Ανυποχώρητοι οι αγρότες απαντούν στις «ασάφειες» Τσίπρα με νέες καταλήψεις και αποκλεισμούς -Ανεπιθύμητα όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στις Περιφέρειες τους.



Αηδιασμένοι από τις μεθοδεύσεις και τις επικοινωνιακές ταχυδακτυλουργίες της κυβέρνησης δηλώνουν οι αγρότες, ενώ παραμένουν ανυποχώρητοι στα μπλόκα σε όλη την Ελλάδα.

Χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, οι αγρότες καταγγέλλουν την προσπάθεια παραπλάνησής τους από το Μαξίμου και κάνουν λόγο ακόμη και για «προβοκάτσια», «χοντρά ψέματα» και «ανεντιμότητα», εμφανίζοντας σαν παρόντες στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό εκπροσώπους ανύπαρκτων μπλόκων ή άλλους που ουδέποτε παρέστησαν.

Χαρακτηριστικά, με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή του μπλόκου Καστανεών-Ριζίων Έβρου αναφέρει απερίφραστα:

«Διαψεύδουμε κατηγορηματικά την κ. Όλγα Γεροβασίλη, κυβερνητική εκπρόσωπο, η οποία στην πρεμούρα της να παρουσιάσει ότι η πλειοψηφία των μπλόκων συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό, ανακοίνωσε ότι στα 58 μπλόκα που συμμετείχαν στη συνάντηση ήταν και τα μπλόκα Καστανεών και Ορμενίου. Όλα αυτά είναι χοντρά ψέματα, γιατί:

Πρώτον, το μπλόκο Ορμενίου, που ανακοινώθηκε ότι συμμετείχε στη συνάντηση, δεν υπάρχει.

Δεύτερον, το μπλόκο Καστανεών - Ριζίων σε καμιά συνάντηση δεν συμμετείχε και δηλώνουμε για άλλη μια φορά προς κάθε κατεύθυνση ότι είμαστε συντονισμένοι με τα 68 μπλόκα που πρόσφατα συναντήθηκαν στη Νίκαια της Λάρισας και καθόρισαν το πλαίσιο πάλης.

Δυστυχώς και αυτή η προβοκάτσια της κυβέρνησης, να μας 'χρεώσει' ότι συμμετείχαμε στην συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, δείχνει ότι αντιμετωπίζει τον αγώνα μας, που είναι αγώνας για την επιβίωσή μας, με ψέματα και ανεντιμότητα».

Στην Αλεξανδρούπολη οι αγρότες προγραμματίζουν συμβολική κατάληψη του κέντρου της πόλης για το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ σε ολόκληρη την επικράτεια οι κινητοποιήσεις πρόκειται να συνεχιστούν και να ενταθούν, ενδεχομένως και με «εναλλακτικές» μορφές δράσης όπως τις χαρακτηρίζουν οι αγρότες. Φυσικά, οι καταλήψεις κόμβων, τελωνείων κ.λπ. συνεχίζονται επ' αόριστον, με εξαίρεση τον Προμαχώνα που άνοιξε για ιδιωτικά λεωφορεία και ΙΧ. Επίσης, αποφασίστηκε η μετακίνηση του μπλόκου στο τελωνείο Κήπων προς την περιοχή του αεροδρομίου της Αλεξανδρούπολης.

Ταυτόχρονα, εξακολουθούν τα επεισόδια που προσλαμβάνουν χαρακτήρα συμπλοκής ανάμεσα σε εξαγριωμένους αγρότες και τοπικούς παράγοντες του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι επιμένουν να αναμασούν την ίδια φρασεολογία περί στήριξης της «αριστερής» κυβέρνησης, η οποία δήθεν κατανοεί τα προβλήματα των αγροτών κ.λπ. Συνθήματα ευθέως απαξιωτικά όπως «πουλημένοι» εν μέσω έξαλλων αποδοκιμασιών ακούστηκαν το βράδι της Τρίτης 23/2 σε συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στα Τρίκαλα, στην οποία παρενέβησαν αγρότες. Στόχος του γιουχαΐσματος ήταν κυρίως το μέλος Πολιτικής Γραμματείας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Σκορίνης καθώς και ο βουλευτής κ. Χρήστος Σιμορέλης.

