Η έξοδος της M. Βρετανίας από την ΕΕ ενδέχεται να κοστίσει δισεκατομμύρια ευρώ στη Γερμανία, γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπoυργείου Οικονομικών.


Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπολογίζει ότι η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ συνεπάγεται αύξηση των δημοσιονομικών βαρών για τη Γερμανία, γράφει το γερμανικό περιοδικό Spiegel, επικαλούμενο εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με το έγγραφο, μετά το Brexit το μερίδιο που θα κληθεί να συμβάλει η Γερμανία στον προϋπολογισμό της ΕΕ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά περίπου 4,5 εκατομμύρια ευρώ για το κάθε ένα από τα έτη 2019 και 2020.


Πάντως, ο Γενς Γκάιερ, αντιπρόεδρος της επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επιθυμεί να συνεχίσει η Μ. Βρετανία να συμβάλλει οικονομικά στην ΕΕ ανάλογα με το πόσο στενή θα είναι στο εξής η σύνδεσή της με την Ένωση. «Εάν συμμετέχει κανείς σε περισσότερα πολιτικά πεδία, αυξάνεται και το ποσό που καλείται να αποδώσει», δήλωσε ο γερμανός πολιτικός στο Spiegel.



Προβληματισμός για το Brexit και στην ΕΤΕπ

Tο επικείμενο Brexit δεν απασχολεί όμως μόνο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών. Αντίστοιχα προβλήματα θα αντιμετωπίσει και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, όπως δήλωσε σήμερα από τη Μπρατισλάβα ο πρόεδρός της Βέρνερ Χόγερ. Όπως επισήμανε ο ίδιος, η Μ. Βρετανία κατέχει σημαντικό μερίδιο της ΕΤΕπ και ως εκ τούτου η σχεδιαζόμενη έξοδος της χώρας από την ΕΕ συνιστά μια δύσκολη διαδικασία και για την ΕΤΕπ.

Ο Βέρνερ Χόγερ εκτίμησε ότι η σχέση ανάμεσα σε ΕΕ και Μ. Βρετανία για πολλά χρόνια θα σημαδευτεί από αβεβαιότητα. «Και από αυτό εξαρτάται βεβαίως και το ποια θα είναι η σχέση μεταξύ Μ. Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων».

Να σημειωθεί ότι η ΕΤΕπ παίζει καίριο ρόλο στο ευρωπαϊκό επενδυτικό πακέτο μέσω του οποίου επιδιώκεται να κινητοποιηθούν κεφάλαια ύψους 315 δις ευρώ για τις χώρες-μέλη. Από τα μόλις 21 δις ευρώ που έχουν καταβληθεί μέχρι στιγμής από τα ευρωπαϊκά κράτη, το μερίδιο της Μ. Βρετανίας ανέρχεται σε 16% ή 3,4 δις ευρώ. Εφόσον η χώρα αποχωρήσει από την ΕΕ θα πρέπει να αποσύρει και τα όποια κεφάλαια έχει συνεισφέρει.

Spiegel

Δημοσίευση σχολίου