Σαφή μηνύματα προς τους Ελληνες πολίτες, τους εταίρους και δανειστές της Ελλάδας και την κυβέρνησή της στέλνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, λίγο πριν φτάσει στην Αθήνα.
Σε μία αποκλειστική συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» και τον Αλ. Παπαχελά, τονίζει την ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, που θα βοηθήσει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά και περαιτέρω μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα ενισχύσουν το επενδυτικό κλίμα.
Ο κ. Ομπάμα αναφέρει πως οι ΗΠΑ δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στη συμμαχία με την Ελλάδα. «Οι Αμερικανοί συνεχίζουμε να δίνουμε τεράστια σημασία στη συμμαχία με την Ελλάδα» σημειώνει ο αμερικανός πρόεδρος και προσθέτει: «Είμαστε στενοί εταίροι στην πάταξη της τρομοκρατίας προκειμένου να ανακόψουμε τη ροή ξένων τρομοκρατών και να αποτρέψουμε τρομοκρατικές επιθέσεις».
«Όσο η Ελλάδα συνεχίζει να κάνει τα επώδυνα βήματα στις μεταρρυθμίσεις και εργάζεται για να διασφαλίσει ότι οι μετανάστες αντιμετωπίζονται με τάξη και ανθρώπινο τρόπο, οι έλληνες πολίτες θα έχουν έναν φίλο και σύμμαχο στις ΗΠΑ» σημειώνει μεταξύ άλλων ο αμερικανός πρόεδρος.
Αναφερόμενος στο θέμα της ελληνικής οικονομίας τονίζει ότι «η Ελλάδα έπρεπε να κάνει βήματα για να μεταρρυθμίσει την οικονομία της και θέλω να συγχαρώ την ελληνική κυβέρνηση, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Τσίπρα, και τον ελληνικό λαό για τα δύσκολα και επώδυνα βήματα που έχουν κάνει για να δείξουν ότι η Ελλάδα εργάζεται για να βοηθήσει τον εαυτό της».
Τέλος, στη συνέντευξή του ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρεται και στο θέμα της ελάφρυνσής του ελληνικού χρέους. «Θα συνεχίσω να προτρέπω τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν τα βήματα που είναι απαραίτητα ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να επιστρέψει σε υγιή οικονομική ανάπτυξη, περιλαμβανομένης και της παροχής ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους» τονίζει.
Αργά χθες το βράδυ ο Λευκός Οίκος ανέφερε σε ειδική ενημέρωση ότι ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα θα κινηθεί στη γραμμή του ΔΝΤ, αναφορικά με το ελληνικό χρέος, θα κινηθεί ο
Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, ο κ. Ομπάμα πρόκειται να εκφράσει από την Αθήνα την υποστήριξή του στην ελληνική κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις και την άποψη του ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Ο αξιωματούχος της αμερικανικής προεδρίας δήλωσε ότι ο αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται σε απόλυτη ταύτιση με το ΔΝΤ, ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι πρέπει να διευθετηθεί και θα μιλήσει για την ανάγκη ελάφρυνσης όταν επισκεφτεί την Αθήνα.
Η επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στην Ελλάδα θα επικεντρωθεί στη συνεργασία των δυο χωρών σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, από την οικονομία μέχρι την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, και σε αυτήν ο κ. Ομπάμα θα εκφράσει την υποστήριξη των ΗΠΑ στις θυσίες του ελληνικού λαού, και θα αναδείξει την ανάγκη για μια «ουσιαστική ελάφρυνση» του χρέους, κάτι που σε συνδυασμό με μεγαλύτερη διαφάνεια και την προσέλκυση επενδύσεων, μπορεί να επαναφέρει την ελληνική οικονομία σε πορεία ανάπτυξης, τόνισε ο βοηθός σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, Μπεν Ρόουντς.
Ο κ. Ομπάμα με το ταξίδι του στην Ελλάδα επιθυμεί να στείλει ένα μήνυμα στήριξης και θα επαινέσει κυβέρνηση για τις μεταρρυθμίσεις. Θα τονίσει ωστόσο ότι υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει προς αυτή την κατεύθυνση, τόνισε από τη μεριά του οικονομικός σύμβουλος του προέδρου.


Δημοσίευση σχολίου