Η «συνάντηση του απόλυτου τίποτα»

Με τα Τέμπη κλειστά και τα τρακτέρ με «πρόσωπο» προς Αθήνα οι αγρότες απαντούν στην κυβέρνηση, απογοητευμένοι από την «συνάντηση του απόλυτου τίποτα», καθώς και από τους «αδιάβαστους και ψεύτες» υπουργούς της κυβέρνησης. Η σχετική ανακοίνωσή τους τονίζει ότι «με άδεια χέρια και χωρίς ελπίδα μάς επέτρεψε ο κ Τσίπρας να φύγουμε μετά την πολυπόθητη συνάντηση που θα μείνει στην ιστορία ως η 'συνάντηση του απόλυτου τίποτα'.

Από σήμερα μένουμε με τα ίδια προβλήματα στην πλάτη μας -ενδεχομένως και με λίγα παραπάνω- καθώς δεν έγινε καμία πρόταση σχετικά με τα προβλήματα που μας καίνε. Απελπιστικά μόνος ο πρωθυπουργός εγκλωβισμένος από τους αδιάβαστους και ψεύτες υπουργούς του, απογοήτευσε το σύνολο των εδώ και 35 μέρες εξεγερμένων αγροτών όλης της Ελλάδας. Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα οδηγεί το καράβι στα βράχια οι δε δηλώσεις της κ. Γεροβασίλη αποτελούν εμπαιγμό.

Σαν Έλληνες αγρότες που σεβόμαστε τη δουλειά μας και αγαπάμε τη χώρα μας δεν έχουμε άλλη επιλογή από την συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα μας.

Καλούμε όλα τα μπλόκα της χώρας, όλους τους συναδέλφους και όλες τις κοινωνικές ομάδες να συνταχθούν σε έναν αγώνα για τη ζωή και την επιβίωση όλων μας αλλά κυρίως της χώρας μας. Συνεχίζουμε δυναμικά και μαχητικά».

Σε παρόμοιο τόνο, από τα μπλόκα της Πελοποννήσου εκφράζεται μαχητική διάθεση καθώς «μετά τη σημερινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό και αφού συζητήσαμε αναλυτικά τις προτάσεις που καταθέσαμε, για μια ακόμα φορά προσκρούσαμε στον τοίχο της κυβερνητικής αναλγησίας, που ευθυγραμμίζεται με τους δανειστές και τα μνημόνια».

«Δημιουργική ασάφεια» και στο αγροτικό

Σε βαριές καταγγελίες εις βάρος της κυβέρνησης προέβη και η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπής των Μπλόκων, αποκαλύπτοντας ότι στη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα την Δευτέρα 22/2 στο Μαξίμου βρέθηκαν εκπρόσωποι των αγροτών που είχαν προεπιλεγεί από την κυβέρνηση, σε μια προσχηματική συζήτηση άνευ νοήματος και περιεχομένου:

«Μέτρα που δεν δίνουν καμία διέξοδο στους μικρομεσαίους αγρότες οι οποίοι παλεύουμε για την επιβίωσή μας είναι αυτά που ανακοινώθηκαν στη συνάντηση που είχαν, τη Δευτέρα 22 Φλεβάρη, εκπρόσωποι κάποιων μπλόκων, με τον πρωθυπουργό και υπουργούς του.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος έκανε λόγο για 'μέτρα για την στήριξη του αγροτικού κόσμου', αλλά κάθε άλλο πάρα αυτό είναι, καθώς όλα κινούνται στον 'ντορό' της εφαρμοζόμενης πολιτικής που μας ξεκληρίζει.

Η επί τούτου 'δημιουργική ασάφεια' που χαρακτηρίζει τις κυβερνητικές εξαγγελίες δεν μπορεί να κρύψει ότι πρόκειται για μέτρα που διευκολύνουν αυτό το ξεκλήρισμα.

