Από την Θεσσαλονίκη ξεκίνησε ο Putin για το Άγιο όρος. Ο Ρώσος πρόεδρος έφτασε στη Θεσσαλονίκη στις 11π.μ και έφτασε στο όρος στις 14:15.
Δρακόντεια ήταν τα μέτρα ασφαλείας και στο λιμάνι της Δάφνης, όπου έφτασε στις 14:15 περίπου ο Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ δύο πλοία του Πολεμικού Ναυτικού ήταν έξω από το λιμάνι. Την ίδια ώρα έφτασε στις Καρυές με ελικόπτερο ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος υποδέχθηκε επισήμως τον Ρώσο πρόεδρο.
Λίγα λεπτά μετά από την άφιξη του Βλαντιμίρ Πούτιν, ξεκίνησε η τέλεση πανηγυρικής δοξολογίας στο Πρωτάτο Καρυών και στη συνέχεια έγινε το καλωσόρισμα του Προέδρου της Ρωσίας από την ιερά κοινότητα στο Αρχονταρίκι. Ακολούθως ο κ. Πούτιν μετέβη στην ιερά μονή Αγίου Παντελεήμονος (ρωσικό μοναστήρι).

Στις 16:20 ο Πούτιν με την συνοδεία αναχώρησε από τις Καρυές με προορισμό το ρωσικό μοναστήρι στην ιερά μονή Αγίου Παντελεήμονος, μέσω αγροτικού δρόμου.
Μετά την παρουσία του στις Καρυές και την πανηγυρική δοξολογία στο Πρωτάτο, ο Βλάντιμιρ Πούτιν συνεχίζει την επίσκεψη του στο Αγιο Ορος μεταβαίνοντας στο μοναστήρι του Αγιου Παντελεήμονα.
Ο Ρώσος πρόεδρος με όχημα της συνοδείας του μέσα από αγροτικό δρόμο έφτασε στο μικρό λιμάνι της Δάφνης όπου με σκάφος αναχώρησε για το ρωσικό μοναστήρι.
«Στο Άγιον Όρος γίνεται ένα μεγάλο και σημαντικό έργο που αφορά τις ηθικές βάσεις και ηθικές αξίες» δήλωσε ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την αντιφώνησή του στη διάρκεια της πανηγυρικής δοξολογίας στον ιερό ναό του Πρωτάτου, στις Καρυές του Αγίου Όρους λίγο μετά τις 15:00.
Ο κ. Πούτιν ευχαρίστησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδας για όλα όσα κάνουν για την ανάπτυξη των σχέσεων με τη Ρωσία καθώς και την αγιορείτικη κοινότητα για τη φιλοξενία που του επιφύλαξε.
Η αντιφώνηση του κ. Πούτιν έχει ως εξής:
«Θέλω να ευχαριστήσω το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την Εκκλησία της Ελλάδας για όλα αυτά που κάνετε για την ανάπτυξη των σχέσεων με τον ρωσικό λαό και με τη Ρωσία. Και θέλω να ευχαριστήσω την αγιορείτικη κοινότητα για τη φιλοξενία. Είμαι δεύτερη φορά εδώ και η φιλοξενία αυτή είναι τόσο θερμή. Είναι προς εμένα βεβαίως αλλά την εκτιμώ και ως φιλοξενία προς το πρόσωπο του ρωσικού λαού.
Στο Άγιον Όρος γίνεται μεγάλο και σημαντικό έργο. Έργο το οποίο αφορά τις ηθικές βάσεις και τις ηθικές αξίες. Αυτό το έργο είναι πολύ σημαντικό και είναι κοινό.
Σας ευχαριστώ και σας εύχομαι ό,τι καλύτερο».
Στην προσφώνησή του ο Άγιος Πρώτος, πατέρας Παύλος, από την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, τόνισε:
«Σήμερα, η ειρήνη γύρω μας δοκιμάζεται από την τρομοκρατία, τη διάλυση κρατών, τον θρησκευτικό φανατισμό και άλλα. Επιβάλλεται συνεπώς η συνεργασία των φιλειρηνικών λαών με σκοπό την επικράτηση της ειρήνης».
Ο Άγιος Πρώτος ευχήθηκε «καλή διαμονή έστω και προσωρινή» στον κ. Πούτιν και είπε ότι η ορθόδοξη πίστη είναι η κοινή βάση για τις σχέσεις των λαών της Ελλάδας και της Ρωσίας και πως η Ορθοδοξία είναι αυτή που βάζει εμπόδιο σε κάθε απόπειρα διατάραξης των καλών σχέσεων. Είπε ότι οι Ρώσοι μοναχοί στο Άγιον Όρος είναι ένας ακατάλυτος δεσμός ανάμεσα στις δύο χώρες, και ότι στην ανάπτυξη των σχέσεων έχουν συμβάλει και οι Έλληνες Πόντιοι που έζησαν στη Ρωσία.
Αμέσως μετά τη δοξολογία, ο Ρώσος Πρόεδρος αντάλλαξε θερμό χαιρετισμό με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο που τον υποδέχθηκε στα σκαλιά της ιεράς κοινότητας. Μαζί με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης, τον υπουργό και τον υφυπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και Γιάννη Αμανατίδη, αντίστοιχα, και τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκο Μπόλαρη, τον Άγιο Πρώτο, πατέρα Παύλο, και τον πολιτικό διοικητή του Αγίου Όρους Αρίστο Κασμίρογλου, έβγαλαν αναμνηστική φωτογραφία και ανέβηκαν στο Αρχονταρίκι για το παραδοσιακό αγιορείτικο κέρασμα.

Αντιδράσεις:

Δημοσίευση σχολίου