Οι Δημοκρατικοί στις ΗΠΑ ακόμη προσπαθούν να χωνέψουν την ήττα τους.
Μέχρι το βράδυ των εκλογών πίστευαν ότι το μέλλον της Αμερικής θα είναι στα χέρια τους και ότι στο αντίπαλον κέρας οι Ρεπουμπλικάνοι θα έκαναν χρόνια να συνέλθουν. Αλλά μετά ήλθε το εκκωφαντικό σοκ της απρόσμενης νίκης του Τραμπ.
Ωστόσο, λίγα 24ωρα αργότερα, οι  Δημοκρατικοί δείχνουν να  ανασυντάσσονται.
Και καταστρώνουν ήδη σχέδια για το πώς θα εμποδίσουν τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της χώρας να ξεθεμελιώσει όλα όσα έχτισαν, πώς θα τον διώξουν απ' τον Λευκό Οίκο το αργότερο μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές.  
Αυτό ήταν και το αντικείμενο της συνάντησής τους μ' έναν απ' τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη, τον Τζορτζ Σόρος.
Ο 86χρονος μεγαλοεπενδυτής με περιουσία 25 δισ δολαρίων -εξαπλάσια εκείνης του Τραμπ- είναι ένας απ' τους βασικότερους χρηματοδότες των Δημοκρατικών.
Μόνον σ' αυτή την προεκλογική κούρσα ξόδεψε 25 εκατομμύρια δολάρια στις καμπάνιες της Χίλαρι Κλίντον και διαφόρων υποψηφίων γερουσιαστών και βουλευτών.
Από την περασμένη Κυριακή ο Σόρος κι άλλοι χρηματοδότες των Δημοκρατικών  μελετούν τη μελλοντική στρατηγική τους  κεκλεισμένων των θυρών στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο Mandarin Oriental κοντά στο Central Park.

Σ' αυτό το ξενοδοχείο στη Νέα Υόρκη κατέστρωσαν ο Σόρος κι η Democracy Alliance τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν κατά του Τραμπ
Τη συνάντηση διοργανώνει η λεγόμενη “Democracy Alliance”, ένα κλαμπ προοδευτικών και ζάπλουτων χορηγών – όπως είναι οι υπερσυντηρητικοί αδελφοί Κοch  για τους Ρεπουμπλικάνους-
Μαζί τους ήταν και μερικά απ' τα πλέον εξέχοντα στελέχη των Δημοκρατικών, που μαζεύουν τώρα τα κομμάτια τους μετά την εκκωφαντική ήττα: η 76χρονη Νάνσι Πελόζι, επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η 67χρονη γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν, καθώς και ένα απ' τα ανερχόμενα αστέρια του κόμματος, ο 53χρονος αφροαμερικανός, μουσουλμάνος βουλευτής απ' τη Μινεσότα Κηθ Έλισον, που διεκδικεί την προεδρία της Δημοκρατικής Εθνικής Επιτροπής.
Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη συνάντηση των Δημοκρατικών μετά τη νίκη-σοκ του λαϊκιστή Ντόναλντ Τραμπ.
Οι συμφιλιωτικοί τόνοι του Μπαράκ Ομπάμα, που ζήτησε απ' τους Αμερικανούς να δώσουν μια ευκαιρία στον Τραμπ, δεν τους άγγιξαν.
Είναι αποφασισμένοι να τον πολεμήσουν ευθύς εξ' αρχής, όπως πολέμησαν οι Ρεπουμπλικάνοι τον Μπιλ Κλίντον και τον Μπαράκ Ομπάμα.
Ένα απ' τα σημαντικότερα θέματα στην ατζέντα της τριήμερης συνόδου κορυφής ήταν οι ενδιάμεσες εκλογές του 2018, όταν οι Αμερικανοί θα κληθούν να ψηφίσουν για τις 435 έδρες της Βουλής,  33 (από τις 100) έδρες στη Γερουσία, αλλά και 36 απ' τους 50 κυβερνήτες.
Αν καταφέρουν οι Δημοκρατικοί να μετακινηθεί προς το μέρος τους το εκκρεμές της εξουσίας, τότε θα μπορέσουν μέσα σε δύο μόλις χρόνια να καταστήσουν πρακτικά «ανάπηρη» την προεδρία Τραμπ -εμποδίζοντάς τον να εφαρμόσει την πολιτική του.