Η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι στη συνάντηση πήρε μέρος η πλειοψηφία των μπλόκων που εκπροσωπούν την πλειοψηφία των αγωνιζόμενων αγροτών. Λέει, εν γνώσει της, ψέματα, με στόχο να παραπλανήσει τους αγρότες και την κοινή γνώμη. Η αλήθεια είναι ότι τα μπλόκα που παραβρέθηκαν ήταν πολύ λιγότερα από όσα ανακοινώθηκαν. Στον κατάλογο με τις συμμετοχές που δόθηκε στη δημοσιότητα περιλαμβάνονται πολλά μπλόκα που είναι ανύπαρκτα, άλλα που δεν συμμετείχαν -υπάρχουν και οι σχετικές δημόσιες διαψεύσεις και καταγγελίες- και μερικά διπλογραμμένα, με διαφορετικά ονόματα.

Oι 'πρόθυμοι' που… αλληλοπεδηκλώνονταν στα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου ποιος θα μπει πρώτος μέσα, καθόλου δεν εκπροσωπούσαν τους δεκάδες χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες που βρίσκονται πάνω από ένα μήνα στα μπλόκα. Τα συμφέροντα μιας χούφτας μεγαλοαγροτών εκπροσωπούσαν, όπως φαίνεται και από το πλαίσιο των αιτημάτων που υπέβαλλαν.

Τα αιτήματα που κατέθεσαν στη συνάντηση έδωσαν την ευκαιρία και τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να δώσει 25 θολές απαντήσεις και, ταυτόχρονα, να προσπαθήσει να περάσει στην κοινή γνώμη την εντύπωση ότι οι αγωνιζόμενοι αγρότες βγήκαν στα μπλόκα για να ζητήσουν μέτρα που συμφωνούν, επί της ουσίας, με την πολιτική της. Και όταν βγήκαν από τη συνάντηση και, πλέον, ήταν προφανής ο κυβερνητικός εμπαιγμός σε βάρος των αγωνιζόμενων αγροτών, αλλά και των ίδιων των 'προθύμων', που 'πήγαν για μαλλί και βγήκαν κουρεμένοι', δεν βρήκαν ούτε μια κουβέντα να πουν για να καταγγείλουν -έστω για τα προσχήματα- την κυβέρνηση. Και μόνο όταν οι αγρότες στα μπλόκα 'τους πήραν στο κοντό και κατά πόδας' κάτι ψέλλισαν για κυβερνητική αδιαλλαξία και κοροϊδία.

Μέσα από τις θολές κυβερνητικές απαντήσεις γίνεται φανερό ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων κι έβαλε μπροστά να τελειώσει τη 'βρώμικη δουλειά', δηλαδή το ολοκληρωτικό ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών, ώστε να προχωρήσει παραπέρα η συγκέντρωση της γης, της παραγωγής και της εμπορίας των αγροτικών προϊόντων σε λιγότερα χέρια. Στο πρόσωπό της η ΕΕ, οι εμποροβιομήχανοι, τα μονοπώλια, οι τραπεζίτες που επιδιώκουν αυτή τη συγκέντρωση 'βρήκαν παπά για να θάψουν και τους ζωντανούς'.

Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων εκφράζει τα συμφέροντα και τα πραγματικά αιτήματα των μικρομεσαίων αγροτών κι αυτά θα διεκδικήσει μέχρι τέλους.

Εμείς, βεβαίως, στα μπλόκα βγήκαμε ενάντια στα μέτρα που πάρθηκαν το καλοκαίρι, ως προαπαιτούμενα του τρίτου μνημονίου, με την ψήφο των 222 βουλευτών στη Βουλή και προστέθηκαν στα προηγούμενα μνημονιακά μέτρα, καθώς και τα σχέδια για το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό που παρέδωσε η κυβέρνηση για έγκριση στους εταίρους της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Μέχρι σήμερα αγωνιζόμενοι μαζί με τους εργατοϋπάλληλους και τα άλλα λαϊκά στρώματα καταφέραμε να μην έχουν έρθουν για ψήφιση στη βουλή τα αντιλαϊκά μέτρα.

