Δύο ρωσικά βομβαρδιστικά αεροσκάφη Blackjack ενεπλάκησαν με μαχητικά τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών, καθώς πετούσαν με κατεύθυνση από τη Νορβηγία προς τη βόρεια Ισπανία. 

Νορβηγία, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Ισπανία απογείωσαν μαχητικά για να αποτρέψουν την είσοδο των ρωσικών βομβαρδιστικών στον εναέριο χώρο τους, πράγμα που τελικώς δεν συνέβη. 
 Το περιστατικό έλαβε χώρα στις 22 Σεπτεμβρίου, ωστόσο οι λεπτομέρειές του έγιναν γνωστές την Τετάρτη από το υπουργείο Άμυνας της Γαλλίας. 
 Το γεγονός έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία η ένταση στις σχέσεις Δύσης και Ρωσίας, κυρίως σε ό,τι αφορά τη Συρία, εμφανίζεται αυξημένη. 
 Η Νορβηγία εντόπισε πρώτη τα ρωσικά Blackjack και απογείωσε δύο F-16 για να τα συνοδεύσουν προς τον βορρά της Σκωτίας. 
 Η βρετανική Βασιλική Πολεμική Αεροπορία (RAF) έστειλε αεροσκάφη Typhoon προς αναχαίτιση των ρωσικών αεροσκαφών, καθώς αυτά κινούνταν δυτικά της Σκωτίας. 
 Ο εναέριος χώρος του Ηνωμένου Βασιλείου δεν παραβιάστηκε σε καμία στιγμή της πτήσης. 
 Δύο γαλλικά Rafale «παρέλαβαν» τη συνοδεία των Blackjack 100 χιλιόμετρα από τις ακτές της Βρετάνης, ενώ τελικώς η Ισπανία απογείωσε δύο F-18, αναχαιτίζοντας τα ρωσικά βομβαρδιστικά βορείως του Μπιλμπάο. 
 Στη συνέχεια, οι Ρώσοι χειριστές άλλαξαν κατεύθυνση και ταξίδεψαν προς τα πίσω, από την ίδια διαδρομή. 

 Η Ισλανδία είχε διαμαρτυρηθεί ότι τα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη είχαν πετάξει επικίνδυνα κοντά σε πολιτικές πτήσεις, την ίδια ημέρα. 
   naftemporiki.gr  
Αντιδράσεις:

Δημοσίευση σχολίου