

Αν τα παραπάνω σας φαντάζουν απολύτως …απίθανα, μολονότι τα οικονομικά μεγέθη και οι αναφορές στα ελλείμματα είναι απολύτως ακριβείς, τότε έχετε δίκιο. Και για αυτόν το λόγο πρέπει να σκεφτείτε τη μεγάλη διαφορά: Η Ενωμένη Ευρώπη δεν είναι και τόσο ενωμένη στην πραγματικότητα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης, έθνη όπως η Ελλάδα δεν θα υποχρεώνονταν να ισοσκελίσουν όλες τις δημόσιες δαπάνες εντός των συνόρων, όπως συμβαίνει με τις Πολιτείες των ΗΠΑ. Το ζήτημα της αντιμετώπισης των δημοσίων δαπανών θα ετίθετο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η Ελλάδα θα έπρεπε απλώς να ισοσκελίσει το όποιο μέρος των συνολικών δημοσίων δαπανών βρισκόταν υπό άμεσο έλεγχο σε κρατικό επίπεδο. Το χρηματοοικονομικό σύστημα θα έπρεπε να λειτουργεί με τρόπο αποτρεπτικό για τους κερδοσκόπους. Οι υπερτράπεζες και τα ταμεία δεν θα είχαν τη δυνατότητα να παίζουν βραχυπρόθεσμα παιχνίδια, ενώ θα μπορούσαν να επιτευχθούν σύνθετες μακροπρόθεσμες συμφωνίες.
Βασισμένο σε πραγματικές σκέψεις του Gary Dymski, Καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Riverside.

Δημοσίευση σχολίου