"Καλησπέρα" είπε ο Μπαράκ Ομπάμα χειροκροτούμενος από τους προσκεκλημένους στο Ίδρυμα Νιάρχος.
Δίνοντας ένα ακόμη δείγμα της φυσικής του άνεσης μίλησε για την ελληνική φιλοξενία, την φουστανέλα ,τον Σωκράτη, το κράτος το φιλότιμο με τις αντίστοιχες  ελληνικές λέξεις.
Έκανε εκτενή αναφορά στην ελληνική ο ομογένεια στους έλληνες φίλους του και τον  Γιάννη Αντετοκούμπο! 
Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε εκτενώς και με λεπτομέρειες - π.χ για τον εξοστρακισμό - για την λειτουργία της δημοκρατίας στην Αρχαία Ελλάδα.
«Η φλόγα άναψε για πρώτη φορά εδώ στην Αθήνα και δεν έσβησε ποτέ. Εδώ έλαβε χώρα ο μεγάλος διαφωτισμός. Οι προπάτορες του αμερικανικού έθνους έλαβαν υπόψιν τους την αρχαία Ελλάδα». σημείωσε 
Μίλησε για την αμφισβήτηση των δημοκρατικών ιδανικών που παρουσιάζεται σήμερα για αυτόν τον δυτικό πολιτισμό δημοκρατίας
«Μετά από 8 χρόνια θητείας αυτό που εγώ μπορώ να τονίσω είναι η αξιοπρέπεια  η ζωή με αξιοπρέπεια και η επιθυμία ο καθένας να είναι μέλος μιας ευρύτερης κοινότητας, αυτά τα μαθήματα εν συνόλω είναι παγκόσμια και καίνε μέσα σε κάθε καρδιά» σημείωσε. 
Μίλησε για την έναρξη της ελληνικής επανάστασης με την αναφορά στον Παλαιών Πατρών Γερμανός  
Οι χώρες με δημοκρατικές κυβερνήσεις και κοινωνίες παράγουν  ευημερία.    
Οι καλύτεροι φίλοι της Αμερικής είναι οι δημοκρατίες όπως η Ελλάδα. Γιαυτό είμαστε και καλοί σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ. 
Οι Αμερικανοί είναι δεσμευμένοι στο ΝΑΤΟ και όπως συνέβη και στο παρελθόν είτε με τους Δημοκρατικούς είτε τους Ρεπουμπλικάνους θα συμβεί και τώρα.
«Το σημερινό ΝΑΤΟ η μεγαλύτερη συμμαχία του κόσμου είναι πιο σταθερή από ποτέ. Είτε έχουμε κυβέρνηση Δημοκρατών ή Ρεπουμπλικανών»
Στις Δημοκρατίες δεν υπάρχουν αποκλεισμοί σημείωσε και το συνέδεσε με το προσφυγικό λέγοντας πως πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει τόση γενναιοδωρία στους πρόσφυγες  όση στην Ελλάδα.
«Η δημοκρατία είναι ισχυρότερη από οργανώσεις όπως ο ISIS. Οι δημοκρατίες βοηθούν τους πρόσφυγες που είναι σε ανάγκη. Και πουθενά στον κόσμο δεν έχουμε διαπιστώσει τέτοια συμπόνοια όπως στην Ελλάδα. Η γενναιοδωρία των Ελλήνων στους πρόσφυγες ενέπνευσε τον κόσμο. Αυτό δε σημαίνει ότι θα αφεθείτε μόνοι σας. Η Ελλάδα δε μπορεί να επωμιστεί μόνη της το βάρος» ανέφερε. 

 Η Δημοκρατία είναι καλύτερη από οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική    

Η δημοκρατία όπως όλοι οι ανθρώπινοι θεσμοί μπορεί να είναι ατελής,αργή δύσκολη στην υλοποίησή της αλλά  είναι καλύτερη από οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική  είπε ο Ομπάμα επικαλούμενος την ιστορική φράση του  Ουίνστον Τσώρτσιλ .
Εδώ που  γεννήθηκε η δημοκρατία διατρανώνουμε τις βασικές αρχές της Δημοκρατίας υπογράμμισε.