Οι Δημοκρατικοί θέλουν να φρενάρουν τον Τραμπ
Άλλο σημαντικό θέμα διαβούλευσης ήταν το πώς θα καταφέρουν να τορπιλίσουν το σχέδιο των 100 ημερών του Τραμπ.
 Το σχέδιο αυτό «είναι μια τρομερή επίθεση στα επιτεύγματα του προέδρου Ομπάμα και του προοδευτικού οράματός μας για ένα δίκαιο έθνος», ανέφερε η ατζέντα της συνόδου, σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο “Politico”.
Αλλά οι Δημοκρατικοί -ευρισκόμενοι ακόμη σε φάση ενδοσκόπησης- αναζήτησαν και τα αίτια της ήττας και πώς μπορούν τώρα να επανεφεύρουν εαυτούς, αφού αποδείχθηκαν αυταπάτη όλοι οι υπολογισμοί τους των τελευταίων δέκα χρόνων ότι οι μειονότητες και οι ψήφοι των γυναικών θα τους εξασφάλιζαν εκλογικές νίκες για δεκαετίες...
Πικρή ήταν κι η διαπίστωση ότι ο Τραμπ τους νίκησε με μια ομάδα ψηφοφόρων που κανονικά θα έπρεπε -όπως και τα συνδικάτα- να τους υποστηρίξει: τους λευκούς εργαζόμενους.
Καθώς και η αναγνώριση ότι το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος – που είχαν αναγορεύσει σε σημαία τους οι Δημοκρατικοί – ελάχιστα ενδιαφέρει το εκλογικό σώμα...
Τι είναι η Democracy Alliance
Ο γεννημένος στην Ουγγαρία Τζορτζ Σόρος, ο άνθρωπος που έβγαλε δισεκατομμύρια ποντάροντας κατά της βρετανικής λίρας, ίδρυσε το 2004 την “Democracy Alliance” για να αποτρέψει μια επανεκλογή του Τζορτζ Μπους του νεότερου.
Για να γίνει κάποιος μέλος αυτής της κλειστής λέσχης θα πρέπει να συνεισφέρει τουλάχιστον 200.000 δολάρια ετησίως σε δωρεές συν 30.000 δολάρια για τέλη συμμετοχής.
Από της ιδρύσεώς του το club υπολογίζεται ότι έχει διαθέσει μισό δισ δολάρια για τη στήριξη των προοδευτικών στην Αμερική.  
Δύο απ' τα επιφανέστερα μέλη της λέσχης δίπλα στο Σόρος είναι:
·         Ο δισεκατομμυριούχος διαχειριστής επενδυτικών κεφαλαίων Τομ Στάγερ, που έχει διαθέσει περί τα 140 εκατομμύρια δολάρια στη μάχη κατά του φαινομένου του θερμοκηπίου.
·         Ο επίσης δισεκατομμυριούχος διαχειριστής επενδυτικών κεφαλαίων Ντόναλντ Σάσμαν, που διέθεσε 21 εκατομμύρια δολάρια για την προεκλογική εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον.  
Στη συνάντηση, πάντως, δεν στράφηκαν όλα τα βέλη μόνον κατά του Τραμπ.
Δεν έλειψε κι η σκληρή κριτική κατά της Κλίντον. «Δεν χάνεις μια εκλογική μάχη, που κανονικά θα έπρεπε να κερδίσεις και στην οποία διακυβεύονταν τόσο πολά, αν δεν έχει διαπράξει σοβαρά λάθη», είπε ο  πρόεδρος της “Democracy Alliance”, Γκάρα Λα Μάρσε.
Ο 62χρονος Λα Μάρσε προειδοποίησε, ωστόσο, τους Δημοκρατικούς να μη φάνε τις σάρκες τους μετά την ήττα.
«Πρέπει να επαναξιολογήσουμε την κατάσταση χωρίς να παίζουμε το παιχνίδι της απόδοσης ευθυνών, όσο απογοητευμένοι κι αν είμαστε», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Πρέπει να αναζητήσουμε δρόμους επιστροφής στη διακυβέρνηση της χώρας, αρχής γενομένης απ' τις επόμενες εκλογές.»




Δημοσίευση σχολίου