Ζητήσαμε τη συνάντηση ώστε να μας δώσει η κυβέρνηση συγκεκριμένες απαντήσεις για καθένα από τα συγκεκριμένα αιτήματά μας που είναι:

1. Ν' αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό.
2. Να καταργηθεί η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ που αποφάσισε η προηγούμενη κυβέρνηση και υλοποιεί η σημερινή. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κ.λπ.
3. Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
4. Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο 'κόκκινο', συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και 'κούρεμα' του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
5. Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Ν' αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.

Η κυβέρνηση καλείται ν’ απαντήσει σ’ αυτά τα αιτήματα που εκφράζουν τα συμφέροντα των μικρομεσαίων αγροτών.

Εμείς κλιμακώνουμε τον αγώνα με πολλές μορφές πάλης και θα συνεχίσουμε το διάλογο με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα που πλήττονται από την κυβερνητική πολιτική για κοινό λαϊκό αγωνιστικό μέτωπο, που θα δώσει περισσότερη δύναμη, αποτελεσματικότητα και προοπτική στον αγώνα.

Αύριο Τετάρτη, αγωνιστές από το μπλόκο της Νίκαιας και άλλα μπλόκα θα μεταβούν, με λεωφορεία, στον Προμαχώνα, όπου οι συνάδελφοί μας δίνουν σκληρές μάχες και δέχονται μεγάλες πιέσεις».

Κατάληψη στην Αλεξανδρούπολη

Ο Κώστας Αλεξανδρής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, ένας από τους πιο μαχητικούς εκπροσώπους των αγροτών, ανακοίνωσε τα εξής: «Συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις, καταδικάζουμε τις προτάσεις της κυβέρνησης ομόφωνα, εντείνουμε τον αγώνα, κατεβάζουμε κι άλλα τρακτέρ στα μπλόκο. Αλλάζουμε τη μορφή των κινητοποιήσεών μας αφενός γιατί είδαμε ότι δεν συγκινούνται οι κυβερνώντες και αφετέρου γιατί δεν θέλουμε να ταλαιπωρούνται οι συμπολίτες μας και οι άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι. Στόχος μας παραμένει η πίεση προς τους βουλευτές του νομού και την κυβέρνηση, πάντα μέσα σε δημοκρατικά πλαίσια, ώστε να εισακουστούμε».

«Αφού τόσος λόγος γίνεται για διάλογο, καλούμε κι εμείς τους βουλευτές του νομού σε έναν ανοιχτό διάλογο, όποια μέρα επιλέξουν εντός της εβδομάδας, στο αμφιθέατρο του δήμου Αλεξανδρούπολης. Εμείς θα διασφαλίσουμε τη δημοκρατικότητα και η συζήτηση θα γίνει παρουσία, όχι μόνο των αγροτών, αλλά των πολιτών και των ΜΜΕ. Θα τους καλέσουμε να καθίσουν μαζί μας και να μας πούνε τις προτάσεις τους, να απαντήσουν επί των προβλημάτων των αγροτών. Γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν αποζημιωθεί οι κατεστραμμένες από τις πλημμύρες καλλιέργειες; Πότε και πόσο θα αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι που έχασαν τα κοπάδια τους από την οζώδη δερματίτιδα;»

Ο Κώστας Αλεξανδρής απορρίπτει επίσης την όποια σημασία θα μπορούσε να είχε η συνάντηση των συναδέλφων του με τον Αλέξη Τσίπρα σαν «ένα επικοινωνιακό τρικ της κυβέρνησης για να εμφανίσει μέτρα και προτάσεις που όσοι γνωρίζουν το αγροτικό αντικείμενο το θεωρούν αστείο και εμπαιγμό».

Την Τετάρτη στις 19:00 τα τρακτέρ θα «καταλάβουν» την Αλεξανδρούπολη, σε μια συμβολική εκδήλωση και με κύριο σημείο αναφοράς -και πολιορκίας- τα γραφεία της τοπικής οργάνωσης ΣΥΡΙΖΑ.
Αντιδράσεις:

Δημοσίευση σχολίου