Εχω διαφορές με τον Τράμπ αλλά θα βοηθήσω στην ομαλή μετάβαση 

Ο κ. Ομπάμα αναφερόμενος στην νέα προεδρία Τράμπ επανέλαβε πως θα υπηρετήσει την ομαλή μετάβαση.
«Μετά το εκλογικό αποτέλεσμα η δημοκρατία εξαρτάται από μια ομαλή μετάβαση εξουσίας ακόμη και αν το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό. Ο επόμενος πρόεδρος και εγώ έχουμε μεγάλες διαφορές. Η αμερικανική δημοκρατία είναι ισχυρότερη από κάθε άτομο. Έχουμε όμως μια διαδικασία. Η κυβέρνησή  μου θα κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει την ομαλότερη μετάβαση» ανέφερε χαρακτηριστικά  
«Η δημοκρατία είναι το ισχυρότερο και σοφότερο πολίτευμα που έχει επινοήσει ο άνθρωπος» ανέφερε σε μια ακόμη αποστροφή του λόγου του .

Τι είπε για την διπλή όψη  της παγκοσμιοποίησης και την ανισότητα

«Τελευταία έχουμε δύο παράδοξα. Οι δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης και της τεχνολογίας που έφεραν τόσο πλούτο,  έγιναν οι δυνάμεις που επέδειξαν πολλά ελαττώματα» είπε αλλά υπερασπίστηκε την σημερινή εποχή λέγοντας πως ο κόσμος δεν ήταν ποτέ πιο εύρωστος και πιο ειρηνικός.  
Μίλησε ευρύτατα για την όλο και μεγαλύτερη ανισότητα.        
«Η παγκοσμιοποιημένη τάση αυξάνει τις ανισότητες. Οι παγκόσμιες ελίτ και οι μεγάλες εταιρίες ζουν με διαφορετικούς κανόνες, γλιτώνουν φόρους , χρησιμοποιούν παραθυράκια και οι μεσαίες τάξεις παλεύουν καθημερινά και γεννά αδικίες. Οι ανισότητες είναι η μεγαλύτερη πρόκληση. Τώρα όλοι έχουν ένα κινητό για να δουν τι συμβαίνει στον κόσμο και μπορούν να δουν πώς ζουν οι άνθρωποι στη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο» τόνισε.   
  Στις ΗΠΑ και στις πιο προηγμένες κοινωνίες πιστεύουμε ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να ανταμείβονται σημείωσε αλλά απέρριψε την τεράστια ψαλίδα στις αμοιβές.  
«Θέλουμε οι άνθρωποι να ανταμείβονται για τα επιτεύγματά τους.Αν ένας διευθύνων σύμβουλος σε μία μέρα παίρνει όσα ένας εργαζόμενος το χρόνο, όταν ένα εργοστάσιο κλείνει τότε προκαλεί το συναίσθημα ότι η παγκοσμιοποίηση ευνοεί μόνο τις ελίτ. Τότε δημιουργείται μη υγιής ανταγωνισμός μεταξύ χωρών» υπογράμμισε   Αναγνώρισε πως «κάποιοι αισθάνονται ότι χάνουν το μέλλον τους».

 « Το είδαμε στην Ελλάδα, το είδαμε στην περίπτωση του Brexit. Δεν είναι δυνατόν να αποκοπούμε ο ένας από τον άλλον. Η καλύτερη ελπίδα για πρόοδο σχετίζεται με ανοιχτές αγορές και δημοκρατία». 

Οι θέσεις εργασίας στο μέλλον θα είναι τελείως διαφορετικές 

Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε ότι οι θέσεις εργασίας αύριο θα είναι τελείως διαφορετικές και κανείς δεν μπορεί να κοιτάζει πίσω. Μίλησε για την ταύτιση της επιχειρηματικότητας και της αντιμετώπισης της ανεργίας και αύξησης του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων ζητώντας  γενναίες πολιτικές.             
«Χρειαζόμαστε γενναίους πολιτικούς για δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Θέλουμε μεγαλύτερους μισθούς για να έχουν οι εργαζόμενοι περισσότερα χρήματα να δαπανήσουν. Να ενθαρρύνουμε την επιχειρηματικότητα. Να δυναμώσουμε ένα κοινωνικό δίχτυ ασφαλείας» τόνισε.  
Ο Ομπάμα έκανε και μερικό απολογισμό των δικών του πολιτικών με στόχο τη μείωση της ανισότητας.
 «Ζητήσαμε από τους πιο πλούσιους αμερικανούς να πληρώσουν λίγο μεγαλύτερους φόρους. Είχαμε τη μεγαλύτερη αύξηση μισθών από το 1960. Δείξαμε ότι η υγεία είναι ένα δικαίωμα για όλους» είπε.

Για να μείνει η Ελλάδα ανταγωνιστική θα έπρεπε να γίνουν μεταρρυθμίσεις.

 Μιλώντας για την κατάσταση στην  Ελλάδα και τα όσα οδήγησαν στην κρίση αναφέρθηκε στο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και στις δύσκολες μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να γίνουν.  
«Στην Ελλάδα το πρώτο βήμα ήταν τα θεμέλια για την ανάπτυξη. Ένα μείγμα εξωτερικών και εσωτερικών δυνάμεων, οικονομία και χρέος έγιναν μη βιώσιμα. Πρόβλημα με ανεργία. Για να παραμείνει η Ελλάδα ανταγωνιστική θα έπρεπε να υπάρχει διαδικασία μεταρρυθμίσεων. Ο κόσμος δεν κατανοεί τις θυσίες αυτές. Είμαι περήφανος για την προσπάθειά των Ελλήνων. Ένα μέρος της επίσκεψής μου ήταν για να δείξει σε όλο τον κόσμο τι έκανε η Ελλάδα»  υπογράμμιση και συνεχάρη τον πρωθυπουργό .
«Να συγχαρώ τον κ. Τσίπρα για τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις προς ανάκαμψη της Οικονομίας» ανέφερε ο Ομπάμα και επανέλαβε πως οι ΗΠΑ θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας όσο κάνει βήματα μπροστά. 
Επανέλαβε ότι θα στηρίξει το αίτημα για αντιμετώπιση του χρέους .
«Θα συνεχίσω να λέω στους πιστωτές ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να έχει μια βιώσιμη οικονομία. Το ΔΝΤ δήλωσε ότι το χρέος είναι κλειδί να ανακάμψει η Ελλάδα. Έχουν δίκιο. Οι Έλληνες πρέπει να δουν ότι υπάρχει ελπίδα» ήταν η χαρακτηριστική του αναφορά.

Η Ενωμένη Ευρώπη από τα σημαντικότερα επιτεύγματα στην ιστορία    

«Η ΕΕ από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα στην ανθρώπινη ιστορία. Ο κόσμος χρειάζεται μια ευημερούσα και δημοκρατική Ευρώπη» τόνισε με έμφαση ο Ομπάμα και ουσιαστικά έδωσε και μερικές συμβουλές.
«  Στην Ευρώπη η πρόοδος που έχει συντελεστεί είναι πολύ σημαντική. Οι θεσμοί να απαντούν στις ανησυχίες των πολιτών» τόνισε.
Από την άλλη όμως παρατήρησε  ότι η πρόοδος δεν εγγυάται αλλά κερδίζεται από γενιά σε γενιά.       

Η πίστη μου στα δημοκρατικά ιδεώδη παραμένουν αταλάντευτα.   

« 25 αιώνες από τη στιγμή που η Αθήνα μας έδειξε το δρόμο, 250 έτη ως αμερικανικό έθνος η πίστη μου στα δημοκρατικά ιδεώδη παραμένουν αταλάντευτα. Ο Λουθερ Κινγκ είχε δίκιο. Η δικαιοσύνη είναι το κλειδί»
Ο πιο σημαντικός θώκος και τίτλος δεν είναι του πρωθυπουργού αλλά του πολίτη. Ο πολίτης αποφασίζει τι χώρα θα είμαστε τα ιδανικά που θα παλέψουμε και τις αξίες.
Είμαι βέβαιος πως αν εμείς θέλουμε τη δημοκρατία το μέλλον θα είναι λαμπρό είπε και έκλεισε λέγοντας « Ζήτω η Ελλάς» καταχειροκροτούμενος από το κοινό.  




Δημοσίευση σχολίου